Футбол і обстріли. «Олександрія» зберігає лідерство, «Шахтар» та «Динамо» готуються до баталій у єврокубках

04.09.2024
Футбол і обстріли. «Олександрія» зберігає лідерство, «Шахтар» та «Динамо» готуються до баталій у єврокубках

Після вильоту з Ліги чемпіонів динамівці в ЧУ мінімально переграли черкаський ЛНЗ. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Процедура створення у вітчизняній футбольній прем’єр-лізі єдиного TV-пулу тривала дуже довго.
 
Упродовж восьми років клуби-засновники УПЛ шукали порозуміння в питанні об’єднання.
 
І ось, після тривалих дискусій та спорів, керівництво Ліги повідомило про початок нової глави в своїй історії: «Всі клуби УПЛ підтвердили, що дивляться у майбутнє разом, а UPL TV — чудова платформа для розвитку і популяризації УПЛ, на якій, завдяки об’єднанню зусиль, для всіх учасників відкриваються нові можливості для інновацій, спрямованих на підвищення рівня професіоналізму, створення комфортних умов для залучення спонсорів та партнерів, покращення інфраструктури та прогресу чемпіонату України».
 
А прогресу український футбол потребує безсумнівно. Другий сезон поспіль Україна матиме лише два клуби в осінній частині єврокубків — а це найскромніший за останні 15 років результат.
 
У новому єврокубковому сезоні «Шахтар» зіграє в еліт-раунді Ліги чемпіонів, а «Динамо», не зумівши впоратися з австрійським «Зальцбургом» у повторному матчі плей-оф кваліфікації ЛЧ (після поразки 0:2 — нічия 1:1), перевірить свої сили в основному раунді Ліги Європи. (Двічі програвши в плей-оф кваліфікації Ліги конференцій Бетісу, без єврокубків залишився «Кривбас».)
 
І тут на футбольних уболівальників, як і на самих учасників змагань, чекає важлива деталь.
 
Кожен з трьох єврокубкових турнірів перед стартом нинішнього сезону зазнав принципової зміни. Ключова новація основного раунду — це відмова від групового поділу команд, збільшення кількості учасників до 36, створення єдиної турнірної сітки та нарощення ігрового навантаження на кожен з клубів.
 
Відтак тепер усі учасники основного раунду ЛЧ, ЛЄ та ЛК перебуватимуть в одній таблиці. А кожен із колективів на цій стадії гратиме матчі з вісьмома різними суперниками (чотири поєдинки — вдома, чотири — на виїзді) — за так званою швейцарською системою.
 
Тож на «Шахтар» чекають поєдинки з німецькими «Баварією» та «Боруссією» (Д), італійськими «Аталантою» та «Болоньєю», англійським «Арсеналом», швейцарським «Янг Бойз», нідерландським ПСВ та французьким «Брестом».
 
А конкурентами «Динамо» в оновленій Лізі Європи будуть італійські «Рома» та «Лаціо», німецький «Хоффенхайм», іспанський «Реал Сосьєдад», чеська «Вікторія», угорський «Ференцварош», турецький «Галатасарай» та латвійський РФШ.
 
Перші вісім колективів турнірної таблиці до 1/8 фіналу вийдуть напряму, для клубів, що посядуть 9–24 місця, на шляху до цієї стадії буде проміжний плей-оф. 
 
«Ми дуже пишаємося тим, що беремо участь в основному етапі Ліги чемпіонів, де ми спробуємо себе показати. Легких суперників тут немає, всі вони заслужили бути тут, тож легких матчів не буде. З усіма цікаво — і з командами АПЛ, і з двома суперниками з Бундесліги, представниками Серії A. Це фантастика», — заявив головний тренер «Шахтаря» Марино Пушич.
 
Президент «Динамо» Ігор Суркіс наголошує, що для його команди дуже важливо гідно виступити в Лізі Європи. При цьому власник «біло-синіх» мріє й про «золото» національного чемпіонату.
 
А оновлений формат єврокубків потребуватиме від українських клубів адаптаційних змін, адже тепер основний раунд ЄК триватиме до кінця січня й, за словами Ігоря Суркіса, у його команди не буде зимової відпустки та повноцінного зимового тренувального збору.
 
До слова, і «Шахтар», і «Динамо» свої «домашні» єврокубкові поєдинки поточного сезону гратимуть у Німеччині.
 
А в Україні повноцінному футбольному життю й далі заважає російський агресор. Через затяжну повітряну тривогу в 5-му турі довелося зупинити й перенести на іншу дату поєдинок у Кривому Розі між місцевим «Кривбасом» і «Шахтарем». 
 
За кілька ж днів до того російська ракета влучила в криворізький готель, де раніше зупинялися «гірники», тож, за словами генерального директора «Шахтаря» Сергія Палкіна, перед візитом до Кривого Рогу футболісти донецького клубу перебували зовсім не у футбольному настрої.
 
Ну а краще за інших на старті нового ЧУ виглядає «Олександрія». Підопічні Руслана Ротаня, зберігаючи 100-відсотковий результат, одноосібно очолюють турнірну таблицю. Утім без очкових втрат також ідуть і динамівці, хоча підопічні Олександра Шовковського зіграли в чемпіонаті лише три матчі. 
 
ТАБЛО
УПЛ. 5-й тур. «Оболонь» — «Зоря» — 0:2, «Рух» — «Інгулець» — 5:0, «Карпати» — «Ворскла» — 1:1, «Олександрія» — «Колос» — 2:1, «Чорноморець» — «Полісся» — 1:4, «Верес» — «Лівий берег» — 1:3, «Динамо» — ЛНЗ — 1:0. Матч «Кривбас» — «Шахтар» перенесено.
Лідери: «Олександрія» — 12 (4 матчі), «Полісся» — 10 (4), «Рух» — 9 (4), ЛНЗ — 9, «Динамо» — 9 (3), «Зоря» — 9, «Ворскла» — 7 (4), «Кривбас» — 7 (4).