Комар, як ворон: де сяде, там і клює

28.08.2024
У Черкаській області вперше зареєстровано випадок захворювання на гарячку Західного Нілу.
 
Захворів чоловік віком 65 років в одному з населених пунктів Уманського району.
 
Як повідомили «Україні молодій» у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, болячку діагностували в одному з медичних закладів Києва, де хворий перебував на стаціонарному лікуванні. Життя потерпілого, на жаль, врятувати не вдалося.
 
«Впродовж липня-серпня цього року відзначається зростання кількості випадків захворювання на гарячку Західного Нілу на території окремих регіонів України — у  столиці та в Київській і Полтавській областях», — наголошують фахівці центру.
 
За їхніми словами, геморагічна гарячка Західного Нілу — це небезпечна вірусна хвороба, що передається через укуси комарів.
 
У тяжких випадках супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою.
 
Має літньо-осінню сезонність, частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання, звідки ще одна назва — «качина лихоманка».
 
«Головним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів переважно перелітних птахів, які в крові мають високі концентрації вірусу, а він циркулює в них до двох тижнів. «Резервуаром» також можуть бути деякі дрібні ссавці, гризуни, кажани, проте концентрація вірусу в них значно менша і зберігається він нетривало», — пояснюють у Черкаському центрі контролю та профілактики хвороб.
 
І додають, що переносники захворювання — численні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю інфікованих птахів.
 
Під час укусів комарів вірус може потрапляти в організм людей і тварин, де він здатний розмножуватися і призводити до хвороби.
 
Вкрай рідко можливе контактне зараження кров’ю тварин. Інфікована людина не заразна.
 
Дуже незначна частка випадків інфікування людей відбувається при трансплантації органів, переливанні препаратів крові, грудному вигодовуванні, від матері до дитини.
 
«У більшості людей інфекція протікає безсимптомно, проте у 20% хворих розвивається грипоподібне захворювання, що характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м’язах, суглобах і спині, слабкістю, нудотою і діареєю. Можуть бути також висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи — менінгіт, енцефаліт, ознаки ураження головного мозку», — кажуть фахівці центру.