Учасники єврокубків поки не демонструють над’яскравої гри

28.08.2024
Учасники єврокубків поки не демонструють над’яскравої гри

На новенькій домашній арені в передмісті Києва «Лівий берег» мінімально поступився чинному чемпіону, «Шахтарю». (Фото: fclb.com.ua.)

Результати стартових трьох турів УПЛ дозволяють робити перші проміжні висновки щодо готовності команд задля виконання поставлених перед ними завдань. Так, єдиним клубом з показником 0 у графі «набрані очки» поки залишається дебютант ліги «Лівий берег», а нагорі турнірної таблиці, маючи однакову кількість очок, перебувають одразу сім клубів.
 
Новачок вищого дивізіону, який лише за тиждень до старту сезону виборов собі путівку в еліту та має один із найменших бюджетів в УПЛ, звикає до нового для себе рівня, набиваючи гулі. Колектив головного тренера Віталія Первака програв на старті чемпіонату втретє поспіль, хоча цього разу дав гідний бій чинному чемпіону «Шахтарю» — 0:1.
 
«Ми боролися до останньої секунди, чинили гідний опір. Нам треба перебудуватися з першої ліги на еліту. Думаю, всі перемоги — попереду», — сказав воротар «Лівого берега» Максим Механів.
 
З оптимізмом дивиться в майбутнє і президент клубу Микола Лавренко. «Думаю, ніхто не очікував, що ми вийдемо в УПЛ. Тому доводиться на ходу шукати можливості, і ми шукаємо як в Україні, так і за кордоном підсилення. Звісно, до осені ми ще підпишемо кількох гравців. А потім будемо готуватися вже до зимового трансферного вікна. Так, складно одразу звикнути до нового рівня, але ми поступово підлаштовуємось. Вважаю, що свої очки ми ще візьмемо», — заявив Лавренко.
 
Натомість «Шахтар» у рамках підготовки до групової стадії Ліги чемпіонів поки не вражає: після легкої перемоги над «Ворсклою» «гірники» програли «Поліссю» та добряче помучились із «Лівим берегом». 
 
Визнає не найкращу гру і наставник донеччан Маріно Пушич. «Матч проходив за доволі складним для нас сценарієм, особливо на початку. Так, ми не показали все, на що здатні, але, тим не менш, здобули перемогу. Продовжуємо готуватись до наступних поєдинків», — зазначив боснійський тренер.
 
А от «Ворскла» після болючих 0:5 від «Шахтаря» довела, що такий рахунок, радше, був випадковістю, обігравши потім і «Лівий берег», і «Оболонь». Попри втрату кількох ключових футболістів, підопічні Сергія Долганського обіцяють боротися за єврокубки.
 
Нестабільно поки виступає ще один претендент на топ-5 — «Полісся»: після вильоту з Ліги конференцій житомиряни спочатку сенсаційно здолали «Шахтар», а потім так само несподівано втратили очки у матчі з «Інгульцем». Через травми основних гравців проблеми має і «Рух». Водночас приємно дивують «ЛНЗ» та «Олександрія», котрі поки демонструють атакувальний футбол та амбіції поборотись за медалі.
 
А «Динамо», як і «Кривбас», робить усе, аби набирати очки, при цьому не забуваючи про своє головне нині завдання — вийти до групових етапів євротурнірів. «Біло-сині» у чемпіонаті активно вдаються до ротації. Поки що це працює: підопічні Шовковського, хоч і не без проблем, здолали «Верес» і «Карпати».
 
А «Кривбас» вчиться грати на кілька фронтів. Підопічні Юрія Вернидуба виграли два з трьох матчів в УПЛ, зазначаючи, що головне на цьому етапі — результат.
 
Водночас неприємно вражають результати «Колоса», який, попри наявність якісного фінансування, інфраструктури та постійного підсилення складу, ніяк не може знайти свою гру. Минулого сезону ковалівці, бюджет яких дозволяє боротись за єврокубки, ледь не вилетіли з еліти, а на початку нинішнього — набрали лише два пункти із, здавалося б, прохідними суперниками. 
 
ТАБЛО
УПЛ. 3-й тур. «Чорноморець» — «Колос» — 1:0 (Хобленко, 35), «Ворскла» — «Оболонь» — 2:0 (Нестеренко, 24; Кане, 69), «Зоря» — «Олександрія» — 1:2 (Джордан, 51 — Безерра, 24; Ковалець, 32), «Полісся» — «Інгулець» — 1:1 (О. Назаренко, 45 — Вілівальд, 41), «Карпати» — «Динамо» — 1:3 (Очеретько, 1 — Піхальнок, 23; Ванат, 58; Ярмоленко, 90+2 (пен.)), «ЛНЗ» — «Рух» — 3:1 (О. Тіль, 73; Г. Пасіч, 82; Яшарі, 90+8 (пен.) — Квасниця, 52), «Верес» — «Кривбас» — 0:2 (Аду, 12; Стецьков, 81 (пен.)), «Лівий берег» — «Шахтар» — 0:1 (Сікан, 63).
Лідери: «Олександрія» (2 матчі), «Шахтар», «Динамо» (2 матчі), «Кривбас», «Зоря», «ЛНЗ», «Ворскла» — 6.