Ґранд-тур із вдосконаленням ШІ

28.08.2024
Ґранд-тур із вдосконаленням ШІ

Виставка про Соломію Крушельницьку в Тернополі. (Фото надане організаторами.)

Виставка «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен» розпочала свій тур Україною.
 
Аби розповісти про тріумф українки на оперній сцені, виставку спеціально створили минулого року, за підтримки Українського культурного фонду, для іноземної аудиторії оперного Фестивалю Пуччіні в Італії.
 
Зараз її вперше показують в Україні: за підтримки Фундації ЗМІН було виготовлено україномовний варіант виставки, що презентуватиметься впродовж серпня–жовтня 2024 року в Тернополі та Львові — містах, пов’язаних із життєвим шляхом співачки. 
 
З нагоди Дня міста Тернополя виставку відкрили у ТРЦ «Подоляни». Львів’яни зможуть відвідати виставку з 23 вересня — ця дата приурочена до 152-ї річниці з дня народження співачки. 
 
Реалізацію виставки здійснили команда львівського Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької та український медіахудожник Сергій Петлюк.
 
Проєкт висвітлює життєвий і творчий шлях славетної української сопрано: її походження й освіту, оперні тріумфи на багатьох сценах чотирьох континентів, співпрацю з видатними композиторами, концертні турне та зв’язок із Батьківщиною, який славетна співачка завжди підтримувала.
 
Для опрацювання і покращення фотопортретів співачки використано технологію штучного інтелекту. Відвідувачі виставки мають змогу почути голос української сопрано, відсканувавши QR-код: понад столітні архівні записи арій з опер «Мадам Баттерфляй» Пуччіні та «Валькірія» Ваґнера у виконанні Крушельницької. 
 
Ведуться перемовини про показ виставки в оперних театрах, де тріумфувала Крушельницька понад століття тому, — а це кращі сцени двох десятків країн Європи, Африки, Південної та Північної Америк.