«Я повернуся»

28.08.2024
Київський академічний театр «Золоті Ворота» відкриє новий сезон виставою про дітей з півдня України, яких із початку повномасштабного вторгнення росії масово депортувала країна-те­рористка.
 
Прем’єра вистави «Я повернуся» режисерки Анни Турло за однойменною п’єсою драматургині Оксани Гриценко відбудеться 23-го і 24 серпня.
 
За сюжетом, троє підлітків з Херсонщини опиняються в дитячому таборі в тимчасово окупованому Криму.
 
Там вони пробують осмислити, що насправді відбувається, намагаються опиратись ницій проросійській пропаганді і при цьому продовжують проживати своє підліткове життя з характерними для цього віку проблемами, почуттями та раптовим дорослішанням.
 
Ролі виконують: Анастасія Бабій, Катерина (Вишня) Вишнева, Наталя Телли та запрошений актор Роман Кучерявенко.
 
«Працюючи над п’єсою, я брала інтерв’ю в підлітків із Херсона, які були в кримських таборах і потім змогли повернутися в Україну. Я дізналася у них не лише про факти, а й про кольори, запахи Криму, про мову, якою вони спілкувалися, про жарти, про дружбу, про булінг, про страх, про сум за мамою і бажання повернутися додому. Ці деталі були дуже цінними, бо допомагали мені відтворити атмосферу тих місць, а також побудувати характери героїв», — розповідає драматургиня Оксана Гриценко.
 
Сама родом iз Херсонщини. Закінчила Києво-Могилянськау академію. П’єси пише з 2019-го. Продовжує працювати за фахом журналісткою, часто їздить у зону бойових дій.
 
Спротив цивільних на тимчасово окупованих територіях своєї рідної області відтворила у п’єсі «Молочайник», яка перемогла в драматургічному конкурсі «Липневий мед» минулого року і вже поставлена в столичному Театрі на Подолі.
 
Про свою роботу над постановкою за п’єсою Оксани Гриценко «Я повернуся» в театрі «Золоті Ворота» режисерка Анна Турло розповідає: «На серйозну тему будемо говорити в неочікуваному, на перший погляд, форматі. Герої проживатимуть пригоди, бачитимуть «страшні» речі, які видались би кумедними дорослим, і, навпаки, по-дитячому осмислюватимуть ті події, які є справді страшними. Діти, які не за своєю волею опиняються в «піонерському таборі», однак залишаються дітьми: кидають виклик усьому світу, протистоять дорослим, вчаться підтримувати одне одного і вірять у щасливий кінець. Дуже ціную в тексті Оксани Гриценко саме цю реалістичну щиру «дитячість».
 
З текстом п’єси Анна Турло ознайомилась під час резиденції в Чехії, де успішно ставить останнім часом вистави. Зокрема, «Троянки», створені у співпраці з чеським драматургом Давидом Коштяком, номіновані на премію Марка Рейвенгіла. Тоді, влаштувавши читку «Я повернуся», побачила, що тема мала сильний вплив на європейців.
 
«Українському глядачу перш за все хочемо розказати історію про опір обставинам, надію та єдність», — коментує Анна.
 
Для неї за останні чотири роки вистава «Я повернуся» стане третьою на сцені київського театру «Золоті Ворота».
 
Жанр вистави — трагічна комедія для дорослих про дітей. Її зреалізовано завдяки гранту Українського культурного фонду, що включає й покази вистави у Празі.
 
Відеоверсію постановки «Я повернуся» транслюватимуть в Україні та за кордоном.