Михайлова гора

28.08.2024
Михайлова гора

Будівлі колишнього санаторію тепер є власністю держави. (Фото Черкаської обласної прокуратури.)

На Черкащині Смілянська окружна прокуратура допомогла повернути в державну власність майновий комплекс, розташований на місці родинного маєтку Михайла Максимовича — першого ректора Київського університету Святого Володимира, який тепер носить ім’я Тараса Шевченка.
 
Як повідомили «УМ» у Черкаській обласній прокуратурі, на користь держави витребувано комплекс будівель колишнього профспілкового санаторію площею 2,6 тис кв. м, вартістю понад 300 млн грн.
 
Розміщений він на заповідних територіях Канівщини у селі Прохорівка.
 
Цей комплекс державного майна у 2020 році було відчужено титульним власником ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» жителю Київщини.
 
Наразі право державної власності відновлено і зареєстровано у Фонді державного майна України, розповіли в обласній прокуратурі.
 
Комплекс санаторію розміщується на мальовничій земельній ділянці площею 43 га, в межах парку-пам’ятки садового-паркового мистецтва місцевого значення «Михайлова гора».
 
Там є ще дві ботанічні пам’ятки — «Дуб Т. Г. Шевченка» та «Сосна М. В. Гоголя», які також є об’єктами природно-заповідного фонду місцевого значення.
 
За часів Радянського Союзу санаторій збудували на місці родинної садиби Михайла Максимовича (1804—1873) — видатного науковця-українофіла, з яким приятелював Тарас Шевченко.