Місце сили

28.08.2024
Місце сили

(Фото ГО «Веселка ТВ».)

У столиці в рамках культурно-мистецького проєкту «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили» відбулися публічні презентаційні заходи: виставки кращих дитячих творчих робіт в оригінальних мистецьких техніках і фоторобіт, прем’єрні покази створених за проєктом культурних продуктів, а також підсумкова презентація результатів проєкту.
 
«Назва проєкту говорить сама за себе та повністю відображає його суть і місію: зробити такий інклюзивний креативний простір, де діти соціально вразливих категорій почувалися б як удома, щоб він став для них справжнім місцем їхньої сили, особливо в умовах, коли наша країна дає відсіч ворогу. Це ДІМ без бар’єрів, ДІМ рівних можливостей, ДІМ здійснення дитячих мрій, ДІМ креативу та радості, ДІМ дивовижних справ, ДІМ незламності та сили», — зазначила голова ГО «Веселка TВ», керівник проєкту Діна Ібрагімова.
Безпосередніми учасниками проєкту стали 120 дітей віком від 6 до 18 років з 35 населених пунктів України, зокрема з Лимана, Маріуполя, Бахмута, Каховки, Нікополя, Бердянська, Сіверськодонецька, Лисичанська, Херсона, Іванкова, Димера, Харкова, Запоріжжя, Києва та інших. Проєкт об’єднав дітей з інвалідністю різних нозологічних форм захворювання, дітей, які фізично та ментально постраждали внаслідок війни росії проти України, у тому числі дітей-переселенців, дітей, що пережили окупацію, дітей з родин захисників і захисниць України, зокрема дітей із сімей загиблих українських воїнів. 
Організатором проєкту є громадська організація «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка ТВ» за підтримки Українського культурного фонду в межах конкурсної програми «Культура без бар’єрів». 
«Ми вже не один рік підтримуємо проєкти від Веселка ТВ, це вже п’ятий успішно реалізований проєкт цією організацією за підтримки УКФ. Цей проєкт відбувся в повному обсязі, так, як і планувалося, а можливо, навіть краще, ніж ми собі уявляли. Наші експерти дали йому дуже високу оцінку. Цей проєкт має значний вплив на культурний контекст України в цілому. Він сприяє створенню інклюзивного та толерантного суспільства, у якому доступ до якісної освіти — рівний для всіх без винятку, різноманітність сприймають як належне, а психологічну підтримку отримує кожен, хто її потребує», — зазначив заступник Виконавчого директора з проєктної роботи Українського культурного фонду Дмитро Решетченко. 
Проєкт одночасно спрямований на розвиток безбар’єрності в українському суспільстві, розширення доступу до культури та забезпечення соціальної адаптації, інтеграції, підтримки й відновлення ментального здоров’я дітей шляхом створення та масштабування інклюзивного креативного простору — дитячої інклюзивної медіастудії на базі культурних кластерів, інклюзивно-ресурсних і реабілітаційних центрів Києва та Київської області. 
«Нам дуже важливо, щоб культурні та інформаційні послуги були доступними кожному. І кожен попри все міг ними скористатися. Щоб кожен міг і навчатися, і творити, і мати натхнення творити далі», — зауважила начальниця відділу з політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Міністерства культури та інформаційної політики України Леся Хемраєва. 
Проєкт поєднав одразу сім секторів культури та мистецтв: культурні та креативні індустрії, аудіовізуальне, аудіальне, візуальне, перформативне та сценічне мистецтво, літературну справу, культурну спадщину із соціальною та освітньої сферами. Діти спробували себе в ролі телеведучих, радіоведучих, тележурналістів, блогерів, аніматорів, акторів, операторів, фотографів, художників, сценаристів, митців. 
«Я дуже рада, що взяла участь у такому чудовому проєкті. Мені сподобалося тут усе. Це нові емоції, нові знання, новий досвід. І я впевнена, що в майбутньому мені це обов’язково допоможе», — поділилася своїми враженнями учасниця проєкту Поліна Сапсай.
У рамках проєкту діти відвідали безліч креативних воркшопів, творчих майстер-класів і занять, психотренінгів і репетицій, зйомок і звукозаписів тощо. Також відбулися тематичні зустрічі, присвячені, зокрема, перспективам поствоєнного осмислення (очима дітей), на які було запрошено учасників бойових дій російсько-української війни, рятувальників, волонтерів, медиків, військовослужбовців ЗСУ для спілкування з дітьми. 
«Діти — це майбутнє нашої країни, нашої української ідентичності. І всі військовослужбовці та військовослужбовиці якраз і ведуть боротьбу саме за це майбутнє. За десять років участі у бойових діях я, мабуть, перестав відчувати прекрасне. Я бачив багато поганих речей, які можуть робити люди проти людей. Я дякую дітям-учасникам проєкту, які відкрили мені очі, як колись у дитинстві, коли я міг бачити прекрасне в будь-яких речах», — зазначив Герой України, офіцер Національної гвардії, майор Віталій Литвин. 
Водночас до реалізації проєкту активно долучилися організації, заклади та установи, що опікуються питаннями людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, родин захисників і захисниць України, культурні спільноти, органи державної влади та місцевого самоврядування.
 «Щасливі обличчя дітей — це найважливіше, заради чого ми всі працюємо. Немає нічого більш ефективного для їхнього розвитку, ніж творчість і можливість активно долучитися до культури й мистецтва. Проєкт «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили» став яскравим зразком культури без бар’єрів. Він дійсно є унікальним і багатовимірним. Бажаю успіхів усім, хто створював його, — і дорослим, і дітям. Лише спільними зусиллями ми дійсно зможемо створити «суспільство для всіх», — зауважила заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко. 
А голова Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації Кирило Фесик зазначив: «Коли відбуваються такі екстраординарні події, як війна, то важко всім, а дітям з інвалідністю та їхнім батькам удесятеро важче. У перші дні війни я бачив, як таким діткам писали на спинах номери телефонів, бо вони не можуть говорити. І бути батьками таких дітей — це окреме випробування. Завдяки таким проєктам ми всі об’єднуємося, і болю стає менше. Це величезна робота, яка робить наше суспільство добрішим і всіх нас щасливішими».
Перша заступниця селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Іванківської селищної ради Оксана Кадун відзначила, що в громаді добре знають ціну психологічної допомоги та інклюзії. Окупація Іванківської громади тривала з першого дня повномасштабного вторгнення, і впродовж 36 днів усі діти на території громади перебували в окупації. 
«Було дуже страшно дорослим, а уявляєте, як це було страшно дітям. А особливо дітям, які не могли про себе самостійно подбати. З перших днів деокупації в нашу громаду заїхало багато громадських організацій, волонтерів, щоб надати психологічну підтримку. І ми зрозуміли, що це для нашої громади надзвичайно важливо, тому що всі 5,5 тисячі дітей громади були в окупації, практично нікому не вдалося виїхати», — розповіла Оксана Кадун.
 «У рамках проєкту було створено 6 різнопланових культурно-мистецьких продуктів: ток-шоу, телепрограму, радіопередачу, мультфільм, відеоблог, а також відеофільм про проєкт і долі його учасників. Ці аудіовізуальні твори мають переклад українською жестовою мовою, який здійснили діти з порушеннями слуху — безпосередні учасниці проєкту Злата Іваненко та Маргарита Козаченко, учениці спеціальних шкіл №9 і №18 з Києва. Це додало проєкту додаткової унікальної значущості та зробило результати проєкту доступними глядацькій аудиторії з порушеннями слуху», — зазначила голова ГО «Веселка TВ», керівник проєкту Діна Ібрагімова. Усі культурні продукти, створені за проєктом, будуть найближчим часом поширені засобами медійного простору та вже з’явилися у вільному доступі в мережі інтернет на офіційному YouTube-каналі VESELKA TV. 
Нагадаємо, що партнерськими організаціями/базами реалізації проєкту, де відбуваються основні його активності, виступили: культурні кластери «Краків» та «Братислава» Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київський культурний кластер», Центр комплексної реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю Оболонського району міста Києва, Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського району міста Києва, Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Димерської селищної ради, Комунальний заклад Іванківської селищної ради «Інклюзивно-ресурсний центр». 
Головним медійним партнером проєкту виступила Національна спілка журналістів України. «Ви не лише будуєте «ДІМ», ви ще будуєте «мости» всередині нашого суспільства. Це величезний результат цього проєкту. Його організаторам вдалося побудувати ці «місточки» і між дітьми з різних районів, і між дітьми, у яких по-різному склалася доля, і між нашими захисниками та захисницями, між батьками, між представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, експертами тощо. Цей важливий соціальний проєкт справді змінює наше суспільство», — підкреслила перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ.
Стежте за новинами про хід і реалізацію проєкту на офіційних інформаційних ресурсах організаторів і партнерських організацій проєкту, зокрема на фейсбук-сторінці Veselka TV — Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо: https://www.facebook.com/veselka.tv.
Контактна особа: [email protected] (Станіслав Гнутов, координатор культурно-мистецького проєкту «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили», член Національної спілки журналістів України). 
Посилання на відеозапис онлайн-трансляції презентації результатів за проєктом: https://youtu.be/3K0s5JWU8jY. 
Посилання на плейлист створених за проєктом культурно-мистецьких продуктів «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили»: https://www.youtube.com/playlist?list=PL9vgYkDWSPsE7yR0QwR7Xfeo-O7Ofn5wO. 
 
Микола ІВЧЕНКО