Необхідність «культурного «Рамштайну»: у Києві відбувся п’ятий «КіноБукет»

28.08.2024
Необхідність «культурного «Рамштайну»: у Києві відбувся п’ятий «КіноБукет»

Учасники дискусії «Культурна дипломатія: шляхи розвитку». (Фото надане організаторами.)

Біля стін Софії Київської днями відбулася національна прем’єра повнометражного документального фільму «Культура vs війна», який не раз уже представляли за кордоном.
 
Це кінорозповідь про російсько-українську війну з 2014 року через долі митців, зокрема, кінооператорів Ярослава Пілунського та Сергія Михальчука, актора і режисера Ахтема Сеітаблаєва, письменника Сергія Жадана, кобзаря Тараса Компаніченка, фронтмена гурту «Антитіла» Тараса Тополі, військових фотографів Костянтина і Влади Ліберових.
 
Прем’єра фільму за кордоном відбулася через два роки після повномасштабного вторгнення рф: одразу на 21 заході у 12 країнах світу — Данії, Індонезії, Угорщині, Іспанії, Південній Кореї, Кубі, США, Туреччині, Грузії, Катарі, Естонії та Єгипті — для політиків, дипломатів, волонтерів, закордонних журналістів та активістів.
 
Ця прем’єра – один із чисельних заходів п’ятого фестивалю «КіноБукет» у межах фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage, який відбувся у столиці 16-18 серпня. 
 
«Ми отримали багато позитивних відгуків після прем’єри документального фільму «Культура vs війна», який уперше було показано в Україні на великому екрані, — коментує Андрій Різоль, голова Асоціації «Дивись українське!», яка проводить «КіноБукет». — Такі стрічки потрібно показувати максимально багато за кордоном, задля поширення правди про війну від імені митців, тому що рівень довіри до них дуже високий і таких людей неможливо змусити казати те, що вони не хочуть. Такі підходи й інструменти працюють максимально ефективно, а результатами стають збільшення необхідної допомоги Україні від світової спільноти. Зараз готуємо покази фільму за кордоном з нагоди Дня Незалежності України, спецпокази плануються в більш ніж 30 країнах світу».
 
У дискусії «Культурна дипломатія: шляхи розвитку» перед показом фільму темою обговорення стали успішні кейси, консолідація і взаємодія зусиль дієвців, обмін досвідом та експертизами.
 
Директорка Департаменту публічної дипломатії та комунікацій МЗС України Вікторія Ляліна-Бойко сказала: «Тільки за цей рік вже проведено понад 150 заходів у посольствах і консульствах України за кордоном разом з асоціацією «Дивись українське!». Нам вдалося домогтися скасування більш ніж 10 концертів артистів-путіністів у різних країнах світу. Разом із Міністерством молоді і спорту успішно і гучно працював майданчик Volia Space із проєктом про українських спортсменів під час війни The Will to Win в «Українському домі» під час Олімпійських ігор у Парижі».
 
Співзасновник фестивалю Bouquet Kyiv Stage Євген Уткін розповів про досвід проведення Днів української культури за кордоном. Зокрема, у 2022-му відбувся фестиваль в Оксофрді, наступного року — в Грузії, а в червні цього року Дні української культури і події комплексного проєкту «Культура vs війна» приймав уже Лондон. 
 
«Вже не перший рік, ініціюючи заходи з просування української культури за кордоном, ми розуміємо, що поки діємо розрізнено з державними інституціями. Нам треба об’єднуватись задля рятування культури», — додає Євген Уткін. 
 
Актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв наголосив, що для світу треба розуміти що ми, українці, — нація митців. Іноземній аудиторії треба постійно це доводити. 
 
Режисер Олесь Санін у ході дискусії заявив про необхідність створення вже сьогодні «культурного «Рамштайну» і термінового складання стратегії культурного розвитку України після війни. Бо якщо це не ініційовувати, то вже можемо запізнитись і наслідки будуть дуже сумні.