Краса, що вислизає

28.08.2024
Краса, що вислизає

Мішель Мерсьє. (Фото з сайту nesnilos.com.)

Мішель була однією з актрис, за якими божеволіли мільйони. Але згодом від її дивовижної краси не залишилося й сліду. Багатьом знаменитостям наприкінці кар’єри не вдалося втримати за собою звання секс-символа або першої красуні. Одним завадила сімейна драма, іншим — невдала «пластика».
Життя і красу легендарної Анжеліки зруйнували два невдалі шлюби та кілька любовних фіаско. Мерсьє витягла щасливий квиток, успішно пройшовши кастинг в історико-романтичний фільм «Анжеліка — маркіза ангелів». Режисер Бернар Бордері, який знімав екранізацію першої книги з серії романів Анн та Сержа Голон, звернув увагу на маловідому французьку актрису лише після того, як від ролі відмовилася Бріжит Бардо, а Катрін Деньов, Джейн Фонда та Марина Владі не пройшли кастинг. Роль спокусниці злодіїв і королівських осіб зробила 25-річну красуню, яку насправді звали Жослін Івонн Рене, суперзіркою світового кінематографа.
На відміну від успішної кар’єри в кіно, сімейне життя Мерсьє не складалося. У 1961 році вона одружилася з асистентом режисера Андре Смагге, який виявився алкоголіком і невротиком, зовсім не здатним контролювати свої вчинки. Слава дружини, що зіграла Анжеліку, дратувала Андре і контрастувала з його невдачами. Він запив іще дужче і навіть бив Мішель. Зрештою лікарі визнали Андре неосудним. І це стало для актриси пасткою: на підставі психіатричного ув’язнення Мерсьє не могла розлучитися з чоловіком. Фінальну крапку в цьому важкому та скандальному шлюбі було поставлено лише 1967-го. Щоб стати вільною, жінці довелося заплатити чоловіку колосальну на ті часи суму відкупних. Однак вільною вона залишалася недовго.
Будь-який чоловік був готовий кинутися до ніг Мішель. Отримавши офіційне розлучення, зіркова актриса закрутила бурхливий роман з автогонщиком Клодом Бурілом. 1970-го вони одружилися, однак і цей союз став для актриси суцільним нервуванням. А після 12 років шлюбу чоловік просто втік від Мерсьє, прихопивши всі накопичені нею гроші та фамільні коштовності. Після зради другого чоловіка Мішель впала в депресію.
Погіршувало ситуацію й те, що, незважаючи на величезну кількість зіграних Мерсьє ролей, усі сприймали її винятково як Анжеліку. Зірка намагалася перестати бути заручницею однієї ролі: грала повій, аристократок, убивць. Проте навіть пів сотні різнопланових ролей не допомогли позбутися образу рудоволосої спокусниці. Зневірившись, актриса переїхала до США. Вона на 13 років покинула кіно й повернулася на знімальний майданчик лише 1999 року через фінансові труднощі.
Поки вона не знімалася, ЗМІ широко висвітлювали бурхливі романи зірки зі знаменитими акторами, впливовими політиками та навіть з італійським аристократом. Однак новим заміжжям жоден зв’язок так і не закінчився. Актриса написала три автобіографічні книги, в кожній з яких докладно розповіла про низку любовних фіаско та трагедій, що зруйнували її життя та красу.