Підтвердили клас: після успішної Олімпіади українські веслувальники вдало виступили і на ЧС

28.08.2024
Підтвердили клас: після успішної Олімпіади українські веслувальники вдало виступили і на ЧС

Після «срібла» на Олімпіаді-2024 Людмила Лузан додала до своєї колекції ще одне «золото» ЧС. (Фото з сайту suspilne.media.)

Змагальний графік провідних спортсменів планети, особливо в рік Олімпіади, доволі насичений — після здобуття нагород на одному великому турнірі вони мають не так багато часу на перепочинок та підготовку до наступного.
 
Цю тенденцію підтверджують представники веслування — вже через два тижні після ОІ в Парижі українська збірна на чолі з Людмилою Лузан вирушила на чемпіонат світу до узбецького Самарканда.
 
Світові змагання з веслування на байдарках та каное цьогоріч мали дещо незвичний формат: оскільки рік проведення ЧС збігся з роком Олімпіади, у Самарканді розіграли медалі лише в неолімпійських видах.
 
Цікаво, що вперше в історії чемпіонатів світу там розігрували нагороди в змаганнях змішаних четвірок, які змагались на 500 м і на байдарках, і на каное.
 
До слова, світовий форум в Узбекистані (ця країна стала першою в Азії, котра прийняла турнір такого високого рівня) пропустили кілька топзбірних — США, Канади та Нової Зеландії.
 
Але всі ці фактори не завадили українським веслувальникам показати свій високий клас: вони завоювали два «золота» та дві «бронзи».
 
Першу медаль у Самарканді українці вибороли вже у стартовий змагальний день: Юрій Вандюк та Павло Борсук стали третіми на каное-двійці на дистанції в 1000 метрів. 
 
Далі за справу взялась триразова призерка ОІ Людмила Лузан. Після здобуття «срібла» Парижа в дуеті з Анастасією Рибачок Люда підтвердила свій статус і в особистих змаганнях, не залишивши конкуренткам жодних шансів на дистанції 500 метрів на каное — впевнена перемога та вже четверте «золото» в кар’єрі на рівні ЧС.
 
Ще одну «бронзу» до скарбнички української збірної додала Валерія Терета на 5000 м на каное. Обидві вітчизняні каноїстки, котрі стали призерками ЧС-2024, взяли участь і в дебютних для «мундіалю» змаганнях змішаних четвірок. Український квартет у складі Лузан, Терети, Тараса Мазовського та Андрія Рибачка дійшов до фіналу, де в підсумку став сьомим.
 
А останню нагороду цьогорічного чемпіонату та єдину для України медаль у байдарці виборола Людмила Кукліновська — у заїзді на 200 метрів вона випередила найближчу суперницю, «нейтральну» росіянку Анастасію Долгову, на сім десятих секунди та здобула перше в кар’єрі «золото». 
 
«Дистанція 200 м — це спринт, зайвий рух голови міг повпливати на результат, тому я дивилась лише на фініш. Я дуже щаслива, що змогла завоювати найвищу нагороду, змогла зробити так, що гімн України лунав на світовій першості!» — не приховувала радості Кукліновська. Для неї це найбільша перемога в кар’єрі після «золота» Європейських ігор-2019.
 
Дві золоті нагороди та дві «бронзи» зрештою дозволили українцям посісти четверте місце у медальному заліку ЧС у Самарканді. Краще в Узбекистані виступили лише представники Польщі, Португалії, Угорщини та «нейтральні» атлети з РФ і Білорусі.  Торік, до речі, наші веслувальники були 19-ми з двома «бронзами».