Шокова нестабільність: на старті ЧУ «Шахтар» набрав лише половину з можливих очок

28.08.2024
Шокова нестабільність: на старті ЧУ «Шахтар» набрав лише половину з можливих очок

Після успіху в матчі з «Шахтарем» «Олександрія» продовжила переможний рух у чемпіонаті країни. (Фото з сайту fco.com.ua.)

Певною мірою вже стало традицією бачити на старті футбольного чемпіонату України в лідерах клуби, амбіції котрих чемпіонськими назвати досить складно.
 
Торік після чотирьох турів на вершині турнірної таблиці перебували «Рух», «Чорноморець» та «Колос».
 
У нинішньому ж сезоні в аналогічному змагальному проміжку три перші позиції посідають «Олександрія», ЛНЗ та «Полісся». 
 
Водночас обидва флагмани вітчизняного футболу наприкінці літа в табелі про ранги знову перебувають на незвичних для свого високого статусу місцях.
 
У віцечемпіона, «Динамо», — атмосфера максимального сприяння для якнайкращого виступу в кваліфікації єврокубків, тож частина стартових матчів «біло-синіх» у чемпіонаті перенесено на більш пізній період і залікових балів у них наразі не так уже й багато.
 
А «Шахтар» у статусі чемпіона знову занадто кволо розпочинає турнір. У чотирьох перших матчах «гірники» набрали лише половину з можливих очок, і тепер футбольна Україна розмірковує над подальшим майбутнім боснійця Марино Пушича на тренерському містку «гірників». 
 
Минулого року невдалий старт «гірників» у сезоні призвів до швидкої відставки їхнього головного тренера. Тоді нідерландський фахівець Патрік ван Леуван на тренерському містку донецького клубу провів лише три місяці.
 
Прийшовши йому на зміну, Марино Пушич зумів виправити не надто комфортну для донецького клубу ситуацію й виграв з командою чемпіонство. Утім початок нового чемпіонату колектив Пушича відверто провалив.
 
Отримавши поразку в другому турі від «Полісся», в четвертому — «гірники» поступилися «Олександрії». Від команди Руслана Ротаня «помаранчево-чорні» пропустили одразу чотири голи й віддали гру, в якій мали перевагу в два м’ячі — 3:4.
 
Так багато за один раз на внутрішній арені «Шахтар» пропускає неймовірно рідко. За останні 20 років це третій подібний антирекорд. До прикрого поєдинку з «Олександрією» чотири рази впродовж матчу у воротах гірників розписувалися «Дніпро» (у 2016 році, 1:4) та «Динамо» (у 2004-му, 2:4). Здається, Марино Пушич відверто шокований.
 
«Те, що сталося, — повністю провал однієї команди. Я надзвичайно розчарований, для мене це значно гірше, аніж почуватися злим», — заявив боснійський наставник «гірників». За його словами, футболістам «Шахтаря» наразі бракує стабільності. 
 
При цьому до старту «гірників» у груповому раунді Ліги чемпіонів залишилося зовсім мало часу, й тренер сподівається, що йому вдасться виправити ситуацію. Інакше історія з Леувеном може знову повторитися. 
 
Велике бажання потрапити до еліт-раунду Ліги чемпіонів цього літа демонстрували гравці «Динамо». Проте після прикрої поразки «Зальцбургу» 0:2 у першому матчі «плей-оф» кваліфікації шанси на досягнення бажаного суттєво впали.
 
Хоча наставник «біло-синіх» Олександр Шовковський обіцяв зробити все залежне від команди, аби «у рамках принципів та правил fair play гідно виступити й переломити хід двобою на свою користь, незалежно від того, наскільки несприятливим виявився результат першої гри».
 
До слова, можливостей у Любліні забити у ворота «Зальцбурга» бодай один м’яч динамівці мали чимало. Проте їх підвела реалізація.
 
«На жаль, гра складається із забитих м’ячів, а не зі створених моментів. Але у нас ще є наступна гра, будемо до неї готуватися. Цей двобій ще не закінчений», — наголошував після першої невдачі Шовковський.
 
А от «Кривбас» у дуелі проти іспанського «Бетіса» хвилювали дещо інші питання. Перший матч «плей-оф» кваліфікації Ліги конференцій криворізький колектив програв — 0:2, відтак його наставник Юрій Вернидуб перед грою-відповіддю думав уже на перспективу: «Я сказав хлопцям, що такі матчі повинні приносити задоволення. Адже поєдинки з європейськими командами нас вчать, мене і гравців, до чого треба прагнути в подальшому. Якщо будеш сумлінно працювати і робити все як потрібно, то ти обов?язково досягнеш якихось вершин».
 
Новий досвід, який уже здобув «Кривбас», — це одночасне змагання на кількох фронтах. І в цьому плані у криворізького клубу вийшло доволі непогано.
 
Критичних очкових втрат на старті сезону криворізький клуб не зазнав, тож надалі, концентруючись вже тільки на матчах чемпіонату, команді Вернидуба буде легше захищати титул бронзового призера. 
 
У нових для себе умовах перебуває «Лівий берег». Абсолютний дебютант УПЛ програв перші три матчі ЧУ, а тепер команда Віталія Первака має й свою першу перемогу в елітному дивізіоні, здобуту в протистоянні з «Чорноморцем». 
 
ТАБЛО
УПЛ. 4-й тур. «Олександрія» — «Шахтар» — 4:3, «Полісся» — «Оболонь» — 4:0, «Рух» — «Зоря» — 3:0, «Кривбас» — «Інгулець» — 1:1, «Лівий берег» — «Чорноморець» — 1:0, «Колос» — «Верес» — 0:1, ЛНЗ — «Карпати» — 2:1. Матч «Динамо» — «Ворскла» перенесений.
Лідери: «Олександрія» — 9 (3 матчі), ЛНЗ — 9, «Полісся» — 7 (3), «Кривбас» — 7, «Шахтар» — 6, «Рух» — 6 (3), «Динамо» — 6 (2), «Зоря» — 6, «Ворскла» — 6 (3).