Черкаський обласний онколодиспансер розжився лінійним прискорювачем

14.08.2024
Черкаський обласний онколодиспансер розжився лінійним прискорювачем

Черкаський обласний онкологічний диспансер поповнив своє сучасне обладнання лінійним прискорювачем. (Фото з фейсбуку.)

Черкаський обласний онкологічний диспансер поповнив своє сучасне обладнання лінійним прискорювачем.
 
Про це повідомляє міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. За його словами, лінійні прискорювачі — це нова якість лікування раку.
 
Обладнання дає змогу лікарям таргетовано впливати на ракові клітини у внутрішніх органах, використовуючи випромінювання, тобто дозволяє повністю знищити або зупинити зростання пухлин з мінімальним пошкодженням здорових тканин пацієнта. 
 
«Онкологічні захворювання є однією з основних причин смерті в усьому світі. В нас ситуація погіршується через повномасштабну війну, адже люди змушені найперше піклуватися про власну безпеку, тому питання вчасної діагностики та подальшого лікування часто не на часі», — зазначає пан міністр.
 
Він каже, що МОЗ комплексно працює над тим, аби покращити ситуацію з діагностикою та лікуванням, уніфікувати підходи та скоординувати зусилля на всіх рівнях.
 
Тож минулого тижня уряд схвалив Національну стратегію щодо контролю злоякісних новоутворень до 2030 року, а також затвердив план дій з її реалізації до 2025 року. 
 
Стратегія, уточнює Віктор Ляшко, передбачає кілька важливих напрямів роботи: забезпечення первинної профілактики онкологічних захворювань та сприяння їх ранньо­му виявленню, покращення доступу пацієнтів до спроможної мережі закладів охорони здоров’я, підвищення рівня професійної освіти медичних працівників, поінформованість населення, забезпечення реабілітації, догляду та паліативної допомоги онкохворим пацієнтам.
 
«Попри всі обставини та труднощі, звертаюсь із проханням до кожного за можливості щонайменше раз на рік відвідувати сімейного лікаря для профілактики та виявлення раку на ранніх стадіях, що значно збільшує шанси на успішне лікування», — закликає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
 
Торік, підсумовує він, уперше централізовано за державний кошт було закуплено велику партію лінійних прискорювачів. Йдеться про 15 систем, які вдалося придбати з економією 47%, а отже заощадити 482 млн грн бюджетних коштів.