Командир-мародер

14.08.2024
Командир-мародер

Олександр Чахлов — той, хто грабує побратимів. (Фото — відкриті джерела.)

Позашляховики з «нуля» кращі для перемоги над ворогом? 

У той час, як бійці ЗСУ, котрі перебувають на лінії зіткнення, щодня просять українців скинутися грошима на придбання автівок, які рятують їхні життя...
 
У той час, коли про це ж саме благають волонтери, а збори йдуть дуже туго, й іноді машини не встигають доїхати до адресатів...
 
Дружина Олександра Чахлова — екскомандира 116-ї окремої бригади Сил тероборони ЗСУ, яку ще називають Полтавською, — роз’їжджає по Чернівцях, де мешкає, на новенькій іномарці Skoda Kodiaq Sportline сірого кольору.
 
Прикол у тому, що ця «Шкода» числиться за 116-ю бригадою, до якої дружина колишнього бойового командира не має ніякого стосунку. Просто чоловік під час повномасштабної війни зробив жінці такий подарунок за рахунок Полтавської міської ради. Тепер має відповісти за свої дії в судовому порядку.
 
Днями Олександру Чахлову, який очолював бригаду з вересня 2022 року, оголосили про підозру у привласненні військового майна в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 410 КК України).
 
Це кваліфікується як особливо тяжкий злочин. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років. 1 серпня Октябрський райсуд Полтави обрав Чахлову запобіжний захід — особисте зобов’язання.
 
Так, запобіжний захід аж занадто м’який. З цього приводу користувачі соцмереж висловлюють свої гнівні обурення, але ж до матеріалів провадження їх не пришиєш...
Їздити на дорогих позашляховиках у тилу, звісно, комфортніше, ніж на фронті.
 
Про те, що два позашляховики передали конкретній бригаді перший заступник міського голови Валерій Пархоменко разом з депутатами Полтавської міської ради Ігорем Еренбургом та Євгеном Диканем, було офіційно повідомлено на сайті міськради 30 грудня 2022 року.
 
«Позашляховики стануть у нагоді нашим захисникам під час виконання завдань. Віримо в Україну. Віримо в перемогу!» — йшлося в повідомленні.
 
Уважні читачі одразу помітили, що міська рада не економила на придбанні автомобілів, які на війні є витратним матеріалом. Досить сказати, що вони були випущені в 2022 році, а їхня ринкова ціна на той момент становила 1 млн 304 тис. 400 грн.
 
Певно, недарма дороговартісні іномарки були придбані на бюджетні кошти та ще й зі значною переплатою (у медіа повідомлялось, що міськрада заплатила майже по 2 млн грн за кожну автівку) наприкінці року — просто чиновники поспішали списати гроші.
 
І навряд чи новенькі автівки з самого початку призначалися для перевезення штурмовиків на бойові позиції, для евакуації поранених по розбитих фронтових дорогах чи виконання інших важливих бойових завдань. На таких зручно їздити командирам (або їхнім дружинам) по гарних асфальтівках. 
 
Ми не знаємо, чи обговорювали державні мужі ці питання з командиром бригади, але Олександр Чахлов сам не дурень і скористався наданою можливістю.
 
Слідство встановило, що один з автомобілів марки Skoda Kodiaq Sportline 2.0 TDI на військових номерних знаках без документального оформлення він передав у користування власній дружині, яка не задіяна у виконанні завдань з протидії військовій агресії російської федерації проти України.

Навіщо офіцеру резерву «Старлінк»?

15 грудня минулого року, коли пан Чахлов був уже звільнений з посади командира 116-ї окремої бригади ТрО й переведений у резерв офіцерського складу, співробітники поліції за місцем проживання його родини провели санкціонований обшук, в ході якого в підземному паркінгу будинку було виявлено та вилучено військове майно, а саме автомобіль Skoda Kodiaq Sportline.
 
Окрім того, слідчі виявили та вилучили ще один автомобіль, який там стояв, — Mitsubishi L200 білого кольору. Як з’ясувалося, він також є військовим майном. Автівка була на балансі 116-ї ОБрТрО, однак після зняття з посади командира Олександр Чахлов продовжував нею користуватися.
 
На Mitsubishi роз’їжджав по Полтаві син екскомандира. На одному з цих позашляховиків Олександр Чахлов, достовірно знаючи про наказ командувача сил територіальної оборони ЗСУ №448 від 24.11.2023 (про призначення його офіцером резерву взводу резерву офіцерського складу роти резерву офіцерського складу 177 батальйону резерву), використовуючи транзитні реєстраційні номери, заїжджав на територію військового містечка військової частини, звідки забрав майно, яке перебуває на балансі відділення зв’язку та інформаційних систем частини.
 
Згідно з рапортом начальника відділення зв’язку та інформаційних систем військової частини, Чахлов забрав дві станції живлення BLUETTI АС200max, два акумуляторні модулі BLUETTI B230, апаратно-програмний захищений термінал Motorola G100, ноутбук ThinkBook 15 G3 ACL 21A4003VRA, багатофункціональний принтер XEROX B205, два планшети BlackvievTab 10 Pro, планшет LenovoTab P 12 Pro, портативну зарядну станцію Jackery Explorer 2000 Pro, зарядну станцію Jackery Explorer 1000 Pro, станцію супутникового звязку Starlink.
 
Дещо з цього майна поліціянти вилучили під час обшуку в Чахлова вдома, деяке він досі не передав до військової частини у встановленому порядку. Тож його законно підозрюють також у зловживанні службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди. 
 
11 квітня цього року з вилучених автомобілів, які перебували під арештом 4 місяці, суд зняв арешт, і вони нарешті передані 116-й бригаді ТрО, яка нині воює на Донеччині. 

Відмиті мільйони на закупівлі морських контейнерів під житло для солдатів

Справу стосовно Чахлова розслідує Територіальне управління Державного бюро розслідувань у м. Полтаві. З цього приводу там офіційно нічого не коментують, але з неофійійних джерел відомо, що правоохоронці налаштовані зробити справу Чахлова показовою. 
 
Окрім того, ДБР підозрює у змові посадовців Полтавської облради, зокрема, з управління майном, та 116-ї бригади ТРО, які, можливо, відмили мільйони на закупівлі старих морських контейнерів. Пом’яті іржаві контейнери були переобладнані під житлові та санітарні модулі для військовослужбовців й оформлені при передачі як нові. 
З матеріалів кримінального провадження зрозуміло, що авто, яке формально належало військовій частині, фактично перебувало на паркінгу в будинку, де мешкала сім’я командира.
 
У ході досудового розслідування, проведеного співробітниками ДБР, було встановлено, що підозрювані, за попередньою змовою, прийняли на баланс 20 житлових побутових 20-футових модулів для проживання (розмірами 6 х 2,4 х 2,6 м) військовослужбовців територіальної оборони на загальну суму 9 млн 889 тис. 980 грн, які не відповідають вимогам тендерної документації.
 
Тобто, замість нових обласна рада передала військовим старі морські контейнери британського виробництва, ціна яких, згідно з висновком фахівців, не перевищує 100 тисяч гривень за штуку.
 
І посадові особи 116-ї окремої бригади ТРО без будь-яких зауважень чи претензій прийняли їх на свій баланс. Електронні закупівлі були проведені 16 листопада 2022 року, а саме незадовго до того, як міська влада передала 116-й бригаді новенькі позашляховики. І в тому, й в іншому випадку в результаті такої «турботи» постраждали рядові бійці... 
 
Матеріали відкритого провадження все ще перебувають у лояльному до високопосадовців, що скоїли злочини, Октябрському районному суді Полтави.