По приємні спогади — до Глазго

14.08.2024
По приємні спогади — до Глазго

У польському Любліні динамівці з «Глазго» зіграли внічию. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

У наступному сезоні в єврокубковій історії вітчизняних клубів має статися знакова подія.
 
Уперше за два десятиліття нашу країну на міжнародній арені представлятимуть лише чотири команди.
 
Зменшення українського представництва на євроарені в сезоні-2025/2026 — це результат непереконливих виступів усіх наших колективів, який вони продемонстрували в попередні п’ять років.
 
А урізання квот станеться в головному клубному турнірі Європи, де замість двох Україну в Лізі чемпіонів представлятиме лише один колектив.
 
Позбавлення українського футболу однієї з двох квот в ЛЧ, без сумніву, додасть інтриги чемпіонським перегонам у поточному розіграші УПЛ. Хоча, звісно, й за решту єврокубкових путівок боротьби має побільшати. 
 
Ну а набір вітчизняними клубами потрібних для відновлення високих позицій у п’ятирічному рейтингу УЄФА залікових балів у нинішньому сезоні відбувається зовсім повільно.
 
Старт «Дніпра-1» у Лізі конференцій, якого через пізню відмову клубу від змагань, щоправда, так і не сталося, завершився двома технічними поразками.
 
Обидва свої матчі в тому ж таки турнірі програло й житомирське «Полісся». З невдачі розпочався й шлях «Кривбасу» в Лізі Європи, котрий мінімально програв (1:2) чеській «Вікторії» перший поєдинок третього раунду кваліфікації. 
 
Тож наразі єдиний колектив, який у нинішньому сезоні поповнює загальний єврокубковий рейтинг України, — це київське «Динамо». У дуелі проти «Партизана» із Сербії «біло-сині» взяли максимум рейтингових балів.
 
А от у першому протистоянні з шотландським «Глазго Рейнджерс» у третьому колі кваліфікації ЛЧ динамівці, відверто кажучи, очок недорахувалися.
 
Уже на заключних секундах зустрічі вони дозволили супернику вразити свої ворота й втратили таку бажану перед грою-відповіддю перемогу.
 
«Безумовно, ми засмучені через те, що втратили перемогу на останній хвилині. Водночас ми розуміли, що доля нашого протистояння вирішуватиметься у Глазго. Ми зіграли лише перший тайм», — зауважив головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський.
 
Перед матчем-відповіддю на «Хемпден Парк» у Глазго наставник динамівців пригадав приємні миттєвості своєї тренерської кар’єри, котрі пов’язані з його минулою роботою в штабі національної збірної України.
 
Три роки тому на цій арені «синьо-жовті» у додатковий час здобули історичну перемогу над збірною Швеції в 1/8 фіналу ЧЄ-2020. Відтак Олександр Шовковський сподівається, що і на клубному рівні його перебування на «Хемпден Парк» матиме успішну історію.
 
«Завжди приємно грати при заповнених трибунах, коли відчувається підтримка команди, навіть якщо підтримують суперника. Тому що футбол — це гра для глядачів. І ми маємо визнати, що ми скучили за матчами високого рівня, перед повними трибунами. Нам цього не вистачає сьогодні. Але це ті емоції, заради яких футболісти в принципі виходять на поле», — каже наставник «Динамо».
 
Цікаво, що справді домашнім, рідним для «Рейнджерс» вважається стадіон «Айброкс». При цьому на «Хемпден Парк» у чемпіонаті Шотландії свої домашні матчі проводить «Квінз Парк», і, можливо, цей факт якимось чином зіграє на руку київським футболістам.
 
Зрозуміло, що такої підтримки, яку «біло-сині» мали у Любліні, в першому матчі протистояння, у Глазго вони не отримають, утім один на один із суперником українська діаспора у Великій Британії їх точно не залишить.
 
Так само гостьовий єврокубковий матч-відповідь очікує й «Кривбас». Статистика свідчить, що домашні матчі єврокубків їхній суперник — «Вікторія» Пльзень — грає дуже сильно.
 
За останні сім років вони в рідних стінах програли лише чотири поєдинки — і всі вони були зіграні в Лізі чемпіонів. Аби пройти до четвертого раунду кваліфікації Ліги Європи, «Кривбасу» потрібна лише перемога. І очільник криворізького клубу Юрій Вернидуб сподівається, що знайде можливість відсвяткувати загальну вікторію над місцевим клубом.