Холодний душ для чемпіона

14.08.2024
Холодний душ для чемпіона

«Полісся» відкрило сезон в УПЛ несподіваною перемогою над «Шахтарем». (Фото: UA-Футбол.)

Новий сезон в Українській прем’єр-лізі набирає обертів — разом зі стартовими перемогами «грандів» та претендентів на єврокубки вже є і перші сенсації.
 
Після легкої прогулянки у матчі з «Ворсклою» (5:0) здавалося, що чинний чемпіон «Шахтар» не матиме особливих проблем і з «Поліссям», якому, попри потужну трансферну кампанію, не вистачило зіграності, аби пройти словенську «Олімпію» у Лізі конференцій. 
 
Але «вовкам» під керівництвом нового тренера Імада Ашура вдалося здивувати компактною грою в захисті, а свій голевий момент житомиряни реалізували після стандарту.
 
«Гірникам» же, попри заміни та намагання переломити хід зустрічі, так і не вдалось забити новому голкіперові «Полісся» Євгену Волинцю, який приєднався до команди з Житомира після зняття з УПЛ «Дніпра-1».
 
«Гру можна поділити на дві частини. У першому таймі ми були недостатньо агресивними на м’ячі, виявили недостатньо бажання вигравати в протиборствах та діючи без м’яча в цілому, тому програли першу половину. Щодо другого тайму я не маю претензій до команди. Ми створили дуже багато моментів у другій половині зустрічі, але нам не пощастило забити. Нам трохи забракло холоднокровності у завершальній фазі», — визнав наставник «Шахтаря» Маріно Пушич. А президент «Полісся» після знакової перемоги пообіцяв своїм футболістам великі преміальні.
 
Ще однією несподіванкою туру стала розгромна поразка чинного бронзового призера, «Кривбасу», від новачка ліги, «Карпат». Львів’яни забили три «сухі» м’ячі, але все могло б скластися інакше, якби не воротар «левів» Олександр Кемкін, який після феєричних сейвів навесні за «Минай» продовжує відбивати 11-метрові й у новій команді.
 
Після трьох матчів у кваліфікації Ліги чемпіонів відкрило сезон в УПЛ і столичне «Динамо». Перед вирішальним поєдинком із шотландським «Рейнджерс» тренер киян Олександр Шовковський вирішив провести ротацію: у воротах вийшов дублер Бущана Руслан Нещерет, а Владислава Ваната у нападі замінив Супряга.
 
Утім потрібний результат у поєдинку з «Вересом» віцечемпіону все ж принесли лідери — Микола Шапаренко та Віталій Буяльский. 
 
Не обійшлося в «біло-синіх» і без проблем: Нещерет результативною помилкою спочатку подарував рівненцям шанс на нічию, а потім своїм же сейвом врятував киян від втрати очок.
 
Лідером же після двох турів є «Зоря», яка після невдалого попереднього сезону знову рветься у єврокубки. Показав свої амбіції поборотись за топ-5 і львівський «Рух», розгромивши «Оболонь».
 
Визначились і проміжні аутсайдери — одеський «Чорноморець» та дебютант ліги «Лівий берег». Одесити розпочали чемпіонат з обмеженим кадровим резервом і підписують гравців уже по ходу сезону, а кияни, які вирвали путівку в УПЛ лише за тиждень до її старту, схоже, ще не адаптувались до еліти. 
 
ТАБЛО
УПЛ. 2-й тур. «Лівий берег» — «Ворскла» — 0:3 (Челядін, 50; Ковталюк, 68; Мякушко, 90+3), «Верес» — «Динамо» — 1:2 (В. Шарай, 62 — Шапаренко, 15; Буяльський, 44), «Чорноморець» — «Зоря» — 0:1 (Е. Герреро, 50), «Колос» — «Інгулець» — 0:0, «Оболонь» — «Рух» — 0:4 (Притула, 19 (пен.)), Краснопір, 67; Квасниця, 88; Клайвер, 90), «Карпати» — «Кривбас» — 3:0 (Шах, 39; Полегенько, 42; Чачуа, 80), «Шахтар» — «Полісся» — 0:1 (Чоботенко, 35), «ЛНЗ» — «Олександрія» — 0:2 (Ковалець, 58; Безерра, 73).
Лідери: «Зоря» — 6, «Карпати» — 4, «Шахтар», «Олександрія» (1 матч), «Полісся» (1 матч), «Рух» (1 матч) — 3.