Вхід тільки з дітьми

07.08.2024
Вхід тільки  з дітьми

Укрзалізниця піклується про найменших пасажирів. (Фото ілюстративне, з Вікіпедії.)

Відтепер маленькі українці зможуть подорожувати зі своїми батьками у дитячому вагоні.
 
Як повідомляють в Укрзалізниці, стартували продажі квитків на перший дитячий купейний вагон, який курсуватиме в складі поїзда №15/16 Харків—Ясіня з 8 серпня.
 
Вагон оснащений так, щоб найменшим пасажирам від 0 до 8 років було комфортно, безпечно та цікаво в дорозі.
 
Дитячий вагон був спроєктований спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та за фінансової підтримки уряду Бельгії.  
 
За словами голови правління Укрзалізниці Євгена Лященка, очолюване ним відомство прагне стати найбільш дружньою до дітей залізницею в Європі.
 
«Вдячний ЮНІСЕФ за партнерство та турботу про найменших пасажирів на всіх етапах їхньої подорожі: від сучасних дитячих зон на 6 вокзалах до цього вагона. Важливо, що цей унікальний вагон модернізовано в Україні — на нашому Київському електровагоноремонтному заводі. До кінця цього року плануємо запустити ще 7 таких вагонів», — розповідає пан Євген.
 
Роботи з модернізації цього вагона тривали близько пів року. І вже 8 серпня він вирушить у свій перший рейс символічним маршрутом, який поєднує схід та захід України та регулярно перевозитиме групи дітей з Харківщини на відпочинок у горах.
 
Як зазначає голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде, третій рік, після початку повномасштабної російсько-української війни, родини з дітьми змушені набагато частіше їздити по всій країні.
 
Завдяки спільній з Укрзалізницею ініціативі та за фінансової підтримки Бельгії маленькі українські мандрівники зможуть використати час у подорожі для навчання через гру та отримати базову психосоціальну підтримку коли і якщо це буде необхідно. Окрім того, дитячі вагони оснащені різноманітними розважально-пізнавальними матеріалами, аби діти мали можливість розвиватися за будь-яких умов.
 
«Запуск таких вагонів має стати частиною ширших спільних зусиль різних партнерів задля створення повністю дружнього до дітей середовища. Ці інвестиції вкрай важливі для майбутнього дітей, а отже — для майбутнього країни. Це знак надії та оптимізму в ці важкі часи. Підтримка уряду Бельгії підкреслює те, наскільки важливо забезпечити, щоб кожна дитина в Україні могла розвиватися та в повній мірі розкрити свій потенціал», — додає тимчасово повірений у справах Посольства Бельгії Фредерік Девелтер.  
 
Як розповідають в Укрзалізниці, у процесі модернізації вагон отримав низку сучасних рішень, які зроблять подорож батьків з дітьми комфортною: від дитячих манежів до сповивальних столиків у вбиральні.
 
Квитки у цей вагон доступні для придбання винятково через мобільний застосунок Укрзалізниці, вартість квитка аналогічна вартості купейних квитків цього ж класу в тому ж поїзді.
 
Вагон має маркування «Дитячий» у застосунку, щоб батьки, які подорожують з маленькими дітьми, могли обрати поїздку саме в цьому вагоні.