«Гонор» захищає

07.08.2024
«Гонор» захищає

«Жмур» — локація, бліндаж та книга. (Фото надане SOLARIS agency.)

Капітан ЗСУ Олександр Ябчанка, командир 2-ї роти «Гонор» батальйону «Вовки Да Вінчі» імені Дмитра Коцюбайла, у Києві 8 серпня презентує нову книгу «Жмур».
 
Це історії з бліндажу захисників Бахмута, свідком яких автор був особисто. 
 
Чинний військовий, незважаючи на жахливі умови, поранення та біль від втрат побратимів, зміг розповісти про життя на фронті живою мовою, по-справжньому, нічого не приховуючи і не прикрашаючи.
 
«У вирі цієї війни я зустрів справжніх героїв — титанів духу та волі, пліч-о-пліч з якими мав честь боронити нашу землю. Нам не потрібно вигадувати легенди, бо саме життя пише їх щодня на полях битв нашої війни за Незалежність», — коментує автор. 
 
Олександр Ябчанка каже, що книга є правдивою розповіддю про неймовірні події та людей, які їх творять.
 
«Кожне ім’я в ній — це легенда, викарбувана не в міфах, а в реальності нашої боротьби. Це історія про тих, хто своєю відвагою та самопожертвою творить нову, вільну Україну», — констатує Олександр.
 
«Жмур» — це локація та бліндаж, який став укриттям для українських військових, які захищали дорогу на Бахмут під час боїв за це місто.
 
Бліндаж «бачив» багато — хоробрість і підтримку, дружбу і страх, радість та розчарування. Когось він врятував, а хтось навіки залишився поруч із ним. 
 
Книгу від видавництва «Колесо життя» ілюструють не тільки зображення, а й реальні відео з фронту, які читачі зможуть відкрити на власному ґаджеті. Їх зняли на екшн-камеру безпосередні учасники подій.
 
Наприклад, «Зачистка посадки ротою «Гонор», «Бій роти «Гонор» за останню дорогу в Бахмут».
 
Олександр Ябчанка буде присутній на презентації своєї книги в онлайн-форматі з передової. Перший день повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у 2022 році він зустрів у Львові, але одразу на авто вирушив у Київ, щоб приєднатися до вже сформованої групи «Гонор», яка одразу долучилася до оборони столиці. Олександр спочатку був у підрозділі парамедиком.
 
Далі рота добровольців поповнила лави батальйону «Вовки Да Вінчі». Олександр Ябчанка перекваліфікувався спершу в аерозвідника, а згодом, коли «вовки» стали штурмовим батальйоном, прийняв командування піхотним взводом. В одному з боїв у серпні 2023 року отримав важке поранення.