Пісня і ложка борщу

07.08.2024
Пісня і ложка борщу

Співачка Джамала в олімпійському Українському домі. (Фото з фейсбук-сторінки співачки.)

Понад три тисячі людей відвідали за перший тиждень український культурний простір у Парижі в межах Олімпіади-2024.
 
Щоденно до Volia Space приходять іноземці, яким цікаво дізнатися про Україну, відвідати виставки, поспілкуватися з атлетами, котрі беруть участь у змаганнях, та особисто побачити легендарних українських спортсменів.
 
За перший тиждень титулованими гостями Українського дому стали: Олександр Усик, Лілія Подкопаєва, Слава Медведенко, співачка Джамала.
 
На показах фільмів режисерів Антона Птушкіна й Алана Бадоєва був найбільший ажіотаж. Цього дня український простір відвідала понад тисяча людей. 
 
Реформа спорту — це те, що необхідно робити вже зараз. Усі титуловані спортсмени в різний спосіб озвучували цю тезу під час спілкування з журналістами.
 
Українська гімнастка Лілія Подкопаєва під час інтерв’ю зазначила, що співпраця між бізнесом і спортивними федераціями є ключовою для розвитку молодих спортсменів.
 
«Зараз найважливіше для держави — це закінчити війну, а потім займатися відбудовою. Проте ми продовжуємо приїжджати на Олімпійські ігри завдяки нашим захисникам, які дали нам можливість брати участь у змаганнях», — зазначила Лілія Подкопаєва.
 
Вона наголосила, що реформи необхідні вже сьогодні, незалежно від поточних результатів на змаганнях. Важливо також аналізувати помилки і вносити зміни, щоб досягти кращих результатів у майбутньому. 
 
За словами міністра молоді і спорту Матвія Бідного, вже підготовлено новий закон, який дозволить переформатувати спортивну сферу і нарешті відійти від радянського підходу до підготовки спортсменів.
 
Нагадаємо, «Воля до перемоги» (The Will to Win) — це гасло української олімпійської збірної та культурного простору. Мультимедійний проєкт з аналогічною назвою демонструється відвідувачам.
 
Короткі історії наших спортсменів дають можливість кожному побачити, в яких умовах вони готувалися до змагань. Це справляє враження на іноземців. Адже більшість із них просто не уявляла, що насправді відбувається в Україні і через що довелося пройти атлетам, аби потрапити до Парижа.
 
Фотопроєкти Юрія Білака (французького фотографа українського походження) та Миколи Синельникова також є наочними свідченнями про непереможний дух українських воїнів спорту: українські атлети тренуються на майданчиках, зруйнованих російськими ударами.
 
Всі документальні фільми, які демонстрували цього тижня, також про це. І якщо павільйони інших країн, які перебувають поруч, намагаються створити для відвідувачів розважальну програму, то в синьо-жовтому — про війну.
 
«Для нас головне — донести світу, що відбувається в Україні. Показати, що кожного дня проживають наші люди. Який шлях подолали і долають українські спортсмени. Я вважаю, що ми досягли своєї мети», — говорить заступник начальника управління стратегічного планування та комунікацій Міністерства молоді і спорту України Сергій Биков.
 
Співачка Джамала сказала: «Для мене важливо, щоб ми були найкращими. Ми маємо своїми вчинками показувати, що ми готові бути частиною Європи, і не лише територіально. Ми всі є амбасадорами нашої країни. Говоріть з людьми. Кожен на своєму місці — ви вже можете робити чудові справи».
 
До завершення олімпіади у Volia Space відбуватимуться ще чимало цікавих зустрічей та презентацій. Заплановано також і кулінарний день (куди ж без борщу?). До речі, борщ, вареники, голубці та котлету по-київськи тут можна скуштувати щоденно. 
 
Юлія ШИПУНОВА 
Париж