«Букет» високого мистецтва

07.08.2024
«Букет» високого мистецтва

Ініціатори та засновники фестивалю, засновники культурного центру Дом Майстер Клас — Ірина Буданська та Євгеній Уткін. (Фото надане організаторами.)

У Софії Київській відбудеться вже сьомий щорічний фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage, із 15-го по 18 серпня.
 
Цьогорічний фестиваль, який об’єднує українське візуальне мистецтво, музику, театр, кіно та «Бесіди під ясенем», стане мистецьким проявом єдності всіх українців у серці Києва.
 
Слоган цьогорічного Bouquet Kyiv Stage — «Від Сяну до Дону». Тема єдності звучатиме лейтмотивом кожної фестивальної події.
 
У символі Букет, подарованому Bouquet Kyiv Stage видатним художником сучасності Олександром Дубовиком, першочергово закладено саме ідею єднання і об’єднання.
 
Як акцентує художник: «Букет — це символ гармонії, цілісності, охоронна грамота людства... «Білий букет» як один із символів українського духу, української ідеї. Як символ нинішньої цивілізації в часи її переходу в іншу парадигму. Це символ духовності та позачасових цінностей».
 
На фестивалі Bouquet Kyiv Stage 2024 тема об’єднання стане ключовою і наскрізною. Вона буде присутня у кожній події та з’єднає українські міста — Київ, Харків, Одесу, Херсон, Миколаїв й український Крим. Велика частина фестивальної програми буде присвячена саме Криму.
 
Особливою родзинкою проєкту стане прем’єра музичного перформансу «Ярослав та Інгігерда: Life Story — Love Story». Неймовірно хвилююче та символічно те, що проєкт буде представлений уперше саме там, де розпочалася ця велика історія, — в Софії Київській.
 
Мовою сучасної електронної музики та анімації через історію кохання владного подружжя розкриваються глибоко вкорінені між Україною та Європою зв’язки. 30-річний союз Ярослава та Інгігерди сприяв розквіту Київської Русі.
 
Спеціально для проєкту «Ярослав та Інгігерда: Life Story — Love Story» композитор Максим Коломієць написав музику. Мисткині Аліна та Каріна Гаєви створили автентичні художні образи, базуючись на історичних матеріалах, які зберігаються у Софії Київській. Автором ідеї та ініціатором проєкту виступив Дом Майстер Клас.
 
Загалом програма Bouquet Kyiv Stage 2024 — це справжній вишуканий букет понад 40 мистецьких проєктів від київських, харківських, одеських, херсонських, миколаївських, кримських митців.
 
Протягом чотирьох фестивальних днів на території Софії Київської відбудуться виставки; концерти класичної, джазової, електронної музики; покази українського кіно; театральна вистава; екскурсії Софією Київською; традиційні «Бесіди під ясенем» та панельні дискусії (зокрема, «Культурний геноцид», «Розвиток культурної дипломатії», «Крим: політична та культурна необхідність»); програми для дітей та молоді. 
 
Серед іноземних учасників на цьогорічному фестивалі, які, попри всі виклики воєнного часу, готові дієво підтримувати Україну, — зіркові ізраїльський джаз-бенд Yogev Shetrit Trio та австрійський віолончеліст Йорг Цвікер, який виступить з Національним ансамблем солістів «Київська камерата».
 
Австрійський віолончеліст, диригент, університетський викладач музики Йорг Цвікер знає Україну й часто відвідує її з 1990-х років.
 
Йорг Цвікер каже: «Я не перестаю цінувати те, що українці роблять для культури в таких складних умовах. На Заході ми можемо жертвувати гроші, організовувати благодійні концерти, збирати генератори та одяг на зиму, однак я зрозумів, наскільки важливо проявити солідарність, показати, що ми разом, що ми не забуваємо про те, що відбувається в Україні. І це я можу зробити найкращим чином, приїхавши в Україну. Я — музикант, а музика об’єднує людей, дарує надію й віру. Тому я хочу привезти до Києва свою любов, свою музику, свою повагу і свою солідарність».
 
Уперше приїде до нашої країни Йоґев Шетріт, всесвітньо відомий композитор і барабанщик, разом зі своїм джаз-бендом Yogev Shetrit Trio. «Я родом з країни, яка переживає постійний конфлікт, — ділиться думками щодо участі у київському фестивалі музикант, — і я знаю, як важливо продовжувати йти вперед, продовжувати жити. Той факт, що цей фестиваль відбувається під час війни, показує вашу силу і волю до життя; це робить наші країни схожими. Я вірю в силу мистецтва, особливо у важкі часи».
 
У Bouquet Kyiv Stage від самої ідеї та назви закладено багато сенсів. Як наголошує Ірина Буданська, співзасновниця фестивалю Bouquet Kyiv Stage, засновниця культурного центру Дом Майстер Клас: «Протягом декількох фестивальних днів в одному просторі поєднуються різні види мистецтва, різні аудиторії, спільно переживаються та проживаються сильні емоції, почуття, народжується справжня магія. Та ще й у якому просторі все це відбувається — в самому серці Києва, в Софії, яка тебе приймає, огортає й дає сили!».
 
Отже, чотири насичені мистецькими подіями дні подарують справжні вітаміни для душі, щоб витримати будь-які реальні та духовні блекаути. Детально ознайомитися з програмою можна на сайті фестивалю https://bouquetstage.com/. 
 
Віра ЗАЛЮБОВСЬКА