Яка б медаль не була, вона для мене золота, присвячую її всій Україні - Харлан

31.07.2024
Яка б медаль не була, вона для мене золота, присвячую її всій Україні - Харлан

На ОІ-2024 Ольга Харлан здобула свою п’яту за ліком олімпійську відзнаку. (Фото з сайту tsn.ua.)

Упродовж двох перших днів на Олімпіаді в Парижі йшов дощ. Спочатку він намочив гостей та учасників церемонії відкриття, далі змусив організаторів переносити на наступний день стартові змагання з тенісу. Через рясні опади під загрозою зриву опинився плавальний етап у тріатлоністів у Сені, оскільки після зливи у річці суттєво зріс рівень її інфекційного забруднення і їм не дозволяють проводити тренувальні запливи.
 
Не дуже ясна й радісна атмосфера панувала в перші дні в таборі української олімпійської збірної, адже цілій низці наших іменитих та титулованих спортсменів не вдалося реалізувати свої медальні амбіції.
 
За межами фінальної сесії у змаганнях з кульової стрільби на дистанції 10 метрів опинилася досвідчена олімпійська мультимедалістка Олена Костевич, для котрої це шості за ліком Ігри.
 
На ранній стадії припинила боротьбу за медалі, отримавши в 1/8 фіналу дискваліфікацію за три попередження («шидо»), бронзова медалістка Токіо-2020 Дар’я Білодід. 
 
У матчі за олімпійську «бронзу» з різницею в один бал Ольга Харлан здолала кореянку Чой Себін.
Фото з сайту news.liga.net.
 
Відчутна помилка Олексія Середи, допущена ним під час п’ятого стрибка у синхронних баталіях на 10-метровій вишці, позбавила його дуету з Кіріллом Болюхом олімпійської «бронзи» (їхній дует у 2023 році мав статус віцечемпіонів світу). 
 
Достроково, не подолавши кваліфікацію на 800 м вільним стилем, вибув із медальних перегонів дворазовий призер літніх Ігор у Токіо, володар олімпійського рекорду на 800-метрівці Михайло Романчук. 
 
Не витримали темпу медальної гонки й наші спортивні гімнасти, котрі по ходу командних змагань йшли другими, але в підсумку обмежилися п’ятим результатом.
 
Що казати, українські олімпійці в Парижі змушені долати неабиякий моральний прес. Але до вечора третього змагального дня хмари над українським табором вдалося розвіяти миколаївській фехтувальниці Ользі Харлан.
 
Щоправда, під час її виступів у індивідуальних змаганнях шаблісток до вітчизняних уболівальників кілька разів також наближався емоційний «циклон».
 
Першу хвилю розпачу Ользі та її шанувальникам довелося витримати в півфіналі, коли у лідерки вітчизняного фехтування абсолютно нічого не клеїлося в матчі проти першого номеру посіву, господарки турніру Сари Бальцер — 7:15.
 
Практично майже втратили медальний оптимізм українські шанувальники спорту й матчі за «бронзу», в якому Харлан поступалася — 5:11. Утім у якийсь момент під куполом величного паризького «Гранд Паласу» сталося просвітлення й неймовірним чином українка знайшла в собі сили, щоб наздогнати й на один бал випередити кореянку Чой Себін — 15:14.
 
«Як мені це вдалося зробити? Не знаю. Я перестала все обдумувати. І просто почала робити те, що вмію», — так прокоментувала своє пробудження в матчі за «бронзу» Харлан.
 
Плавець Михайло Романчук і тенісистка Еліна Світоліна були прапороносцями в українській  збірній на церемонії відкриття Олімпіади-2024.
Фото з Інстаграму.
 
Аналізуючи свій змагальний шлях до п’ятої в кар’єрі олімпійської нагороди, 33-річна миколаївка розповіла, що по ходу турніру їй постійно доводилося долати різноманітні ментальні бар’єри.
 
Утім витримала вона й передстартовий мандраж, і страх повторення історії з поразкою в першому колі олімпійського турніру в Токіо-2020, і, що важливо, зуміла вона оговтатися після болючої поразки у півфіналі, а також переломити хід поєдинку за бронзову медаль.
 
«Яка б медаль не була, вона для мене золота. Бо враховуючи те, де зараз перебуває наша країна, через що ми проходимо, через що проходить кожен спортсмен, який тут представляє нашу країну... Це не передати просто. Це дуже важко. Я присвячую медаль всій Україні. Присвячую це нашим захисникам і захисницям. Я присвячую це тим спортсменам, які не можуть сюди приїхати, бо їх убила росія», — емоційно сказала Харлан.
 
Важливість бронзового успіху Харлан у Парижі відзначив і президент України Володимир Зеленський: «Вітаю з перемогою! Кожен успіх українців і українок додає сил усім нам».
Нагадаємо, що свою першу олімпійську нагороду (командне «золото») Ольга здобула в 2008 році в Пекіні. Далі була «бронза» в особистих змаганнях у Лондоні-2012, командне «срібло» та індивідуальна «бронза» Ріо-2016. Матиме Ольга Харлан можливість поборотися за нагороди у командній першості й у Парижі.