Воля до перемоги

31.07.2024
Воля до перемоги

У Парижі виставили кілька рядів трибун із харківського стадіону, який було зруйновано росією в лютому 2022 року. (Фото Юлії ШИПУНОВОЇ.)

Під час Олімпіади-2024 у Парижі діє Український павільйон в Парку Націй, створеному на час проведення спортивних ігор у самому серці Parc de La Villette. Це поряд з понад десятком таких центрів інших країн Європи. 
У Трабендо, відомому концертному залі на півночі французької столиці, який більше звик до джазових концертів, наразі все в синьо-жовтих кольорах та фотографіях спортивної інфраструктури, зруйнованої в Україні у період повномасштабної російсько-української війни. Відвідувачів зустрічають кілька рядів трибун із харківського стадіону «Сонячний», який було зруйновано країною-агресоркою наприкінці лютого 2022 року. 
«Понад 480 українських спортсменів та тренерів загинули з початку війни під час обстрілів або на полі бою. Зруйновано сотні спортивних об’єктів. Багато спортсменів були змушені виїхати, щоб мати можливість готуватися до Олімпійських ігор у прийнятних умовах. Франція прийняла майже 200 з них на свої тренувальні бази», — зазначив під час відкриття Українського дому в Парижі Volia Space міністр молоді та спорту України Матвій Бідний.
Міністерство спорту Франції виділило бюджет на суму один мільйон євро на допомогу українським спортсменам, 140 з яких зуміли кваліфікуватися на Олімпіаду в Парижі (у Токіо в 2021 році було 155). До слова, облаштування українського павільйону також було зроблено за фінансової підтримки уряду Франції.
«Три тисячі годин тренувань були запропоновані семи командам з України, — заявила міністр спорту та Олімпійських і Паралімпійських ігор Франції Амелі Удеа-Кастера. — За вами стоять усі французи. Ми будемо підтримувати вас до остаточної перемоги». 
Очільник НОК України Вадим Гутцайт в емоційній промові зазначив: «Для нас було дуже важливо зберегти спорт. Зберегти всіх українців. І завдяки нашим Збройним силам, нашим людям — ми вистояли. Я хочу подякувати всій світовій спортивній спільноті за підтримку. Для нас це було важливо, тому що ми на той час не знали, будемо ми брати участь в Олімпіаді чи ні. Пройшов час, зараз ми бачимо — російської збірної тут немає, білоруської збірної тут немає. Весь світ побачив український прапор, українську збірну, спортсменів. Ми ще раз нагадали всьому світу, що ми вистояли, що ми йдемо до перемоги». 
До 10 серпня на відвідувачів Volia Space очікує дуже насичена програма. Зокрема, зустрічі з видатними українськими спортсменами та спортсменками, дизайнерами, режисерами, фотографами, представниками олімпійської збірної. За цей час відвідувачам продемонструють понад десяток фільмів про події в Україні, показуватимуть виставки українських та європейських фотографів, пройдуть дискусії, майстер-класи та концерти. Все це — потужна промоція. Бо світові регулярно потрібно нагадувати, що в Україні триває війна.
Відтак український павільйон має стати головним культурним і медійним хабом України на Олімпійських іграх та центром підтримки нашої команди, гасло якої на цій Олімпіаді — «The Will to Win», тобто — «Воля до перемоги». 
 
Юлія ШИПУНОВА
Париж