Із позитивною енергетикою

31.07.2024
Із позитивною енергетикою

Перемогу над збірною Марокко «синьо-жовті» вирвали на восьмій доданій до основного часу хвилині. (Фото з сайту uaf.ua.)

Уперше делегувавши збірну на олімпійський футбольний турнір, український футбол на власному досвіді відчув справжній характер літньої лихоманки. Раз на чотири роки в найбільш спекотну пору футболістам випадає грати у збірних на чемпіонаті Європи й Олімпіаді, а разом з клубами — вирішувати питання підготовки до сезону та боротися в єврокубковій кваліфікації. І, звичайно, за браком кадрів і «виробничих потужностей» не завжди клубам вдається закрити всі ці потреби. У ФІФА вважають, що саме олімпійський турнір можна обійти стороною, й дозволяють без будь-яких пояснень футболістам ігнорувати ці змагання.
В олімпійській збірній України вже не раз бідкалися через те, що в її складі на дебютних Іграх відсутні молоді та талановиті вітчизняні футболісти. Поразка «синьо-жовтих» збірній Іраку на старті групового раунду олімпійського турніру, мабуть, стала справжнім шоком для футбольної України. Однак, граючи на ОІ-2024 в умовах серйозного кадрового дефіциту та відчуваючи на собі серйозний психологічний тиск, стартова невдача команди Руслана Ротаня не виглядає такою вже й сенсаційною.
«Ми програли Іраку через дитячі помилки. Маємо прийняти цей результат і рухатися далі», — прокоментував невдачу Ротань
Звісно, у Франції українській олімпійській збірній не вистачає динамівської та «шахтарської» молоді. З нею команда Ротаня мала б набагато більше можливостей та потенціалу. Утім футболісти «Динамо» нині переймаються матчами кваліфікації Ліги чемпіонів (у першому поєдинку другого раунду відбору ЛЧ «біло-сині» розгромили «Партизан» із Сербії — 6:2), а гравці «Шахтаря» зайняті підготовкою до нового сезону, в якому на них чекає захист чемпіонського титулу та участь в основному раунді суперліги (у заключному матчі першого збору «гірники» розписали мирову — 2:2 — із загребським «Динамо»). 
А вітчизняні ж олімпійці, після важкої перемоги в другому турі над збірною Марокко, тим часом фокусувалися на вирішальному поєдинку групового етапу проти команди Аргентини.
Перед заключним ігровим туром у групі В усі чотири команди мали по три очки. При цьому за додатковими показниками українська збірна посідала третю сходинку, відтак конкурентів «синьо-жовтих» у боротьбі за вихід до «плей-оф» (і аргентинців, і марокканців) у третьому турі влаштовували нічийні результати. «З Аргентиною потрібна тільки перемога, і це факт. І Аргентина буде фаворитом, теж факт. У цьому матчі все залежить від нас. Проте нам буде вдвічі складніше, ніж із Марокко. Головне, щоб команда змогла добре відновитися», — наголосив головний тренер олімпійської збірної України.
У переможному матчі проти Марокко (2:1) українські футболісти близько 30 хвилин другого тайму грали в меншості. «У тому матчі хлопці залишили багато енергії, емоцій, сил, тому нам потрібно на всіх рівнях — ментальному, фізичному — відновитися, аби у грі з аргентинцями виглядати якомога свіжішими», — зауважив Ротань. Очільник УАФ Андрій Шевченко пообіцяв, що на гру проти Аргентини вітчизняні футболісти вийдуть добре мотивованими, відтак сподівався, що вони зможуть використати свій шанс і продовжать у Франції свій турнірний шлях.