Трактор — в полі

24.07.2024
Трактор — в полі

Свій до свого по своє. (Фото з сайту ВРУ.)

У Черкасах, в обласній військовій адміністрації, на нараді щодо всеукраїнського мандрівного туру (роуд-шоу) «Українська техніка для громад» презентували каталог, до якого ввійшли 255 одиниць техніки, які виробляють на 32 підприємствах 14 областей України. Про це «Україні молодій» повідомили в Черкаській ОВА.
 
За словами голови Черкаської ОВА Ігоря Табурця, якщо хочемо мати стійку економіку, ми повинні стимулювати українське виробництво, формуючи попит на продукцію.
 
«У плюсі справді всі. Тому що до 40% коштів, витрачених громадами на придбання української техніки, повертається в бюджети різних рівнів у вигляді податків, зокрема і в місцеві», — наголошує очільник Черкащини. 
 
Пан Ігор каже, що потреба громад Черкаської області у колісній техніці нині становить щонайменше 1 тис. 5 одиниць. У планах закупівель громад на 2024-25 роки — 225 одиниць.
 
Водночас ініціатор проєкту «Українська техніка для громад», народний депутат Дмитро Кисилевський повідомив на нараді, що головна мета всеукраїнського роуд-шоу — інформування керівників і замовників у громадах про те, що українські виробники здатні забезпечити практично 100% потреби будь-якого міста чи села у комунальній та спеціальній техніці, громадському транспорті тощо. 
 
За його словами, в Україні більш ніж тисяча територіальних громад, і кожній потрібно щонайменше 5-7 одиниць комунальної та іншої техніки.
 
У середньому, одне робоче місце при виробництві в Україні колісного транспорту дає 8 робочих місць прямим суміжникам і до 20 робочих місць — субпідрядникам.
 
Тим часом генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов звертає увагу на те, що українські сервісні служби завжди поруч із замовниками.
 
А принаймні частина закордонних спеціалістів дуже неохоче мають справу з країною, в якій триває війна. 
 
«Запасні частини завжди доступні в Україні, немає проблем на кордоні з доставкою імпортних запчастин. Відтак ефективний життєвий цикл техніки українського виробництва є довшим», — зауважує пан Руслан.
 
У Черкаській ОВА наголошують, що каталог української техніки для громад розроблено в рамках реалізації політики «Зроблено в Україні».