Незламність в Антарктиці

24.07.2024
Незламність  в Антарктиці

У Черкасах фотовиставку презентував Євген Дикий. (ФОТО надане Черкаською міськрадою.)

Днями до Черкас завітали науковці й відкрили у міському Центрі надання адмінпослуг цікаву виставку «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність».
 
Вона складається з 27 фото про дослідження українців у полярній області Землі, неймовірну природу далекої землі та зміну тамтешнього клімату. Про це «УМ» повідомили в Черкаській міській раді.
 
Як розповідає черкаський міський голова Анатолій Бондаренко, містяни поспілкувалися з полярниками з Черкащини Миколою Старинцем, Олександром Полуднем, Володимиром Храпачем та директором Національного антарктичного наукового центру Євгеном Диким.
 
«Також онлайн зв’язалися зі станцією «Академік Вернадський», на зв’язку була лікарка з Канева Іванна Котурбаш із колегами-зимівниками. Науковці розповіли багато цікавого про свою роботу на крижаному континенті», — говорить Анатолій Бондаренко.
 
Нагадаємо, 28 липня 1992 року Кабінет Міністрів України Постановою №425 схвалив пропозицію Міністерства закордонних справ про приєднання України до Договору про Антарктику 1959 року і внесення її на розгляд Верховної Ради України. У вересні проголосували за відповідну постанову.
 
А з 28 жовтня Договір набрав чинності для України. У лютому 1996-го Велика Британія передала Україні антарктичну станцію «Фарадей», яка працює постійно і є метеорологічною та геофізичною обсерваторією.
 
Потім її перейменували на честь видатного українського вченого, академіка Володимира Вернадського, першого президента НАН України.
 
На тепер це єдина українська антарктична станція, яка розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. 
 
«Чудово, що українська наука розвивається, навіть незважаючи на важкі часи війни. Це ще одне свідчення сили та незламності українців. Також надзвичайно приємно, що серед дослідників крижаного континенту є багато наших земляків», — каже черкаський міський голова.
 
Виставка «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність» триватиме у Черкасах до 20 серпня.