Мінімалістичний набір

24.07.2024
Мінімалістичний набір

Перед Олімпіадою влада Парижа активно працювала над тим, аби зробити акваторію Сени придатною для купання. (Фото з сайту euronews.com.)

У Парижі завершуються фінальні приготування до Олімпіади. Про наближення старту грандіозної події можна здогадатися по тому, що вперше за 100 років влада французької столиці дозволила купання в річці Сена. На очищення її акваторії було використано 1,4 мільярда євро. І низка французьких чиновників занурилися в місцеві води, аби на власному прикладі продемонструвати, що вода в річці відповідає необхідним для проведення змагань тріатлоністів та плавців-марафонців нормам.
 
Офіційна церемонія відкриття ХХХІІІ літніх Ігор відбудеться у п’ятницю, 26 липня. Сценарій урочистостей з урахуванням вимог безпеки тримається в таємниці. А самі безпекові заходи фахівці називають безпрецедентними. Унікальним буде й парад учасників Олімпіади, котрий пройде на 96 кораблях по Сені.
Загалом, у Парижі змагатимуться олімпійці з 205 країн світу, а організатори продали для уболівальників рекордну як для олімпійських змагань кількість квитків — понад 8,8 мільйона перепусток.
При цьому Україну на паризьких Іграх представлятиме найменша за всю історію виступів команда. До фінальної заявки на Олімпіаду-2024 потрапили 140 вітчизняних спортсменів. Уперше на таких змаганнях синьо-жовті кольори захищатимуть футболісти. Команда Руслана Ротаня виявилася єдиною з українських ігрових колективів, кому вдалося вибороти олімпійську ліцензію.
У цілому ж Україна назбирала 124 ліцензійні перепустки до Парижа, і, як свідчить статистика, це найменша кількість за всю історію незалежної України.
Хай там як, а змагатимуться наші олімпійці майже в усіх індивідуальних (не ігрових) дисциплінах, включно й у тих, що лише нещодавно потрапили до олімпійської сім’ї, — брейкінгу та скелелазінні. 
Президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт про свої медальні очікування вголос не каже, лише зауважує: «Усе, що спортсмени здобудуть, — усе наше».
На Іграх-2020 у Токіо українська збірна зібрала 19 відзнак. У Парижі синьо-жовтій команді прогнозують доробок із 13 медалей. Плавання, стрибки у воду, синхронне плавання, бокс, теніс, карате, боротьба, спортивна гімнастика, веслування, легка атлетика, дзюдо, кульова стрільба та фехтування. Без сумніву, саме з цими видами і будуть пов’язані головні медальні сподівання українських уболівальників. 
«Кожного разу, коли я виходжу на корт, я представляю не тільки себе, а й свою країну. І для мене дуже важливо здобувати перемоги. Хочу, щоб кожен день був наповнений приємними моментами для нашої країни», — зауважує титулована тенісистка Еліна Світоліна.
Звісно, представлення України на міжнародній арені у воєнний час потребуватиме від вітчизняних олімпійців додаткових витримки та сил. До Ігор у Парижі МОК допустив у нейтральному статусі 15 атлетів із росії та 16 — із білорусі. І очільник НОК України сподівається, що в Парижі обійдеться без провокацій. При цьому між українською стороною та організаторами Ігор існує домовленість, що наші спортсмени не будуть вітатися з російськими та білоруськими олімпійцями. А керівництво МОК на чолі з Томасом Бахом, вітаючи спортсменів в Олімпійському селищі, зустріло їх закликом «дати шанс миру».