Гроші на зМІНИ: фермерам компенсуватимуть 80% вартості розмінування угідь

17.07.2024
Гроші на зМІНИ: фермерам компенсуватимуть 80% вартості розмінування угідь

(Фото з сайту dw.com.)

Розпочався прийом заявок на компенсацію за розмінування сільськогосподарських земель.
 
Це можна зробити через Державний аграрний реєстр (ДАР. — Ред.). Держава бере на себе оплату 80% вартості очищення полів.
 
На програму компенсацій у державному бюджеті закладено 3 млрд гривень.
 
Цього рішення агровиробники, землі яких розташовані на деокупованих територіях, чекали з нетерпінням.
 
Через повномасштабне вторгнення росії приблизно 25% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами. 
 
Як уже писала «Україна молода», через захмарні ціни на послуги ліцензованих компаній з розмінування українські фермери вимушені звертатися до так званих чорніх саперів, які пропонують низькі розцінки, але не дають жодних гарантій з безпеки.
 
Наприклад, один гектар механічного розмінування коштує 250-300 тисяч гривень у ліцензованих компаній, а гуманітарне розмінування, яке дає повну гарантію безпеки, коштує $3-5 за кв. м.
 
Вартість ручного розмінування — від 3 до 5 мільйонів гривень за один гектар. За умови того, що в Україні аграрна земля коштує півтори-дві тисячі доларів/га, це дуже великі кошти. 
 
Приблизно половина всіх фермерів, які загинули від мін, перебували на полях, де проводилось знешкодження вибухових пристроїв без жодних гарантій або вдавались до імпровізованого розмінування, або звертались до чорних саперів.
 
Відтепер держава готова до солідних компенсацій затрат на розмінування. Вимоги до фермерів теж прості й зрозумілі: фермерські господарства не повинні мати податкового боргу, вони не є банкрутами, не належать громадянам держави-агресора та не перебувають у санкційному списку.
 
Програма компенсації за розмінування поширюється як на землі, які перебувають у власності агровиробників, так і на ділянки, які вони орендують.
 
«Державний аграрний реєстр став інструментом допомоги не лише в уже звичних програмах підтримки, а й у таких нестандартних, утім не менш важливих, як розмінування, — презентує програму перша віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко. — Подача заявок через Державний аграрний реєстр максимально спрощена». 
 
Переважна частина даних фермера буде підтягуватися ще на етапі реєстрації на сайті ДАР. Для заповнення заявки й накладення цифрового підпису потрібно лише декілька кліків. 
 
Коротка інструкція.
 
1. Подати заявку на сайті ДАР.
 
2. Після цього перевірку проводить Центр гуманітарного розмінування.
 
3. Далі стандартна процедура закупівлі через Prozorro: визначення очікуваної вартості розмінування, ви­бір переможців тендера, закупівля послуг.
 
4. Фермер вносить лише 20% суми. Решту 80% — держава.
 
5. Коли оператор протимінної діяльності розмінував ділянку, — надсилає документи Центру гуманітарного розмінування. Той їх перевіряє. І банк перераховує кошти на оплату послуг. 
 
На сьогодні участь у програмі беруть два державні банки — ПриватБанк і Ощадбанк. Із часом до програми долучаться інші банки, частка держави в яких становить понад 50%. Відповідно, фермеру потрібно відкрити в одному з таких банків рахунок, на який переказуватимуть кошти. 
 
Завдяки новій системі всі учасники програми — фермери та оператори протимінної діяльності — зможуть за прозорою процедурою чітко бачити, як формується ціна на розмінування, хто брав участь у торгах та яка фінальна вартість розмінування кожної ділянки.
 
Така компенсація буде доступною для фермерів, які лише планують розміновувати свої ділянки й чия земля забруднена й це підтверджує нетехнічне обстеження.
 
Ті фермери, хто вже розмінував ділянку у період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року, зможуть отримати компенсацію за іншою процедурою. Для цього фермер має заповнити та подати заявку на адресу Центру гуманітарного розмінування [email protected].
 
Підписати цифровим підписом і додати документи: копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування, копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування, копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.
 
Ціну на послуги з розмінування визначатимуть на відкритих торгах у системі Prozorro. Компенсацію надаватимуть лише раз за одну забруднену ділянку. 
 
За останній рік у країні майже вдвічі зросла кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності, звітує уряд.
 
«Маємо вже 43 операторів, ще 52 перебувають у процесі сертифікації, — зазначає Юлія Свириденко, — результати цього бачимо в конкретних цифрах. За пів року очистили та повернули аграріям майже 156,6 тисячі гектарів сільгоспземель». 
 
Але цього все одно недостатньо, адже такими темпами роботи з розмінування триватимуть ще 5-7 років.