Виховати лідерів,

17.07.2024
Виховати лідерів,

Минулого тижня відбувся офі­ційний запуск проєкту Code for Ukraine, в якому канадська та американська організації об’єднали зусилля для запуску передової освітньої програми з комп’ютерних наук для постраждалої від війни та соціально вразливої молоді в Україні.

Проєкт на перспективу

Code For Ukraine — унікальна 12-місячна ініціатива, спрямована на надання дітям, що постраждали від війни, та тим, які зростають у малозабезпечених сім’ях, безкоштовної, всебічної підготовки у галузі комп’ютерних наук, людиноцентричного дизайну та основ менеджменту проєктів.
 
Програму було створено завдяки співпраці канадсько-української благодійної організації Help Us Help та Code.X — поважної організації з Кремнієвої долини, що надає технологічну освіту.
 
Разом вони обрали з понад 300 бажаючих пів сотні майбутніх учасників ініціативи віком від 14 до 17 років, які візьмуть участь у реалізації освітньої програми. 
 
Навчання проходитиме за підтримки Факультету прикладних наук Українського католицького університету (УКУ), а семеро студентів факультету вже долучені до теоретичних та практичних занять у ролі менторів. 
 
Протягом двох тижнів інтенсивного табору обрана організаціями молодь навчатиметься майстерності кодування та дизайну з підтримкою експертів-волонтерів з престижних університетів США та провідних технологічних компаній.
 
Це закладе фундамент для подальшого навчання в режимі онлайн до наступного очного табору взимку 2024/2025 рр. Уся програма розрахована на один рік та розподілена на три табори.
 
Метою проєкту є не лише надання технічних навичок, а й виховання креативності, здібностей до вирішення проблем та підприємницького мислення, що є рушієм прогресу для підростаючого покоління українських лідерів. 

Коментарі організаторів

Тейлор Сіхавонг, президентка та співзасновниця Code.X, не приховує свого ентузіазму щодо початку програми: «Ми дуже раді запуску Code for Ukraine в УКУ. Це є свідченням стійкості та потенціалу української молоді, і ми прагнемо надати їм інструменти та знання для успіху в цифрову епоху».
 
«Ми в захваті від потенційного впливу, який ця програма може мати на життя цих студентів, — переконана Софія Ющенко, організаторка та членкиня правління Help Us Help. — Надання доступу до високоякісної освіти та менторства може не тільки розширити їхні майбутні можливості, а й дати їм змогу зробити позитивний внесок у розвиток своїх громад».
 
Таїса Мисаковець, старша програмна менеджерка Help Us Help, поділяє думки своїх колег: «Ентузіазм і рішучість наших відібраних студентів дійсно надихає. Наша мета — надати їм не лише технічні навички, а й упевненість та креативність для інновацій та лідерства у технологічному секторі».

Діяльність організацій-засновниць

Канадсько-українська благодійна організація Help Us Help протягом тридцяти років демонструє постійну відданість підтримці соціально вразливих дітей та молоді за допомогою освітніх проєктів в Україні та Канаді.
 
За час своєї діяльності організація виділила понад 25 мільйонів доларів США на благодійну допомогу, підтримавши численні ініціативи.
 
Ці ініціативи охоплюють широкий спектр різноманітних галузей, включно з гуманітарною допомогою, освітньою грамотністю, мистецтвом та культурою, соціальною роботою та розвитком громадянського суспільства.
 
Code.X — це неполітична, нерелігійна освітня некомерційна організація з Кремнієвої долини, яка приносить експертні знання для нових технологічних ринків по всьому світу через освіту в галузі дизайну, технологій та підприємництва. 
 
Олеся МАЗУРКОВА