Кадри вирішують усе: Руслан Ротань не зумів зібрати найсильніший склад збірної на Олімпіаду

17.07.2024
Кадри вирішують усе: Руслан Ротань не зумів зібрати найсильніший склад збірної на Олімпіаду

Перед стартом ОІ українська команда розписала мирову з єгиптянами. (Фото: УАФ.)

Після виходу до півфіналу молодіжного Євро торік із Мудриком, Судаковим та Бондаренком у складі українська футбольна збірна вперше в історії виборола право взяти участь в Олімпійських іграх.
 
Утім на самих Іграх у Парижі тренерський штаб Ротаня на Мудрика і Ко розраховувати не зможе.
 
Річ у тім, що олімпійський футбольний турнір грають команди віком до 23 років (також дозволяється участь трьох футболістів, які не підпадають під цей критерій).
 
Ці змагання не входять до офіційних дат ФІФА та ще й припадають на розпал підготовки до нового сезону у Європі, тож клуби мають повне право не відпускати своїх гравців.
 
Через це на Олімпіаді ми не побачимо наших зіркових легіонерів Трубіна, Мудрика та Забарного.
 
Проблеми виникли у Ротаня і з футболістами з УПЛ — ще за місяць до старту ОІ жодної ясності щодо заявки збірної не було.
 
«Ми написали листи в українські клуби, але офіційних відповідей досі не отримали. Я регулярно спілкуюсь із тренерами, директорами. На жаль, можу сказати, що не бачу особливого бажання у більшості клубних представників допомагати олімпійській збірній. Офіційний привід у клубів є — Олімпіада проходить не в дати ФІФА. Але не забуваймо, в який час ми живемо і граємо. Пам’ятаймо, що державні інтереси теж треба враховувати», — скаржився тоді Ротань.
 
Зрештою, заявку таки сформували, а збірна вже у Парижі, де готується до старту Ігор. Найбільше в ній представників «Шахтаря»: «гірники» відпустили на ОІ воротаря Фесюна та польових гравців Сігєєва, Очеретька, Криськіва та Сікана.
 
А от «Динамо», яке якраз під час Олімпіади гратиме матчі кваліфікації ЛЧ, у Парижі буде представлене трьома гравцями: Рубчинським, Михайленком та Брагару.
 
«Всі найкращі футболісти, які були для нас доступні, викликані на Олімпіаду. Дуже шкода, що в нашому списку немає багатьох гравців, які вибороли це право. Це була їхня мрія. Зараз уже немає сенсу обговорювати, кого клуби відпустили, а кого — ні. У нас сформована заявка, ми довіряємо цим гравцям. І я хочу, щоб наша країна також у них повірила. Але неприємний осад у мене залишився від того, що на Олімпіаду не відпустили тих гравців, які цього дуже хотіли і заслуговували на поїздку в Париж, адже такий турнір може бути один раз у житті. Від цього мені на серці трохи боляче», — не приховував розчарування Ротань.
 
Україна на Іграх потрапила у групу В, де зіграє з Аргентиною, Марокко та Іраком. Аргентинці, до речі, попри очікування, так і не заявили на турнір легендарного Ліонеля Мессі, який напередодні привів головну команду країни до чергової перемоги на Копа Америка.
 
Однак команда Маскерано без зірок не залишиться: за спеціальною квотою до заявки потрапили нападник «Манчестер Сіті» Хуліан Альварес, захисник «Бенфіки» Ніколас Отаменді та голкіпер «Аякса» Херонімо Рульї.
 
Перед стартом на ОІ підопічні Ротаня вже провели товариський матч із командою Єгипту U-23 (1:1). Далі на них чекає ще спаринг з однолітками з Парагваю.
 
«Ми розуміли, що фізичний стан у нас не найкращий. Ми працювали над фізичним станом, тому свіжості у хлопців не було. Я вважаю, що вже після Парагваю ми повинні в фізичному плані підійти кращими до Олімпійських ігор, повинні вже ментально бути готовими до Олімпіади, тому що це сильний турнір, і там легко нікому не буде», — поділився очікуванням головний тренер олімпійської збірної. 
 
НА СТАРТ!

Заявка української збірної на Олімпіаду:

Воротарі: Георгій Єрмаков («Олександрія»), Кіріл Фесюн («Шахтар»), Яків Кінарейкін («Дніпро-1»)
Захисники: Ілля Крупський, Євген Павлюк (обидва — «Ворскла»), Олександр Мартинюк («Олександрія»), Максим Таловєров (ЛАСК), Олексій Сич («Рух»), Володимир Салюк («Чорноморець»), Арсеній Батагов («Зоря»)
Півзахисники: Валентин Рубчинський, Микола Михайленко, Максим Брагару (всі — «Динамо»), Олег Очеретько, Дмитро Криськів, Кирило Сігєєв (усі — «Шахтар»), Владислав Велетень («Колос»), Олег Федор («Рух»), Максим Хлань («Лехія»), Артем Шулянський («Олександрія»)
Нападники: Ігор Краснопір («Рух»), Данило Сікан («Шахтар»).