На Париж: після непоганих результатів на Вімблдоні українські тенісистки готуються до Олімпіади

17.07.2024
На Париж: після непоганих результатів на Вімблдоні українські тенісистки готуються до Олімпіади

Еліна Світоліна другий рік поспіль стала чвертьфіналісткою Вімблдона. (Фото: Великий теніс України.)

Цьогорічний Вімблдон не став таким же історично вдалим для України, як попередній, коли Еліна Світоліна дійшла до півфіналу, а Людмила Кіченок тріумфувала в міксті.
 
Проте другий поспіль чвертьфінал Еліни та потрапляння до вісімки найкращих у парах обох сестер Кіченок — теж непоганий результат.
 
Світоліна після морально складної перемоги над китаянкою Ван Сіньюй у день обстрілу «Охматдиту» намагалась поборотись і за півфінал, але знову, як і на Ролан Гарросі, поступилась ексросіянці Рибакіній, яка нині представляє Казахстан (3:6, 2:6).
 
«Я намагалася чіплятися, боротися, повернути свої шанси, але суперниця мені не дозволяла цього. Це був дійсно чисто зіграний матч з її боку», — визнала Еліна.
 
Після доволі раннього вильо­ту Іги Швьонтек та Коко Гофф саме Рибакіна вважалась головною фавориткою змагань, але у матчі за вихід до фіналу вона несподівано поступилась чешці Барборі Крейчиковій, яка зрештою і виграла Вімблдон-2024, записавши до свого активу другий титул на турнірах серії Grand Slam.
 
Натомість на Світоліну та інших провідних українських тенісисток — Костюк, Ястремську, Калініну та сестер Кіченок — далі чекає Олімпіада у Парижі. Перед Іграми, які стартують вже наступного тижня, Еліна вирішила знятися з ґрунтового турніру WTA 250 у Палермо, аби перепочити.
 
«За порадою моєї команди медиків та фізіотерапевтів я вирішила не брати участь у змаганні в Палермо. Після Вімблдона я спробую перезавантажитися і продовжуватиму рухатись далі. Олімпіада на ґрунті, потім турнір у Торонто на харді, потім ще довгий сезон попереду. Я маю дбати про своє тіло, просто намагатися використовувати кожну мить, щоб рухатися вперед», — розповіла Еліна.
 
На Іграх у Парижі капітаном жіночої тенісної збірної буде, як і раніше, Михайло Філіма. А от на наступному матчі в рамках Кубка Біллі Джин Кінг у листопаді командою керуватиме вже чинний тенісист, перша ракетка України Ілля Марченко. Рішення про заміну капітана ухвалив Фонд Світоліної, який віднедавна керує справами жіночої збірної.
 
«Усі ми розуміємо, що моя ігрова кар’єра поступово добігає кінця. Але все одно я був дуже здивований цією пропозицією. Головне моє завдання — вибрати оптимальний склад на кожен конкретний матч. Плюс до цього — я добре розумію теніс тактично, оскільки я дуже багато років у турі, і в цьому плані, я думаю, дівчата мені довірятимуть. Ми будемо прагнути досягати найвищих результатів. На мій погляд, зараз команда перебуває не на тих позиціях, на яких має бути, з таким підбором гравців», — поділився планами Марченко.
 
А от у чоловічій сітці Вімблдона учасники фінального поєдинку порівняно з минулим роком не змінились: Карлос Алькарас знову обіграв Новака Джоковіча.
 
Якщо торік доля титулу вирішувалась у 5 сетах, то цього разу молодий іспанець не залишив жодних шансів іменитому сербу, який, до того ж, грав після травми (6:2, 6:2, 7:6).
 
Тепер у 21-річного Карлоса, якого вже називають спадкоємцем легендарного Надаля, чотири перемоги на турнірах серії Grand Slam.