Євро-2024: штучний інтелект та експерти не прогнозували перемогу Іспанії

17.07.2024
Євро-2024: штучний інтелект та експерти не прогнозували перемогу Іспанії

16-річний форвард «Барселони» та іспанської збірної Ламін Ямаль став справжнім відкриттям німецького чемпіонату Європи. (Фото з сайту dailysabah.com)

Швидко й майже непомітно для вітчизняного футбольного вболівальника промайнула друга частина футбольного чемпіонату Європи.
 
А народжений у цих умовах новий чемпіон континенту став якщо не сенсацією, то відвертою несподіванкою турніру.
 
Тріумф збірної Іспанії передбачали не так уже й багато експертів. Молода, без яскравих і добре відомих футбольному світу зірок команда перед стартом ЧЄ-2024 точно не перебувала серед головних його фаворитів.
 
Розрахунки потужних комп’ютерних програм віддавали місце у фіналі збірним Англії та Франції. Але що ближче до вирішального матчу, розраховані штучним інтелектом шанси іспанців на загальну перемогу росли як на дріжджах.
 
При цьому перед фіналом ШІ був уже переконаний, що саме іспанці, котрі з кожним новим матчем на ЧЄ-2024 усе більше зачаровували та вражали футбольних шанувальників своєю грою, виграють чемпіонський титул.
 
На тлі важкого, натужного шляху англійців до фіналу, котрим в усіх попередніх матчах «плей-оф» доводилося відіграватися й у кінцівках поєдинків виривати перемоги (зокрема й у серії післяматчевих пенальті), рух іспанської збірної до вирішального матчу ЧЄ-2024 виглядав яскраво-привабливим та високоестетичним футбольним дійством.
 
Після подолання у півфіналі (2:1) збірної Франції головний наставник іспанців Луїс де ла Фуенте заявив, що він очолює команду геніїв. А іспанці в Німеччині були просто неперевершеними.
 
Стежачи за діями підопічних де ла Фуенте, уболівальник немов опинявся у залі вищої футбольної майстерності, де із захопленим подихом спостерігав за яскравими комбінаціями іспанських футбольних майстрів та отримував справжню естетичну насолоду від їхніх голів та дій.
 
Здається так, що, прогнозуючи до старту ЧЄ-2024 його переможця, штучний інтелект робив велику ставку на наявність у складі фаворита відомої футбольної постаті та опирався на попередні здобутки претендента.
 
У збірної Іспанії були трохи інші козирі. І головний із них — це їхній наставник. Починаючи з 2013 року Луїс де ла Фуенте безперервно працював із різного віку іспанськими збірними.
 
А перед тим, як у 2022 році стати до керма головної команди країни, він виграв з іспанською «молодіжкою» «срібло» Олімпіади-2020.
 
«Для мене велика честь працювати зі своїми вихованцями. Я вірю в них», — наголошував очільник збірної Іспанії. 
 
Хлопці, котрі в підсумку неабияк здивували футбольну Європу, змусили говорити про себе вже по ходу ЧЄ. Щось справді геніальне дозволило їм у Німеччині розкритися на повну.
 
Напевно, найбільше футбольних фанатів вразило сходження 16-річної зірки іспанської збірної та «Барселони» Ламіна Ямаля.
 
На шляху до чемпіонства збірна Іспанії показала на Євро стовідсотковий результат: виграла сім із семи матчів.
Фото з сайту uefa.com.
 
«Від самого народження я знав, що мій син благословенний Богом», — не приховував свого захоплення батько юного вундеркінда.
 
Потішили футбольних естетів своєю грою й ще кілька новоспечених зірок іспанської збірної — захисник «Челсі» Кукурелья та темношкірий форвард «Атлетика» Ніко Уїльямс. Утім європейський тріумф збірної Іспанії — це повністю командна заслуга.
 
Адже виграти всі без винятку матчі Євро-2024 могла лише справжня команда футбольних геніїв. І той факт, що іспанці подолали досить складну сітку «плей-оф», пройшовши по черзі збірні Грузії, Німеччини, Франції та Англії, лише підкреслює закономірність їхнього успіху.
 
До слова, подібний 100-відсотковий результат на попередніх чемпіонатах Європи досягався учасниками лише одного разу — робили це італійці на ЧЄ-2020.
 
Загалом, збірна Іспанії вчетверте стала чемпіоном Європи. Натомість англійці вдруге поспіль програли фінал континентального форуму.
 
* * *
Що ж до виступу української збірної на Євро-2024, то УАФ вже зробила перші висновки й на своєму засіданні вирішила продовжити співпрацю з головним тренером національної команди Сергієм Ребровим.
 
Як ідеться у повідомленні пресслужби УАФ, після обговорення виступів національної збірної за пропозицією президента УАФ Андрія Шевченка Сергію Реброву та його тренерському штабу було висловлено повну підтримку.
 
Цю пропозицію підтримали всі члени виконкому. Своєю чергою Ребров подякував за довіру й підкреслив, що вірить у потенціал команди.
 
Збірна України розчарувала вболівальників своїм виступом на ЧЄ-2024.  Фото Олександра ПРИХОДЬКА.
 
«Вважаю, на чемпіонаті Європи в Німеччині ми не показали там усього свого потенціалу. Наша команда — одна з наймолодших на цьо­му турнірі, у неї є велика перспектива. Зрозуміло, всі очікували від неї іншого результату. І тренери, й гравці — всі засмучені», — визнав керманич «синьо-жовтих».
 
За словами головного тренера збірної України, йому досі важко пояснити причини провалу команди в стартовому матчі Євро проти Румунії, котрий визначив подальшу турнірну долю «синьо-жовтих».
 
«Вважаю, що після першого матчу в групі ми зробили правильні висновки. Ми розібрали з гравцями той поєдинок і вже в другому, зі Словаччиною, показали іншу мотивацію. Те саме стосується й поєдинку з Бельгією. Зараз нам потрібно проаналізувати всі помилки й починати готуватися до осінніх матчів у Лізі націй. Ми повинні врахувати досвід, який отримали, та успішно розпочати перший для нашого тренерського штабу повноцінний робочий цикл на чолі збірної», — наголосив Ребров. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Фінал. Іспанія — Англія — 2:1 (Уїльямс, 47; Оярсабаль, 86 — Палмер, 83).
Півфінали. Іспанія — Франція — 2:1, Нідерланди — Англія — 1:2.
1/4 фіналу. Іспанія — Німеччина — 2:1, Португалія — Франція — 0:0 (по пен. — 3:5), Англія — Швейцарія — 1:1 (по пен. — 5:3), Нідерланди — Туреччина — 2:1.
1/8 фіналу. Швейцарія — Італія — 2:0, Німеччина — Данія — 2:0, Англія — Словаччина — 2:1, Іспанія — Грузія — 4:1, Франція — Бельгія — 1:0, Португалія — Словенія — 0:0 (по пен. — 3:0), Румунія — Нідерланди — 0:3, Австрія — Туреччина — 1:2.