Кати гідності досі на волі: чи закриють справу проти екскомандира львівського «Беркута»

10.07.2024
Кати гідності досі на волі: чи закриють справу проти екскомандира львівського «Беркута»

Львівський «Беркут» очолював підполковник міліції Ростислав Пацеляк. (Фото Андрія ХОДЬКОВА.)

У Києві Святошинський районний суд наприкінці червня мав розглянути апеляцію про закриття справи за закінченням строків давності.
 
За підсумками досудового засідання розгляд перенесли на 13 серпня у зв’язку з неявкою більшості потерпілих.
 
Згадаймо 18 лютого 2014 року — ця дата назавжди закарбована кров’ю на сторінках української історії.
 
В той день командири «Беркута» віддали злочинні накази про розгін активістів Революції гідності.
 
Найкривавіші протистояння у Києві відбувались на вулиці Інститутській, Кловському узвозі, Кріпосному провулку та вулиці Михайла Грушевського.
 
Із болем в очах про події того дня згадує 84-річний учасник мирної ходи Іларіон Лазебний:
 
— На вулиці Інститутській нас почали поливати з брандспойтів водою з хімікатами; від одного ковтка перехоплювало подих, дихати було неможливо. Коли ми почали відступати, на нас кинули гранати, вони розривалися буквально на кожному квадратному метрі. Я бачив, як у нас над головою розриваються гранати, людей було настільки багато, що гранати не долітали до землі, вибухали в натовпі. Це було місиво, мертві падали... В цьому місиві я втратив свідомість, скільки там пролежав не знаю. Опритомнів від сильного болю — наче на мене колоди скидають, а вони все падають і падають. Потроху почав виповзати та йти. А вони доганяють та знову б’ють, вигукуючи: «Ми вам дамо революцію!».
 
Для виконання злочинних наказів розгону активістів було залучено керівництво ГУ МВС України в місті Києві, зокрема, тимчасово виконуючого обов’язки начальника Головного управління МВС України в м. Києві Валерія Мазана, заступника начальника Головного управління — начальника міліції громадської безпеки Петра Федчука, командира «Беркута», підпорядкованого ГУ МВС України в м. Києві, — Кусюка С. М. та командирів сил з числа підрозділів міліції громадської безпеки, відкомандированих з інших регіонів України, командира харківського «Беркута» Віктора Шаповалова, севастопольського «Беркута» Сергія Колбіна та львівського «Беркута» підполковника міліції Ростислав Пацеляка.
 
Кримінальне провадження проти останнього розглядається понад десять років. За свідченнями очевидців та потерпілих, протягом десяти років адвокат Пацеляка Вознюк Наталія Анатоліївна зірвала 35% засідань.
 
«Ми майже дійшли до вироку, було допитано 78 свідків зі сторони потерпілих, також допитані свідки зі сторони Ростислава Пацеляка. Роботи залишалося на 3-4 години — допитати екскомандира львівського «Беркута» та провести вирішальні дебати. Однак в останні два місяці до закриття справи за закінченням терміну давності адвокат Вознюк разом з суддею Ясельським не змогли погодити жодного засідання, тим самим планомірно затягнули розгляд справи до її закриття», — зазначає Василь Пазиняк, активіст громадського об’єднання «Нескорений Майдан 18».
 
Які прогнози потерпілих щодо розгляду справи 13 серпня? Невтішіні, все ж таки десяток років боротьби в стінах суду дає про себе знати.
 
«Суддя Бандура грає дуже гарну виставу, нині він наголосив, що буде повідомлено всіх 78 потерпілих. Потім буде зачитано повторно обвинувальний акт, оскільки справу повернули на додаткове розслідування. Стару ухвалу суду було скасовано апеляційною інстанцією. Буде зачитано той самий обвинувальний акт, десятирічної давнини. Після того будуть клопотання, прокурорські й адвокатські, Вознюк подасть нове клопотання про закриття цієї справи. Тоді прокурори знову вимагатимуть, щоб справа розглядалась згідно з чинним законодавством, знову будуть клопотання про повідомлення всіх 78 потерпілих, збір доказів та інформації. Думаю, що до кінця року ця справа буде таки розглянута і буде закрита за завершенням терміну давності», — прокоментував активіст Революції гідності, ексдепутат VII скликання Василь Пазиняк. 
 
Андрій ХОДЬКОВ