Скарби Криму: у Києві показують повернуті з Нідерландів експонати, які намагалася привласнити росіяни

10.07.2024
Скарби Криму: у Києві показують повернуті з Нідерландів експонати, які намагалася привласнити росіяни

Змієнога богиня. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

На території Києво-Печерської лаври у Скарбниці Національного музею України експонується унікальна виставка «Скарби Криму. Повернення».
 
Представлені експонати вдалося відсудити у рф, яка намагалась довести, що після незаконної анексії нашого українського Криму всі музейні експонати з тамтешніх музеїв належать росії.
 
Нагадаємо, рік тому, у червні, Україна здобула історичну перемогу в міжнародному правовому полі.
 
Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення судів попередніх інстанцій про повернення Україні експонатів виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря», що діяла в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі у 2014 році. Туди вона перемістилася з Німеччини, де експонувалася з літа 2013-го по січень наступного року. 
 
У колекції — давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені впродовж ХІХ–ХХІ століть під час археологічних досліджень Криму.
 
Загалом це 565 експонатів, або ж 2 тис. 111 одиниць зберігання з колекцій чотирьох кримських музеїв: Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника «Херсонес Таврійський» та Бахчисарайського історико-культурного заповідника.
 
У Національному музеї історії України акцентують: передача артефактів, відомих як «скіфське золото», є логічним і справедливим завершенням тривалої судової тяганини за право власності між Україною та кримськими музеями, а фактично — росією, яка окупувала півострів.
 
Рішення нідерландського суду підтверджує юрисдикцію України щодо кримської культурної спадщини, виходячи із суверенного права України на територію Кримського півострова, визнаного на міжнародному рівні.
 
Загалом виставка «Скарби Криму. Повернення» розповідає про 1 тис. 200 років історії й нагадує про те, що російські окупанти продовжують розграбування археологічної спадщини українського Криму.
 
Гендиректор Національного музею історії України Федір Андрощук нагадує, що культурна спадщина нині є стратегічним поняттям, а ця виставка саме про це — про те, як Крим був окупований, як культурна спадщина використовується нині Росією у її пропагандистських планах і як ми маємо та мусимо цьому протистояти.
 
Уже в перші дні роботи виставки її прийшли подивитися сотні людей. Привертають увагу прикраси, предмети побуту, мистецькі кам’яні плити. Ось, наприклад, двотисячолітні китайські дерев’яні шкатулки.
 
Знайшли їх неподалік Бахчисарая, в Усть-Альмі — в одному з найбільших і найбагатших некрополів пізньоскіфської культури. В ті давні часи везли їх у Крим північною гілкою Шовкового шляху. А реставрували їх у Японії впродовж кількох років найкращі майстри, буквально складаючи знайдені фрагменти. 
 
Центральним експонатом виставки «Скарби Криму. Повернення» є кам’яна скульптура Змієногої богині. Цей артефакт датовано першим століттям до нашої ери.
 
А на другому поверсі Скарбниці, в межах іншого виставкового проєкту, можна побачити знамениту Скіфську пектораль (високохудожню копію, допоки у повномасштабний період російсько-української війни оригінал убезпечено в надійному місці).
 
Там же, у Скарбниці, яку недаремно називають «Золотою коморою», продовжує працювати виставка «Miras. Спадщина», яка відкрилася 31 жовтня 2022 року.
 
Це перше комплексне представлення найбільшої на материковій частині України колекції кримськотатарського ювелірного мистецтва і побуту ХІХ–початку ХХ століття. 
 
Експозиція виставки «Скарби Криму. Повернення» у Скарбниці триватиме до остаточної деокупації Криму. Після неї колекцію планують перемістити на територію півострова.