Найважчий матч: Світоліна у день обстрілу «Охматдиту» пробилась до чвертьфіналу трав’яного «шолома»

10.07.2024
Найважчий матч: Світоліна у день обстрілу «Охматдиту» пробилась до чвертьфіналу трав’яного «шолома»

Еліна Світоліна, попри білий дрес-код на Вімблдоні, вийшла на гру з чорною стрічкою на формі, аби вшанувати загиблих українців. (Фото: Великий теніс України.)

Найкраща українська тенісистка в історії Еліна Світоліна уже давно привчила до того, що саме вона серед представників нашої збірної демонструє найліпші результати в одиночному розряді на турнірах серії Grand Slam. Так було минулого року, коли одразу після повернення з декрету Еліна стала півфіналісткою Вімблдона. Так сталось і цьогоріч — на трав’яних кортах Лондона Світоліна уже пробилась до чвертьфіналу.
 
Турнірна сітка для української прими цього разу виявилась непростою: уже в першому колі нашій тенісистці довелося витратити майже 3 години, аби обіграти у трьох сетах польку Лінетт (7:5, 6:7, 6:3). Далі Еліна перемогла представницю топ-100 рейтингу Юлію Німайєр з Німеччини — 6:3, 6:4. А вже у третьому колі 29-річній українці випало зіграти з 10-ю ракеткою світу, фіналісткою попередніх двох Вімблдонів Онс Жабер. І хоча Еліна не вважалась фавориткою протистояння, це не завадило їй показати впевнену гру на шляху до 1/8 фіналу — 6:1, 7:6.
 
Драматичним вийшов і матч за вихід до чвертьфіналу проти китаянки Ван Сіньюй. У день гри росіяни здійснили чергову масовану ракетну атаку по Україні, обстрілявши, зокрема, дитячу лікарню «Охматдит» у Києві. Тож Еліна, попри білий дрес-код на Вімблдоні, вийшла на гру з чорною стрічкою на формі, аби вшанувати загиблих українців.
 
Під час самого поєдинку Світоліна продемонструвала свій найкращий теніс на турнірі, не залишивши жодних шансів менш титулованій китаянці — 6:2, 6:1. У флеш-коментарі одразу після перемоги тенісистка, не стримуючи сліз, знову нагадала світу про обстріл.
 
«Для українців сьогодні дуже складний день. Із самого ранку було дуже складно читати новини, було непросто зосередитись на матчі. Я рада, що змогла зіграти та здобути перемогу. Дякую за підтримку», — сказала українка.
 
«Мені було дуже важко перебувати на корті й щось робити. Я просто хотіла бути у своїй кімнаті, просто бути там зі своїми емоціями. Сьогодні був один із тих днів, коли це було ще складніше, тому що ракета впала на дитячу лікарню. Так багато дітей втрачають свої життя ... 
 
Тому я мала використати свій голос на Вімблдоні, щоб світ не забував, що велика війна все ще триває, що нам досі потрібна підтримка. Я мала зібратися і зробити все, що в моїх силах, зробити це якнайкраще. Кожен українець використовує свій власний спосіб, щоб підвищити обізнаність, зібрати кошти, допомогти всіма можливими способами. Мій шлях — через теніс. Сподіваюсь, моя сьогоднішня перемога була маленьким вогником, який приніс хоча б трохи радості для українського народу в цей сумний день», — додала Еліна на пресконференції.
 
Перемогу над Ван Сіньюй у день обстрілу «Охматдиту» Світоліна назвала також «ментально одним із найскладніших матчів у житті».
 
«Білий Вімблдон став для мене сьогодні чорним. Всі думки з Україною й українцями. Сьогодні був один із найважчих матчів у моєму житті, морально він перевершував усе, з чим я коли-небудь стикалась, але не в порівнянні з тим, через що проходять українці вдома. Російське зло має бути зупинене», — написала тенісистка в Instagram.
 
За вихід до другого поспіль півфіналу Вімблдона Еліна зіграє проти чемпіонки турніру 2022 року, ексро­сіянки Рибакіної, яка нині представляє Казахстан. Українські прихильники тенісу і досі пам’ятають матч за «бронзу» на Олімпіаді у Токіо три роки тому, в якому Світоліна у вольовому стилі вирвала перемогу над Рибакіною. Сподіваємось, удача буде на боці Еліни і цього разу.
 
До стадії 1/4 фіналу — в парному розряді — дійшли і сестри Кіченок. Чинна чемпіонка турніру в міксті Людмила грає у тандемі з латвійкою Остапенко, а Надія — у парі з угоркою Бабош. Продовжує боротьбу в парі й Марта Костюк, яка вже традиційно виступає в дуеті з румункою Рузе.
 
Також сестри Кіченок зіграють і в змішаному парному розряді: Люда разом із хорватом Павичем спробує захистити минулорічний титул, а Надя виступить у парі з бельгійцем Жалле.