На нари, а не на Канари: цікаві факти про затриману доньку ексмера Полтави Олександра Мамая

26.06.2024
На нари, а не на Канари: цікаві факти про затриману доньку ексмера Полтави Олександра Мамая

Фігурантка кримінальної справи про колабораційну діяльність.

11 червня Олександру Мамаю, колишньому голові Полтавської міськради, виповнилося 56.
 
Але відсвяткувати день народження «по-багатому», як раніше, не вдалося.
 
Бо саме цього дня Служба безпеки України зробила імениннику сюрприз — арештувала його 36-річну доньку Наталію Веретеннікову за співпрацю з пропутінською партією «Единая Россия».
 
А Шевченківський райсуд Києва ще 30 травня обрав жінці запобіжний захід у зв’язку з підозрою в колабораційній діяльності, відправивши її на два місяці в слідчий ізолятор без права внесення застави.
 
Крім того, на все майно затриманої накладено арешт на суму понад 270 млн грн. Серед заблокованих активів — три квартири у Києві, мінівен та частки в статутних капіталах двох українських компаній.
 
«Україна молода» розкопала деякі цікаві факти у біографії колаборантки.

Заробляла мільйони на рекламних банерах у ліфтах 

Наталія Веретеннікова (у минулому Мамай, вона ж Кириченко) володіє рекламним агентством «ЛіфтІнфо», що спеціалізується на розміщенні рекламних банерів у ліфтах.
 
Доволі прибуткову компанію підприємиця успадкувала від свого першого чоловіка Богдана Кириченка (до слова, двоюрідного брата полтавського мільярдера Андрія Веревського) після того, як 10 років тому він раптово помер.
 
Свого часу її чоловік заснував товариства з обмеженою відповідальністю, що працювали у Києві («ЛіфтІнфо»), санкт-петербурзі («ЛифтИнфо СПБ») та у москві («ЛифтИнфо МСК»). У березні 2020 року московська філія припинила діяльність. 
 
Зараз Наталія одружена з підприємцем з Броварів Київської області Євгеном Веретенніковим, у них підростає маленький син. Від попереднього шлюбу жінка має двох доньок, старшій з яких 17 років.
 
Мама завбачливо переоформила 66 відсотків корпоративних прав на «ЛифтИнфо СПБ» на доньок у рівних долях. 
 
За даними слідства, рекламне агентство Наталії Веретеннікової активно працювало на виборчий штаб партії путіна «Единая Россия» під час місцевих виборів у 2022-му та 2023 роках.
 
Установлено, що минулоріч, напередодні «єдиного дня голосування» до органів місцевої влади, Наталія Веретеннікова віддала сотні рекламних місць, у тому числі стендів та бордів своєї фірми у санкт-петербурзі, для поширення прокремлівської агітації. 
Заможне життя Наталії Веретеннікової до пори до часу було безтурботним.
 
На цьогорічних виборах президента росії фірма, що належить Веретенніковій, розміщувала, звісно, рекламні банери владіміра путіна.
 
За період співпраці з «виборчим штабом» партії кремля, як відомо з розслідування СБУ, донька Мамая отримала прибуток у понад 35 млн російських рублів. З отриманих минулого року прибутків частину коштів вона переказала на свій особистий рахунок як дивіденди.
 
Фірма Наталії Веретеннікової сплачувала чималі суми податків до федерального бюджету. Так, державне казначейство російської федерації за період з 24 лютого 2022-го по 29 травня 2024-го отримало від ТОВ «ЛифтИнфо СПБ» 1,7 млн рублів (за сьогоднішнім курсом 770 тис. грн).

Залучала іноземні кошти до економіки України?

Тим часом мільйонерка Веретеннікова не приховувала, що веде бізнес у рф, тому дивно, що правоохоронці помітили її діяльність лише тепер. Як депутатка Шевченківської райради Полтави минулого скликання вона чесно внесла всю інформацію у свою електрону декларацію.
 
Ну так, пані Наталія мешкала в Києві, дистанційно керувала бізнесом у двох найбільших містах росії й водночас виконувала обов’язки депутата районної ради на громадських засадах у Полтаві, у якій «хазяїном» на той час був її батько. 
 
Під час обшуків за місцем проживання та у київських офісах затриманої виявлено комп’ютерну техніку, мобільні телефони і фінансову звітність, що стосується співпраці з рф.
 
Вилучено також картку російського банку, що була відкрита на ім’я підозрюваної, на яку надходили кошти від рекламної діяльності «ЛифтИнфо» в росії.
 
Власниця компанії навіть не подумала переводити заради конспірації рублі на електронний гаманець чи у криптовалюту. 
Та й банківські операції з російською компанією Наталія Веретеннікова здійснювала просто зі свого MacBook. 
 
На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін до 12 років. 
 
«Ну що ви доколупались до талановитої дівчини? Вона просто хотіла залучити іноземні кошти до економіки України», — жартують одні, обговорюючи подію у соцмережах. 
 
«Знаючи цю особу зі шкільних років як досить тупу, думаю, що вона тільки формально вважалася «директоркою». Тільки витрачала гроші на гламур та ікру, а керував або батько, або найнятий менеджер», — додає один полтавець штрих до характеристики затриманої. 
 
«Та який там батько! Мамай був єдиним мером України, який зайняв посаду, не маючи вищої освіти, бо був відрахований з Полтавського інженерно-будівельного інституту за невиконання учбового плану після першого семестру», — заперечує йому інший. 
 
«Найсмішніше, що колаборантка проводила операції з російськими банками країни терористів через український смартфон. Навіть школярі молодших класів ржуть із цього», — зауважує ще один учасник обговорення. 
Матеріали справи.
 
І це правда. У месенджері WhatsApp на iPhone 13 Pro, що належить Наталії Веретенніковій, слідчі знайшли її листування з керівником і бухгалтером російського регіонального відділення «ЛифтИнфо», в якому вона давала їм вказівки щодо укладання договорів із замовниками, вартості послуг, виплати зарплат, сплати податків на території російської федерації.
В обговореннях цієї історії люди сумніваються, що звичайна донька ексмера невеликого обласного центру в Україні, хай і з дипломом Інституту міжнародних відносин Київського національного університету, хай і мільйонерка, могла так просто отримувати замовлення від правлячої партії росії на великі суми. Мовляв, її хтось завів у ці кола, натякаючи на зв’язки Олександра Мамая з впливовими людьми у москві.
 

Родинний дух колабораціонізму 

Олександр Мамай — колишній мер Полтави, а також очільник регіонального відділення ОПЗЖ, друг і товариш знищеного ворога України Іллі Киви — небезпідставно підозрюється у підтримці країни-терориста.
 
Досить згадати, що незадовго до повномасштабної війни в інтерв’ю проросійському вже забороненому телеканалу «Наш», що належав Євгену Мураєву, Мамай заявив: «На території України воюють дві наддержави: Сполучені Штати Америки та росія… Дуже прикро, що іде брат на брата».
 
Він також поскаржився на те, що Україна припинила співпрацю з країною-агресором, і шкодував, що через санкції військовий завод «Лтава», який раніше «дуже багато працював на російську федерацію», перебуває на межі закриття.
 
Після цього висловлювання Мамай був занесений до бази «Миротворець» як помічник терористів і російських окупантів, що розповсюджує кремлівську пропаганду й заперечує російську агресію. 
 Маєток колишнього «хазяїна» Полтави з висоти пташиного (або ж дронового) польоту.
 
Справді, Олександр Мамай, будучи при владі, так і не зміг видавити з себе публічно, що росія напала на Україну. Зате як міг боровся з патріотично налаштованими полтавцями.
 
Наприклад, змушував комунальників знімати Державний прапор України та прапор ОУН, які активісти та атовці вивішували на пам’ятнику, збудованому на честь перемоги війська Петра І над військом шведського короля Карла ХІІ. 
 
Міський голова Мамай під час першої спроби на 47-й позачерговій сесії Полтавської міської ради у 2015 році разом з депутатами не підтримав і не проголосував за визнання самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями, а рф — країною-агресором.
 
«Скільки б не критикували російську федерацію, але ми прекрасно розуміємо, що вони в першу чергу зациклені на патріотизмі. Вони всі, росіяни, розуміють, що їхня держава — наймогутніша в світі і найсильніша в світі з їхнім президентом путіним, яка може дати відсіч будь-кому», — це ще один «перл» пропутінського Мамая, який він видав у розмові з журналістом одного з полтавських видань.
 
Скандальний ексмер Полтави виступав також проти декомунізації, заборони церков московського патріархату, називав Івана Мазепу «негативною історичною персоною», заперечував путінський режим у Криму, протидіяв повноцінному забезпеченню ЗСУ, а у грудні 2022 року публічно розсекретив інформацію про місце дислокації підрозділів українських військовослужбовців у Полтаві.
 
Щодо останнього, то кримінальне провадження, кваліфіковане як «злочин проти основ національної безпеки», досі перебуває на розгляді в суді.
 
Окрім того, що рідна донька Мамая має бізнес у країні-терористці, так ще і його падчерка, депутатка міськради Ірина Климко, за даними «Миротворця», досі володіє землею в окупованому Севастополі. 
Під час затримання Службою безпеки.
Фото з відкритих джерел.
 
Про численні фінансові махінації родини колишнього мера Полтави тут не будемо навіть згадувати. Лише зазначимо, що 2 березня минулого року Олександр Мамай був визнаний винним в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, у завдаванні збитків місцевому бюджету на 570 тисяч грн, а також в організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей й отримав 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік, а також заборону на обіймання керівних посад протягом одного року. 
 
До речі, в рамках розслідування справи Наталії Веретеннікової 29 травня столичні правоохоронці за місцем проживання колишнього міського голови Полтави Олександра Мамая та членів його родини на вулиці Світанковій провели слідчі дії. Чи знайшли вони компромат у маєтку батька підозрюваної — невідомо.