Акорди Хортиці: як юні музиканти грають у Запоріжжі й Києві з відомою скрипалькою Богданою Півненко

26.06.2024
Акорди Хортиці: як юні музиканти грають у Запоріжжі й Києві з відомою скрипалькою Богданою Півненко

Богдана Півненко (праворуч) і лауреати «Акордів Хортиці» в Національній філармонії України. (Фото Володимира ГОМЕНЮКА.)

У цій історії щемливе все. Попри повномасштабну війну й обстріли Запоріжжя, після дворічної перерви там відбувся дитячий масштабний XXI Міжнародний фестиваль-конкурс «Акорди Хортиці».
 
В ньому взяли участь талановиті діти, нехай і переважно дистанційно, майже з усієї України (з 35 міст та містечок) і ще з Німеччини, Польщі, Ізраїлю, Норвегії, Хорватії, Чорногорії. Усього було 450 заявок, більш як 700 дітей. 
Фестиваль зібрав 50 тисяч грн на потреби української аеророзвідки. 
 
15 травня у Запорізькій обласній філармонії (яка дуже близько біля Дніпрогесу, 40 км від фронту) відбувся концерт наживо восьми талановитих дітей, а 22 червня юні музиканти із Запоріжжя приїхали виступати в Національній філармонії у Києві.
 
Обдаровані діти країни, яку намагається знищити російська армія, на сценах обох міст виступали з однією з найзірковіших українських скрипальок Богданою Півненко, очільницею Національного ансамблю солістів «Київська камерата», яка є головою журі «Акордів Хортиці» майже десятиліття.
 
У Запоріжжя приїхала після того, як «Київська камерата» тріумфально виступила у Нью-Йорку в знаменитому Карнегі-холі 28 квітня з музикою винятково українських композиторів під керівництвом канадсько-американської диригентки з українським корінням Кері-Лінн Вілсон.
 
На сцені Колонної зали у Києві грали юні й молоді українські музиканти, лавреати різних років Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці».
 
Вже студентка Національної музичної академії України Марія Клименко грає на фортепіано. Виконувала твір молодого запорізького талановитого композитора Богдана Решетілова «Музика для фортепіано і струнних».
 
Юнка навчається у класі професорки Тетяни Рощиної та вже має великий список оркестрів, музикантів, з якими співпрацювала, країн, у яких гастролювала, та нагород. Але першу перемогу шестирічна Марійка здобула свого часу саме на «Акордах Хортиці».
 
Юна скрипалька Марія Прокоф’єва виконала «Болеро» Миколи Стецюна. Вона – також неодноразова переможниця «Акордів Хортиці». У цьому році відмінно закінчила Запорізьку дитячу музичну школу мистецтв №1, планує продовжувати навчатися музиці.
 
Також виступали Василиса Мартиненко (фортепіано), Назар Гриценко (гітара), Олена Серік (флейта), Веніамін Андрєєв (маримба), Єлизавета Погоріла (скрипка). 
 
Спеціальними гостями концерту стали також члени журі фестивалю-конкурсу, видатні українські музиканти Ігор Чернявський та Анна Хмара.