Надзвичайна реальність: український баскетболіст долучився до успіху «Бостона» в найсильнішій лізі світу

26.06.2024
Надзвичайна реальність: український баскетболіст долучився до успіху «Бостона» в найсильнішій лізі світу

Святослав Михайлюк у складі «Бостона» піднявся на чемпіонську вершину НБА. (Фото з сайту www.ukrinform.ua.)

У кожної спортивної епохи є свої герої. Кожен новий виток історії в Національній баскетбольній лізі супроводжується сяянням своєї яскравої зірки.
 
Карім Абдул Джабар і Ларі Бьорд, Мейджик Джонсон і Майкл Джордан, Кобі Браянт і Леброн Джеймс — усі вони впродовж багатьох років робили те, що давало їхнім командам чемпіонські регалії, а їх — підносило до королівського рівня.
 
Відтоді, як Король Джеймс почав втрачати свою силу, домінування в НБА перехопив «Голден Стейт Уорріорз». Упродовж восьми сезонів «воїни» виграли шість чемпіонських титулів.
 
Беззаперечним лідером тієї команди був неймовірний майстер триочкових кидків Стефен Керрі. У грудні 2021 року він встановив абсолютний рекорд за кількістю реалізованих кидків з-за «дуги».
 
Проте нині в НБА активно говорять про рекорди Джейсона Тейтума, а значить, прийшов час для народження нової баскетбольної династії.
 
Під час фінальної серії «Бостона» та «Далласа» 26-річний лідер «кельтів» Тейтум побив рекорд легендарного Кобі Браянта за набраними очками в «плей-оф».
 
Завдяки своїй високій результативності Джейсон допоміг «Бостону» знову — після 17-річної перерви — здобути чемпіонський титул.
 
Загалом це 18-й — рекордний для всіх команд НБА — успіх «зелено-білих». А разом із Тейтумом чемпіонський перстень отримав і українець Святослав Михайлюк. У 2023 році він перебрався до Бостона і потрапив, як-то кажуть, на чемпіонський бал.
 
«Я у цій лізі вже шість років, і «Бостон» — найкраща команда, в якій я грав. Найкраща організація. Це справді був неймовірний досвід. Це щось нереальне. Бути чемпіоном НБА — це неймовірно», — заявив Михайлюк в інтерв’ю The U.S. Sun.
 
У фінальній серії «Бостон» упевнено розібрався з «Далласом» з рахунком 4:1. У «плей-оф» українець зіграв вісім поєдинків, проводячи на майданчику в середньо­му по чотири хвилини й набираючи по одному очку.
 
Хай там як, а після тріумфу своєї нової команди (раніше Святослав грав за «Лейкерс», «Детройт», «Оклахому», «Нью-Йорк», «Торонто», «Шарлотт») Михайлюк став другим українцем, який здобув титул чемпіона НБА.
 
«Всі знають, що в Україні триває війна. І я граю у баскетбол не лише за себе і свою команду, а й за всю Україну. Я намагаюся зробити так, щоб мій народ пишався мною, і хочу принести радість додому», — наголосив Михайлюк.
 
Зазначимо, що першим з українським баскетболістів, кому вдалося здобути чемпіонство в НБА, був Станістав Медведенко, котрий двічі разом з «Лос-Анджелес Лейкерс» та Кобі Браянтом отримував чемпіонський кубок та персні.
 
А свою велику баскетбольну кар’єру Михайлюк розпочав у «Черкаських мавпах».
 
І на його тріумф емоційно відреагував президент черкаського клубу, котрий нині очолює ФБУ, Михайло Бродський: «Це успіх. Наш маленький Свят Михайлюк став чемпіоном НБА. Вітаю його, його тренера Максима Міхельсона, Сергія Одарича та себе. Непогано попрацювали. Слава Україні!».