На кону — квиток у «плей-оф» Євро-2024: чого очікувати від матчу української збірної проти Бельгії

26.06.2024
На кону — квиток у «плей-оф» Євро-2024: чого очікувати від матчу української збірної проти Бельгії

Фото Олександра ПРИХОДЬКА. (У матчі проти Словаччини українські збірники здобули вольову перемогу.)

Емоції, котрі пережили вітчизняні футбольні вболівальники після розгрому збірної України на старті Євро-2024 від румунів, навряд чи можна було віднести до позитивного спектра.
 
Одні занурилися в шок, інші перебували в розпачі, комусь вдавалося ледь стримувати себе від «хейту» та обурення, а хтось намагався підбадьорювати футболістів.
 
Початок матчу зі словаками українцям також не вдався, проте в другій половині поєдинку, котрий проходив на «Дюссельдорф Арені», «синьо-жовті» змогли переродитися й подарувати своїм шанувальникам добру порцію позитиву.
 
«Сьогодні ми показали інший дух і заслужили перемогу. Ми заробили три очки, тепер треба зосередитися на наступній грі, але це була дуже важлива перемога для нашої країни, для наших бійців, уболівальників. Упевнений, сьогодні вони пишаються футболістами», — зазначив головний тренер збірної України Сергій Ребров.
 
Свій поєдинок другого туру так само виграли й бельгійці, котрі несподівано для всіх поступилися Словаччині у стартовому матчі, тож у турнірній таблиці групи Е встановилася очкова рівність.
 
Перед стартом Євро четвірка учасників квартету Е виглядала дуже рівною. Підсумки другого туру лише підтвердили цей факт. Вийшло так, що вперше в історії проведення чемпіонатів Європи всі чотири команди «пульки» після двох турів мали у своєму активі по три очки.
 
Якщо в інших квартетах після завершення поєдинків другого ігрового дня достроково визначилися й перші учасники «плей-оф», і команди-невдахи, котрі залишилися без шансів на вихід із групи, то в «пульці» Е турнірна ситуація виглядає напрочуд заплутаною. Аж надто напруженою вона є для української збірної.
 
На попередньому Євро для участі в «плей-оф» «синьо-жовтим» вистачило й трьох очок, натомість у нинішніх умовах для виходу з групи навіть чотирьох балів може бути замало.
 
Річ у тому, що нічийний рахунок в обох матчах заключного туру групи Е влаштує всі команди, окрім української.
 
За рівної кількості очок найгірша в групі різниця забитих та пропущених м’ячів, котру має збірна України, залишить її (у випадку нічийного рахунку в обох матчах) на абсолютно непрохідному четвертому місці.
 
Тож, аби не потрапляти в залежність від суперників, у матчі з Бельгією команді Реброва потрібно грати лише на перемогу. Завдання, з огляду на фаворитський статус бельгійців, виглядає не таким уже й простим, однак українські збірники переконані: головне — не боятися зіркових опонентів, і тоді прийде результат.
 
«Футбол — гра командна, і все залежить від нас самих. Бельгія має у складі зіркових футболістів Де Брюйне, Лукаку, Доку, Тілеманса... Але, як показала нам збірна Словаччини, бельгійці теж можуть програвати. Якщо ми продемонструємо свою найкращу гру й не будемо нікого боятися, у нас великі шанси на позитивний результат», — заявив півзахисник «Шахтаря» та збірної України Георгій Судаков.
 
У матчі проти Словаччини українські футболісти знайшли в собі сили, аби після швидко пропущеного гола переламати хід поєдинку.
 
«Ми розуміли, що в цьому криється наш шанс. Я сказав підопічним не хвилюватися за рахунок і йти вперед, показувати свій максимум. Я радий, що вони це зробили», — розповів Сергій Ребров.
 
У матчі проти Бельгії від українських футболістів також уболівальники очікуватимуть максимуму.
 
«Матч зі Словаччиною показав, що якщо всі дуже хочуть виграти й усі працюють, то будь-яка команда матиме з нами проблеми. Усі готуються до цього фіналу», — наголосив ветеран «Шахтаря» та «синьо-жовтих» Тарас Степаненко.
 
Ну а героєм матчу проти словаків став півзахисник «Динамо» Микола Шапаренко. Його гол та результативна передача на Романа Яремчука зробили динамівського «плеймейкера» першим з 2012 року гравцем столичного клубу (після Андрія Шевченка), котрий відзначився на Євро.
 
«Ми отримали заслужену критику за поразку від Румунії. Сприйняли її, розібрали помилки та в наступному матчі намагалися виконувати те, про що домовлялися перед грою. Грати на результат, із самовіддачею», — наголосив Шапаренко.
 
У матчі проти Бельгії «синьо-жовтим» потрібно орієнтуватися на перемогу, і можливості у них для цього, звісно, є. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Група Е. 2-й тур. Словаччина — Україна — 1:2 (Шранц, 17 — Шапаренко, 54; Яремчук, 80; У: Трубін, Тимчик, Забарний, Матвієнко, Зінченко, Шапаренко (Таловєров, 90+2), Бражко (Сидорчук, 85), Судаков, Ярмоленко (Зубков, 67), Довбик (Яремчук, 67), Мудрик (Маліновський, 85)). Бельгія — Румунія — 2:0.
Турнірне становище: Румунія, Бельгія, Словаччина, Україна — 3.