Остання репетиція перед Парижем: українці на ЧЄ з водних видів здобули 9 нагород

26.06.2024
Остання репетиція перед Парижем: українці на ЧЄ з водних видів здобули 9 нагород

У Белграді Михайло Романчук виборов своє шосте у кар’єрі «золото» чемпіонатів Європи. (Фото: Федерація плавання України.)

Заключним великим турніром для українських представників водних видів спорту перед Олімпіадою-2024, яка стартує наприкінці липня в Парижі, став чемпіонат Європи в Белграді.
 
На Євро-2024 українці виступали лише у двох видах — плаванні та стрибках у воду, натомість збірна з артистичного плавання у рамках підготовки до Ігор вирішила пропустити європейський турнір.
 
Найуспішнішим для України на ЧЄ став виступ у плаванні — п’ять нагород, із них дві золоті. Завдяки цьому наші плавці показали найкращий медальний результат за вісім років.
 
Так, за місяць до ОІ свій високий рівень підтвердив дворазовий призер Ігор у Токіо на дистанціях 800 і 1500 м вільним стилем Михайло Романчук, який додав до своєї колекції ще дві медалі європейського рівня.
 
Спочатку Михайло на 800 м скористався відсутністю своїх головних конкурентів — німця Веллбрука та італійця Пальтріньєрі — та впевнено виграв фінальний заплив: для нього це вже шосте «золото» Євро в кар’єрі.
 
А потім в іншому фіналі — на 1500 м — випередити українця на подіумі зміг лише турок Казей Тунджелі.
 
«Ще дві медалі ЧЄ до моєї колекції. Далі зосереджуємо всі сили на Олімпіаді. Дякуємо українським захисникам за можливість представляти Україну та розповідати про нас усьому світу», — прокоментував свій виступ у Белграді Михайло.
 
Про амбіції поборотись за нагороди в Парижі гучно заявили на ЧЄ і його молодші колеги. Вперше на Євро в статусі чинного чемпіона світу на спринтерських 50 м вільним стилем виступав 21-річний Владислав Бухов, який у Белграді виборов «бронзу». А на 50 м батерфляєм він фінішував п’ятим.
 
Порадував уболівальників і 18-річний Олександр Желтяков, який уперше в кар’єрі став чемпіоном Європи на дистанції 200 м на спині, випередивши грека Апостолоса Сіскоса на 0,03 секунди.
 
До речі, це взагалі перше європейське «золото» для України в цій дисципліні та загалом перша медаль у плаванні на спині на Євро з водних видів спорту за останні 24 роки.
 
«Я взагалі спочатку не зрозумів, що виграв. Дуже хотів побачити результат, який я проплив, — я побив рекорд України. Якось це було несподівано для мене. Я задоволений своїм виступом. Після чемпіонату Європи ми їдемо на тренувальний збір до Іспанії, а вже після Іспанії — одразу Олімпіада в Парижі. Будемо готуватись», — оцінив свій заплив Желтяков.
 
Близькою до «золота» була і наша чоловіча четвірка в естафеті 4х100 метрів комплексом — команда у складі Олександра Желтякова, Володимира Лісовця, Арсенія Ковальова та Іллі Лінника втратила лідерство лише на заключному етапі та завершила змагання з «бронзою».
 
Натомість у жіночому секторі одразу до трьох фіналів кваліфікувалася 19-річна Ніка Шарафутдінова. Найближчою до нагороди вона була у 100-метрівці на спині — четверте місце. З п’ятьма медалями наші плавці посіли 7-ме місце у своєму командному заліку.
 
Євро-2024 — останній великий міжнародний турнір серед плавців перед Іграми в Парижі. Ліцензії наразі мають призери ЧЄ в Белграді Романчук, Бухов та Желтяков, а також Денис Кесіль.
 
Водночас чотири нагороди без свого лідера Олексія Середи здобули на європейському форумі наші стрибуни у воду. Головними зірками нашої команди за його відсутності стали Ксенія Байло і Софія Лискун, які тріумфували у синхронних стрибках із 10-метрової вишки.
 
Байло також виграла «бронзу» на вишці у тандемі з дебютантом дорослих ЧЄ Марком Барсуковим, а Лискун виборола «срібло» в особистих стрибках із 10 метрів.
 
А у змішаному командному турнірі Україну вдалося випередити лише Іспанії: «срібло» здобула четвірка у складі Данила Аванесова, Станіслава Оліферчика, Каріни Глижіної та Анни Письменської.
 
У підсумковому медальному заліку наші стрибуни розділили четверте місце зі Швецією.
 
У загальному ж медальному заліку українська збірна замкнула топ-10 із 9 нагородами. Але тепер найголовніше — показати високі результати вже у Парижі.