Бузина, липа і м'ята для чаю: коли збирати, як сушити та яка користь

19.06.2024
Бузина, липа і м'ята для чаю: коли збирати, як сушити та яка користь

Бузина.

«Якщо вам холодно, чай вас зігріє, якщо вам жарко — чай освіжить, якщо засмучені — втішить, якщо збентежені — заспокоїть». 
Вільям Гладстон, британський державний діяч і письменник.
 
Літо — чудова пора для збирання трав на зиму, адже чай з них не лише зігріває, а й лікує.
 
Яскравим прикладом є бузина, квіти якої містять ефірні олії, вітамін В4, органічні кислоти, аскорбінові кислоти, цукри — перелік корисних речовин можна продовжувати до кінця цієї шпальти.
 
Із цвіту бузини роблять чай, який має протизапальну, пото- та сечогінну властивості, а також він може допомогти при лікуванні захворювань дихальних шляхів, завдяки м’якій відхаркувальній дії.
 
Звісно, чай з бузини можна пити й просто так, адже він зміцнює імунітет та гарно впливає на стан шкіри: очищає пори й підтримує її еластичність. 
 
Збирають суцвіття з травня по червень, обов’язково якомога далі від дороги, аби рослина не увібрала в себе шкідливі речовини, сушать та складають у паперові пакети або скляні ємності, де цвіт зберігатиме свої властивості впродовж двох років.
 
Проте варто зазначити, що перед вживанням бузини необхідно проконсультуватися з лікарем, адже у вас може виявитися індивідуальна непереносимість деяких компонентів, що є у складі рослини. Також вона протипоказана при вагітності, лактації та хворобі Крона. 
 
Далі в нас у списку липа, цвіт якої пахне на всю вулицю і тим самим повертає в безтурботне дитинство. З цієї рослини роблять не лише чай, а й мед, тому при комбінації обох складових ви отримаєте чудовий вітамінний коктейль.
 
Сам по собі цвіт багатий на вітаміни А та С, залізо та магній, а відвар з нього надасть організму необхідних сил для боротьби із застудою або грипом.
Липа.
 
Також відвар має тонізуючу дію: покращує працездатність і настрій, також усуває хронічну втому й знімає стрес.
 
Та якщо ви бажаєте розслабитися після важкого робочого дня, липовий чай і тут стане в нагоді: його аромат спричиняє легку седативну дію, головне — пити потроху й маленькими ковтками, і тоді ви отримаєте бажаний ефект.
 
Липа відцвітає швидко — всього за три тижні, тож варто навідатися до дерев наприкінці червня, якщо бажаєте зібрати вдалий врожай.
 
На жаль, цей напій можуть смакувати лише ті, хто не має алергічних реакцій на його компоненти або вагітності — не існує однозначної думки щодо вживання липового цвіту, будучи при надії, тож краще вберегтися від ризиків.
Останньою по порядку, проте не за важливістю стоїть м’ята. 
 
Збирати її варто з середини липня до середини серпня (це той період, коли в рослині найбільше ефірних олій), та сушити, уникаючи променів сонця. 
М’ята.
 
М’ятний чай допомагає організму підсилити кровообіг та роботу кишечника, також знімає спазми в шлунково-кишковому тракті та чинить антисептичну й заспокійливу дію на організм — саме завдяки цьому м’яту включають до складу зубних паст.
 
Людям, хворим на цурковий діабет, вживати м’ятний чай варто дуже обережно, адже речовини, що містяться в рослині, можуть вступити в реакцію з ліками, призначеними від цієї хвороби.
 
Також утриматися варто вагітним — достеменно невідомо, як це може вплинути на розвиток плоду. 
 
Чай — це завжди гарна ідея, а ще приємніше пити його з розумінням, що зібрали інгредієнти самотужки. Тож насолоджуйтеся дарами літа та дбайте про своє здоров’я водночас! 
 
Олеся МАЗУРКОВА