Зберегти обличчя: військові хірурги почали робити в Україні складні «закордонні» операції

19.06.2024
Зберегти обличчя: військові хірурги почали робити в Україні складні «закордонні» операції

В операційній (Фото автора)

Ще кілька років тому українських воїнів з подібними пораненнями відправляли на операцію та лікування лише за кордон.
 
Звісно, це викликало чимало проблем. Однак українська військова медицина не стоїть на місці й постійно розвивається.
 
Тепер хірурги одного з військових шпиталів, що розташований на теренах заходу України, виконують операції з реконструктивної хірургії з використанням вільних м’язово-кісткових флипів на судинній ніжці.
 
— Для проведення операцій такого рівня потрібно мати кілька складових, — поділився начальник відділення щелепно-лицьової хірургії, підполковник медичної служби Микола Синюк, — зокрема, підготовлений персонал і відповідну сучасну медичну апаратуру. Зараз у нашому шпиталі є все. Це дозволяє нам проводити операції високого ступеня складності.
За словами Миколи Володимировича, тепер українські герої, які отримали мінно-вибухові поранення обличчя, матимуть якісне медичне забезпечення в Україні. І наші військові хірурги зроблять усе, щоб не лише відновити можливості добре пережовувати їжу та чітко артикулювати звуки, а й забезпечити належну естетику в щелепно-лицьовій хірургії.
 — Ми робимо все, щоб розвивати українську військову медицину, зокрема в галузі щелепно-лицьової хірургії, — наголосив Микола Синюк. — Адже наші воїни повинні отримувати лише якісну медичну допомогу, незважаючи на складність поранень.
 
Тарас ГРЕНЬ