Українська збірна з волейболу вдруге в історії тріумфувала в Євролізі

19.06.2024
Українська збірна з волейболу вдруге в історії тріумфувала в Євролізі

Рауль Лосано одразу ж привів українську збірну до перемоги в Євролізі. (Фото: Федерація волейболу України.)

Після чвертьфіналів на чемпіонаті Європи та світовому форумі українська чоловіча волейбольна збірна підходила до наступного важливого турніру — Золотої Євроліги-2024 — із новим тренером: латвійця Угіса Крастіньша замінив аргентинець Рауль Лосано.
 
Перші тижні на новій посаді 67-річного фахівця, який свого часу привів збірну Польщі до «срібла» ЧС, виявилися, м’яко кажучи, непростими: аж 9 волейболістів на чолі з капітаном збірної та головною її зіркою Олегом Плотницьким відмовились виступати за національну команду в поточному сезоні.
 
Причини для відмови і Плотницький, і його зіркові партнери наводили різні, але зрештою все зводилось до конфлікту з федерацією. Там, до речі, не добирали слів, назвавши відмовників зрадниками.
 
Хай там як, а доволі бойову команду навіть без лідерів Лосано таки вдалось зібрати: новими лідерами стали Юрій Семенюк, Дмитро Янчук, Микола Рудницький та Євген Кісілюк.
 
Ба більше, дебютний для аргентинця великий турнір на чолі нашої збірної завершився перемогою — «синьо-жовті» в оновленому складі (у порівнянні з Золотою Євролігою-2023 у складі незмінними лишились лише п’ять гравців) вдруге в історії тріумфували в Євролізі!
 
Спочатку наші волейболісти обіграли румунів (3:1) та азербайджанців (3:0), а потім не залишили жодних шансів Люксембургу (3:0), проте програли чехам (1:3).
 
Перед вирішальними матчами турніру підопічні Лосано провели спаринг із чинними чемпіонами Європи — поляками, поступившись їм лише на тай-брейку (2:3).
 
Перевірка сил на тлі європейського гранда пішла на користь команді — уже в наступному матчі вона гарантувала собі вихід до Фіналу чотирьох Золотої Євроліги з третього місця, перегравши Португалію (3:1).
 
Останній матч групової стадії вже ні на що не впливав — поразка бельгійцям 2:3.
 
А вже у боротьбі за медалі українці показали свою найкращу гру. Спочатку взяли переконливий реванш у чехів, не залишивши їм жодного сету (3:0), а потім у чотирьох партіях переграли хорватів (3:1), які до цього на турнірі взагалі не програвали. Кращим гравцем фіналу визнали Кісілюка.
 
Це друге «золото» Золотої Євроліги в історії нашого чоловічого волейболу — у 2017 році команду до перемоги привів Крастіньш. Ще двічі українці брали «срібло», а одного разу — «бронзу». 
 
«Цю перемогу команда, наш тренерський штаб і я особисто присвячуємо тим людям, які втратили в ході великої війни з Росією житло, сім’ї, дітей. Сподіваюся, ми подарували їм промінчик світла і радості. Нехай наша перемога додасть воїнам натхнення в боротьбі проти російського агресора. Ми розуміємо, що можемо представляти Україну лише завдяки їм», — прокоментував перемогу в турнірі Рауль Лосано.
 
Після тріумфу в Євролізі українці, як і хорвати, отримали путівку до Кубка претендентів, яка дає змогу поборотись за місце в Лізі націй.
 
Претендентський турнір пройде в липні у Китаї, сітка змагань уже відома — у чвертьфіналі підопічні Лосано зіграють проти команди Чилі, яку обігрували торік 3:0. А у разі успіху наступним суперником стане переможець пари Бельгія/Хорватія.
 
Фанати збірної, напевно, хотіли б побачити на паркеті у Китаї і Плотницького, але наразі все виглядає так, що він у сварці з керівництвом федерації спалив усі мости і повертатися у збірну найближчим часом, схоже, не планує.
 
У будь-якому випадку, очільник федерації Михайло Мельник оголосив, що формуванням складу займатиметься винятково Лосано, який уже довів здатність демонструвати результат навіть за обмеженої кадрової ситуації.