На психологічних гойдалках: збірна України стартувала на Євро-2024 з розгромної поразки

19.06.2024
На психологічних гойдалках: збірна України стартувала на Євро-2024 з розгромної поразки

У стартовому матчі Євро-2024 українська збірна зазнала болючого фіаско від румунів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У Німеччині стартував місяць великого футболу.
 
Для мільйонів європейських футбольних фанатів ЧЄ-2024 — це грандіозне свято.
 
А для безпосередніх учасників турніру — 24 збірних — це велика робота, відповідальність та нерви. 
 
Національна команда України в Німеччині має подвійне завдання. Окрім суто спортивної складової, виступ «синьо-жовтих» на німецьких футбольних полях, за словами президента УАФ Андрія Шевченка, це ще й повідомлення Європі та світу, що Україна продовжує свою боротьбу з російським агресором.
 
«Футбол — це дуже потужний інструмент, і ми повинні використовувати його правильно», — заявив в інтерв’ю The Guardian Андрій Шевченко.
 
Перед стартом ЧЄ-2024 епітетів про збірну України сказано було багато. Мовляв, гравці у команді Сергія Реброва молоді, талановиті, з досвідом виступів у найсильніших клубних чемпіонатах Старого світу, тож мають хороші перспективи.
 
«У нас зараз справді дуже сильна команда, але не хочеться розкидуватися великими словами перед таким турніром, як Євро-2024, адже сюди приїжджають найкращі команди Європи. Нам треба сфокусуватися на турнірі й менше говорити», — заявив форвард збірної України Роман Яремчук.
 
На папері на свій стартовий матч Євро проти Румунії збірна України виходила в статусі фаворита, а на ділі підопічні Реброва зазнали розгромної поразки — 0:3.
 
В українській команді розуміли, що хороший початок — половина справи.
 
«Перший матч — найважливіший, якщо добре себе показати — можна отримати впевненість у собі та рухатися далі», — говорив перед матчем з румунами форвард збірної України Роман Яремчук.
 
Та, зрештою, у футболі, як, мабуть, і в житті, не завжди все складається так, як того хочеться і як те бачиться.
 
«Соромно за результат», — визнав півзахисник «синьо-жовтих» Олександр Зінченко.
 
Виходить так, що одних учасників цього двобою певною мірою переоцінили, а інших — недооцінили.
 
«У нас були золоті покоління, які досягали високого результату. А в цієї команди — велике серце», — захоплювався діями своїх підопічних наставник румунської збірної Едвард Йорденеску.
 
Проти української збірної румунські футболісти зіграли на відмінно: щільно й віддано в захисті, натхненно біля воріт суперника. Їхньому успіху, слід визнати, значно посприяли помилки українського кіпера Андрія Луніна.
 
Хоча, по суті, румуни в усіх компонентах гри (за винятком хіба що відсотка володіння м’ячем) перевершили українських візаві.
 
Здається, вирішальною для підсумкового результату була психологічна складова. Схоже, тягар відповідальності за результат виявився для «синьо-жовтих» занадто важким.
 
Як визнав Ребров, його команда взагалі не показала свого рівня гри.
 
«Такого ніхто не очікував», — Сергію Реброву лише й залишалося після провалу розводити руками та знизувати плечима.
 
За словами тренера, українські збірники за зачиненими дверима (без головного тренера) влаштувати в роздягальні серйозну розмову. Олександр Зінченко пообіцяв, що в наступному матчі — проти Словаччини — команда зробить усе, аби порадувати Україну переможною грою.
 
«Ми повинні забути про те, що було раніше, і концентруватися на Євро, показувати наш максимум. Якщо ми цього не покажемо, тоді нам буде дуже важко, адже ми граємо проти найкращих футболістів зі своїх країн. Неважливо, кого називають фаворитом, адже футбол — це про те, що ти показуєш сьогодні, а не вчора чи минулого року», — зауважив Сергій Ребров. 
 
Після невдалого виступу на домашній арені мюнхенської «Баварії» збірна України для поєдинку зі словаками переїде до «Дюссельдорф-Арени». А заключний поєдинок групового раунду — проти Бельгії — зіграє в Штутгарті.
 
Зазначимо, що в своєму стартовому поєдинку бельгійці — головні фаворити квартету Е — несподівано поступилися Словаччині (0:1), і в контексті подальших турнірних розстановок цей результат для «синьо-жовтих» виглядає доволі сприятливо.
 
Як і на попередньому Євро, вийти з групи на німецькому єврофорумі можна буде й з третього місця (до «плей-оф» потраплять чотири з шести команд, які фінішують у своїх квартетах третіми).
 
На ЧЄ-2020 збірна України пройшла до 1/8 фіналу саме з третьої позиції, набравши в трьох матчах групи лише три очки. Єдину тоді перемогу синьо-жовта команда під орудою Андрія Шевченка здобула саме в матчі другого туру, перегравши Північну Македонію — 2:1.
 
Так само визначальним буде матч другого туру для турнірної долі збірної України й на Євро-2024.
 
«Певен, усі наші футболісти зараз перепрошують за таку гру проти Румунії. Вони відчувають, що зробили недостатньо. Ми представляємо сильну країну, сильну націю, яка бореться за свою свободу. Зараз ми повинні дуже серйозно підготуватися й показати іншу збірну України в матчі зі Словаччиною», — підсумував Ребров. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Група Е. 
Румунія — Україна — 3:0 (Станчу, 29; Марін, 53; Дрегуш, 57; У: Лунін, Конопля (Тимчик, 72), Забарний, Матвієнко, Зінченко, Степаненко (Бражко, 62), Шапаренко (Яремчук, 62), Циганков (Ярмоленко, 62), Судаков (Маліновський, 83), Мудрик, Довбик). Бельгія — Словаччина — 0:1.