У Києві відбувся новий фестиваль документального кіно «Війна в об’єктиві»

12.06.2024
У Києві відбувся новий фестиваль документального кіно «Війна в об’єктиві»

В Українському домі три дні проходив фестиваль документального кіно «Війна в об’єктиві».

Упродовж трьох днів у Києві проходив новий фестиваль документального кіно «Війна в об’єктиві», який розпочався з нагородження переможців однойменного журналістського конкурсу.
 
Організатором стала Служба зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ — ТРО Медіа.
 
Отримавши на розгляд 385 журналістських робіт з усієї України та залучивши найфаховіших експертів, визначили найкращі публікації, сюжети та репортажі про фронт і військових у семи номінаціях.
 
Сучасний літопис звитяги українців у період російсько-української війни є цінним для нинішнього і прийдешніх часів.
 
За найкращий текстовий репортаж із прифронтового Вугледара «Чорне місто» відзначили Віталія Побережного. Він навчається на третьому курсі історичного факультету Києво-Могилянської академії, утім вже досяг неабияких успіхів у репортажній журналістиці і навіть встиг випустити книгу «То не поля горять» із серією художніх репортажів із Бахмута, Ізюма, Великого Бурлука та Святогірська.
 
У відеорепортажі про Бахмут Анастасії Горпінченко, який  переміг у цій номінації, йдеться і про Максима Олещенка з позивним «Сідней» та ще одного захисника з позивним «Псих».
 
Вони були бійцями 5-ї окремої штурмової бригади. Через деякий час загинули. Тож журналістська робота є й пам’яттю про захисників. 
 
Зафіксували воєнну історію сучасної України і документальні фільми, які показали у програмі фестивалю «Війна в об’єктиві». Глядачі в Українському домі першою дивилися стрічку «Журналіст у формі» режисерів Юрія Мацарського і Максима Курочкіна від ТРО Медіа. Це розповідь про Володимира Мукана — журналіста, науковця, піар-менеджера.
 
А потім він приєднався до лав 118-ї бригади Сил ТрО. Дуже швидко освоїв військову науку і невдовзі здобув офіцерське звання. Під час запеклих боїв під Бахмутом ворог накрив штурмову групу Володимира Мукана мінометним обстрілом.
 
Унаслідок отриманих поранень герой загинув. А побратими продовжують чинити відсіч ворогу — на полі бою та на інформаційному фронті.
Переможці конкурсу «Війна в об’єктиві».
Фото ТРО Медіа.
 
Відбулася прем’єра фільму «Щити Києва» — про дві бригади, які відіграли ключову роль у захисті Києва на початку великої війни.
 
«Значна частина фільму присвячена обороні столиці з північного заходу, з гостомельсько-ірпінсько-бучанського напрямку, — розповідає відвідувач фестивалю Тарас Марусик. — Я навіть упізнав новобілицькі окопи. Дуже добре пам’ятаю перші 10 днів, звуки постійних боїв у Гостомелі й Бучі. Від нас було рукою подати. І якби тероборона Києва не вистояла, якби не було підірвано міст в Ірпені, наступною зупинкою «бойових бурятів» та іншої раша-нечисті під кодовою назвою «Русь єдина» був би район «Академмістечка».
 
Частину фестивальних документальних фільмів можна дивитися в ютубі на сторінці Територіальна оборона ЗСУ | ТРО Медіа. Так, за три місяці стрічку «Готові до спротиву | Територіальна оборона ЗСУ 107 бригада Чернівці» переглянули 94 тисячі людей.
 
Також пізнавальною є ютуб-платформа партнерів фестивалю — «Дивись українське», де представлені фільми циклу «Культура vs Війна»: зокрема, про гурт «Антитіла», письменника Сергія Жадана (який нещодавно долучився до Сил оборони) та музиканта-військовослужбовця Тараса Компаніченка.