Акорди війни: військовослужбовець ЗСУ Святослав Бойко представив нову пісню

12.06.2024
Акорди війни: військовослужбовець ЗСУ Святослав Бойко представив нову пісню

Святослав Бойко через два роки творчого мовчання випустив пісню. (Фото з власного архіву.)

«Солдати не говорять про війну» — так називатиметься новий сольний альбом військовослужбовця ЗСУ Святослава Бойка, лідера рок-гурту «Широкий лан», створеного у 2008 році уродженцями Івано-Франківщини. Всього заплановано записати 20 пісень.
 
8 червня вийшла перша пісня нового альбому — «Свята ріка». Автором вірша, що став основою пісні, є так само чинний військовослужбовець ЗСУ — поет із псевдонімом Anatoliy Anatoliy.
 
Пісня «Свята ріка» є першим результатом творчої співпраці цього творчого тандему. Далі планується продовження роботи над новим альбомом «Солдати не говорять про війну», назва якого є рядком одного з віршів поета.
 
Створення пісенного альбому Святослав Бойко називає результатом пережитого, побаченого і почутого в часі російсько-української війни.
 
Захисник-музикант каже: «Це інша музика, не та, яку я писав колись для «Широкого лану». Тоді пісні були закликом до бою, до боротьби з одвічним ворогом». 
 
Оскільки слухачі або воюють, або самовіддано допомагають фронту, власне, воює Святослав, то він прагне більш спокійної, виваженої музики. Пісні, однак, черпають почуття із самих глибин іпроходять по оголеному нерву. Утім їхнє призначення — не ранити, а підбадьорювати та заспокоювати.
 
«Перші результати роботи над альбомом можна порівняти з відчуттям, коли після зими в один день виходиш на вулицю, вдихаєш повітря на повні груди і розумієш, що настала весна», — каже Святослав Бойко, який упродовж двох років повномасштабного вторгнення росії в Україну не створював пісень. А нещодавно в нього з’явилося натхнення.
 
«Звісно, дистанційна творча робота має свої недоліки, — коментує Святослав Бойко. — Мені інколи не вистачає отого творчого хаосу, коли в студії народжуються пісні. Я тішусь із того, що знайшов саме ту ціль, шлях до якої мене суттєво підтримує у воєнному сьогоденні».
 
Дебютну сольну пісню «Свята ріка», яка привідкриває завісу нового сольного альбому Святослава Бойка «Солдати не говорять про війну», можна прослухати на електронних майданчиках: Apple Music, Spotify, YouTube, YouTube Music, Pandora, Dezer, Amazon Music, Tidal, Napster, Anghami, iTunes, Amazon. А також на новому власному ютуб-каналі Святослава Бойка.
 
Святослав родом із Калуша — громадський активіст, музикант, учасник двох українських революцій. Із 2014 року постійно їздив до бійців на східний фронт із виступами і волонтерською допомогою.
 
18 лютого 2014 року в Києві, коли у відповідь на мирний наступ на урядовий квартал почалися бої, в Маріїнському парку Святослав отримав осколкові поранення, сильну контузію, струс мозку, отруєння газом. Після цього тривалий час відновлювався.
 
Військовослужбовцем ЗСУ став у Києві в перші дні повномасштабного наступу росії в Україні — доєднався до 206-го батальйону територіальної оборони.