Молоді, але перспективні: чого можна очікувати від збірної України на Євро-2024

12.06.2024
На своєму єдиному, вельми успішному, чемпіонаті світу, який у 2006 році відбувся в Німеччині, збірна України дісталася чвертьфіналу.
 
Тепер синьо-жовта команда їде до ФРН на континентальний форум, де, за словами президента УАФ Андрія Шевченка, колектив Сергія Реброва має шанс на хороший результат.
 
Попри молодий вік, українська збірна виглядає командою з хорошими перспективами.
 
Шевченко розраховує, що «синьо-жовті» зможуть вийти з групи, де зібрані загалом чотири майже рівні за силою суперники.
 
«Пройти групу, думаю, — завдання, яке нам під силу, а що далі — подивимося. Ми — наймолодша команда на турнірі, але в нас є шанс. У нас величезна мотивація — ми граємо за народ, який ніколи не здається», — сказав очільник УАФ у коментарі італійському виданню La Gazzetta dello Sport.
 
Свій перший матч у квартеті Е збірна України проведе 17 червня в Мюнхені проти Румунії. Далі, 21 червня, буде зустріч у Дюссельдорфі зі Словаччиною. А завершить свій груповий етап українська команда 26 червня матчем проти Бельгії — у Штутгарті.
 
«Ми думаємо, щоб пройти групу, а далі будемо рухатися крок за кроком», — наголосив Андрій Шевченко.
 
Можливості для пристойного виступу на німецьких аренах у збірної України, звісно, є. Значна частина збірників, які виступають у провідних європейських чемпіонатах, упродовж сезону здобула чимало нового досвіду та отримала достатньо ігрової практики. Однак для досягнення високого результату у збірній підопічним Реброва потрібно значно більше.
 
У зіграному на початку червня товариському матчі проти господарів Євро, німців, підопічні Реброва досягли гідного результату, хоча, коментуючи ту «суху» нічию, Сергій Ребров наголосив на відсутності на той час у його підопічних 100-відсоткової готовності до турніру.
 
У наступній контрольній зустрічі, з Польщею, українські футболісти зазнали відчутної поразки — 1:3, хоча й грали в тому поєдинку відверто експериментальним складом. 
 
«Для того й проводимо товариські матчі, аби робити в них помилки. Футбол складається з багатьох компонентів. Ми програли в боротьбі, на стандартних положеннях. Я не вважаю, що цю гру треба розглядати лише з негативного погляду. Були хороші моменти, ми намагалися відігратися. Це дуже важлива інформація для нас перед Євро», — зауважив наставник збірної України.
 
Власне, після того поєдинку у Варшаві Сергій Ребров оголосив остаточну заявку збірної України на Євро-2024. А в заключному перед стартом ЧЄ «товарняку» пообіцяв перевірити в дії всіх незадіяних раніше виконавців. «Дуже важливо давати можливість зіграти всім футболістам. Не можна, щоб гравець приїхав у розташування збірної й узагалі не зіграв у товариському матчі. Усі матимуть шанс. Не знаю, який склад є основним, а який — неосновним», — уточнив головний тренер «синьо-жовтих».
 
Хай там як, а кістяк збірної України все ж має чіткі обриси. При цьому володіє Сергій Ребров і достатньо хорошими виконавцями для того, аби добре варіювати складом.
 
«Це покоління збірної України, повне варіацій, із двома дуже сильними воротарями. Але мені подобається саме здатність варіювати, і мені подобається, як тренер змушує команду грати», — вказує на сильні сторони «синьо-жовтих» Андрій Шевченко.
 
У заключному перед стартом Євро контрольному поєдинку з командою Молдови Ребров та Ко мали перевірити свій атакувальний потенціал, адже в попередніх двох товариських матчах українські збірники забили лише один м’яч. Власне, збірній України, як зауважив переможець Ліги чемпіонів-2024 у складі мадридського «Реалу» Андрій Лунін, перед початком відповідальної місії потрібна була перемога.
 
«Треба показати хорошу гру, здобути позитивний результат, оскільки готуватися до офіційних поєдинків завжди легше та краще з гарним настроєм після перемоги», — говорив перед вояжем до Кишинева воротар української збірної та «королівського» клубу.
 
Загалом у заявці збірної України на Євро-2024 буде 12 «легіонерів» — з чемпіонатів Англії, Італії, Іспанії, Португалії, Бельгії та Австрії. По шість футболістів до національної команди делегували «Шахтар» та «Динамо»; по одному представнику в таборі «синьо-жовтих» мають «Дніпро-1» та «Полісся».
 
Сам же чемпіонат Європи стартує 14 червня в Мюнхені, коли на «Альянц Арені» зіграють збірні Німеччини та Шотландії. А фінальний двобій очікують 14 липня на «Олімпіаштадіоні» в Берліні. На думку експертів, найбільше шансів у ньому перемогти мають Англія чи Франція. 
 
ТАБЛО
Товариський матч. Польща — Україна — 3:1 (Валюкевич, 11; Зелінський, 16; Романчук, 30 — Довбик, 41; У: Бущан, Тимчик, Таловєров, Бондар, Миколенко (Зінченко, 46), Ярмоленко (Циганков, 70), Маліновський (Михайліченко, 70), Сидорчук, Зубков (Мудрик, 70), Довбик (Ванат, 76), Судаков (Шапаренко, 81).
 
НА СТАРТ
 

Заявка збірної України на Євро-2024

Воротарі: Бущан («Динамо»), Трубін («Бенфіка», Португалія), Лунін («Реал», Іспанія).
Захисники: Матвієнко, Конопля, Бондар (усі — «Шахтар»), Тимчик («Динамо»), Миколенко («Евертон», Англія), Забарний («Борнмут», Англія), Сваток («Дніпро-1»), Таловєров (ЛАСК, Австрія), Михайліченко («Полісся»).
Півзахисники: Ярмоленко, Шапаренко, Бражко (усі — «Динамо»), Степаненко, Зубков, Судаков (усі — «Шахтар»), Зінченко («Арсенал», Англія), Циганков («Жирона», Іспанія), Мудрик («Челсі», Англія), Сидорчук («Вестерло», Бельгія), Маліновський («Дженоа», Італія).
Нападники: Довбик («Жирона», Іспанія), Яремчук («Валенсія», Іспанія), Ванат («Динамо»).