В Одесі до представлення нового музею «Територія пам’яті» доєдналися музейники з Польщі та Нідерландів

11.06.2024
В Одесі до представлення нового музею «Територія пам’яті» доєдналися музейники з Польщі та Нідерландів

Музей «Територія пам’яті» в Одесі. (Фото надане авторкою.)

У культурно-історичному житті Одещини 29 травня сталася важлива подія — народився новий музей «Територія пам’яті» (Одеса, Головпоштамт, вул. Садова, 10).
 
Ця локація — про стійкість, незважаючи на найжахливіші випробування.
 
Вона  покликана доносити правду про злочини геноцидів, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу; давати змогу бачити наслідки цих страшних злочинів всюди, де вони відбувалися, а також усвідомити невідворотність покарання за них.
 
Музей розповідатиме про Голокост, Голодомор, депортацію кримських татар, геноциди в інших країнах світу, а також про акти геноциду українського народу, організовані та здійснені російською федерацією під час нинішнього широкомасштабного вторгнення. Є стенд і про культурний геноцид росії в Україні.
 
На церемонію відкриття музею зібрались гості з різних міст України, історики, громадські діячі, військові, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, музейники, політики, художники та письменники.
 
Присутніх онлайн привітали легендарний 98-літній Маріан Турський — громадський діяч, колишній в’язень гетто Лодзі, нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау і концтабору Бухенвальд, почесний голова Міжнародної Освенцімської ради, голова ради музею POLIN (Польща); Олександра Матвійчук — правозахисниця, керівниця громадської правозахисної організації «Центр громадянських свобод», лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року; Ян Ерік Дуббельман — міжнародний директор Будинку Анни Франк (Нідерланди). Особисто був присутнім на відкритті музею представник ГУР Міністерства оборони України Андрій Юсов.
 
На думку перших відвідувачів, цей музейний простір є втіленням нової музейної ідеології, що розглядає музей як соціокультурний інститут, здатний виконувати активну перетворювальну роль у суспільстві. 
 
За допомогою вдалого освітлення й розумного планування, що включає бібліотеку та дискусійний майданчик, створюється особлива емоційна атмосфера цього компактного за площею музею.
 
Тут використано різноманітні мультимедійні програми, експозиції, медіаінсталяції, фільми, пошукові бази, що дозволяють самостійно знаходити додаткову інформацію, фотографії та хроніки. Цифрові технології у просторі не просто використовуються як технічна апаратура, а перетворюються на своєрідні експонати.
 
Архітекторкою проєкту стала Наталія Мержієвська — лауреатка Державної премії України у галузі архітектури, завідувачка кафедри архітектури будівель та споруд Одеської державної академії будівництва та архітектури.
 
Сучасний дизайн-проєкт розробили студентки 4-го курсу Віталіна Вербовецька, Орина Бабенцова та Орина Гончарова, які стали переможницями конкурсу на створення дизайну музею, що проводився у цьому ВУЗі в грудні минулого року. 
 
Ініціатором, натхненником та організатором робіт зі створення нової локації став історик, юрист, кандидат філософських наук, заслужений працівник культури України, голова правління Одеського центру дослідження Голокосту Павло Козленко зі своєю енергійною творчою командою. 
 
Створення музею — не єдина добра справа цих людей. Про активну їх включеність у життя регіону та країни, активну допомогу ЗСУ та підтримку поранених бійців свідчить подарунок від генерала Валерія Залужного — український прапор з його підписом та побажанням, щоб «Територія пам’яті» завжди була територією розуму, віри та милосердя.