Ковила, сон-трава, горицвіт: під Лубнами знайшли одні з найбільших в Україні популяції червонокнижних рослин

11.06.2024
Ковила, сон-трава, горицвіт: під Лубнами знайшли одні з найбільших в Україні популяції червонокнижних рослин

Пухнасті квіти сон-трави.

Червонокнижники під ногами 

Натрапив на унікальну ділянку сон-трави біля села Малий В’язівок пенсіонер-переселенець із Бахмута Ігор Пишний. 
 
Чоловік — великий любитель природи — вивчає нову для себе місцевість, об’їжджаючи її на велосипеді й «намотуючи» пішки по кілька кілометрів за день.
 
Отак якось добрався до балки під Малим В’язівком, де, чув, росте сон-трава. А там її видимо-невидимо! 
 
— Пан Ігор повідомив нам про своє відкриття, і ми зрозуміли, що воно феноменальне, — розповів директор громадської організації «Київський еколого-культурний центр» (КЕКЦ), заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.
 
— Виїхали з колегами на Лубенщину і були вражені природними унікальними багатствами цієї землі. За своє життя (а мені 65 років) я зроду не бачив такої великої ділянки сон-трави. Спочатку навіть очам своїм не повірив. На Київщині, скажімо, якщо трапляється ділянка, на якій ростуть бодай 30 кущів сон-трави, ми вже беремо її під охорону, бо це вважається значною популяцією. А під Малим В’язівком нарахували майже тридцять тисяч кущів рослин двох видів — сон-трави чорніючої і сон-трави розкритої! Це одна з найбільших популяцій сон-трави в Україні! Обидва види занесені до Червоної книги України і є дуже рідкісними рослинами, а сон-трава розкрита охороняється ще й Бернською конвенцією. 
 
А поруч із сон-травою ростуть майже 10 тисяч кущів іншої червонокнижної рослини — горицвіту весняного. 

Та це були далеко не всі відкриття! 

У Лубенському лісгоспі Ігор Пишний знайшов величезну популяцію червонокнижної черемші, яка на Полтавщині зустрічається досить рідко, а на Лубенщині лишилась лише одна ділянка — три інші вже знищили браконьєри, що збирають її навесні. 
 
У самих Лубнах, на Лисій горі, де було поселення часів бронзової доби та скіфського періоду, в березні розцвітають тисячі червонокнижних шафранів сітчастих. Такої величезної кількості цих рідкісних рослин, що ростуть в одному місці, відомому природоохоронцю також ніде не зустрічалось. 
Тисячі швфранів квітнуть на землях колишніх поселень бронзової доби 
та скіфського періоду.
 
А в селі Тишки екологи нарахували майже 20 тисяч кущів рідкісної орхідеї дикої — лугової та зозуленця. Великі плантації цієї рослини також зустрічаються у селі Луки. Чималі плантації сон-трави, горицвіту, ковили розташовані в Остапівці. 
 
До речі, найбільшу ділянку ковили, яку ще називають шовковою травою, Ігор Пишний виявив також у балці біля Малого В’язівка. Зараз якраз розцвіла ковила пірчаста. Вона, як і інші види ковили, також червонокнижна. 
 
— За давніх часів весь південь України покривали чудові та безкраї степи з квітучою ковилою. Саме їх описав Гоголь, — розповідає Володимир Борейко. — Український степ неможливо уявити без сріблястих хвиль цієї трави. Коли вона цвіте, степ ніби оживає, стає рухливим. Це неймовірна картина, на яку не втомлюєшся дивитися. А тепер ковила стала настільки рідкісною, що навіть сільські жителі не знають, що це за рослина.
Любитель природи Ігор Пишний натрапив на унікальну 
ділянку сон-трави.
 
На жаль, місцеве населення вкрай байдуже ставиться до залишків ковилових степів України. Фермери намагаються все розорати, а сільради неохоче дають згоду на те, щоб на цих останніх притулках дикої природи було створено заповідники. Тим часом степи з ковилою — така ж унікальна пам’ятка старовини, як Софія або Києво-Печерська лавра. За одним винятком: будівлі завжди можна відновити, а от квітучі ковилові степи, раз розоравши, відродити вже немає можливості.
Степові ділянки нині є чи не останнім притулком також для горицвіту, шафрану, воронця, астрагалу, брандушки. 

У заповідних зонах дозволяється косити й пасти корів

Директор Київського еколого-культурного центру спростовує поширений міф про те, що зривати червонокнижні квіти не можна, бо це призводить до їх знищення.
 
Ба більше, каже, на таких ділянках дозволяється пасти корів і косити траву, бо інакше вони заростуть лісом. А ось рубка дерев, навіть вибіркова, завдає непоправної шкоди. Для лісових орхідей це просто смерть.
 
А кількість підсніжників, за спостереженнями екологів, зменшується при цьому в десять разів! 
 
Величезні збитки ділянкам цілинних степів, за словами Володимира Борейка, завдали і завдають лісники, які засаджують балки білою акацією та сосною. 
Дика орхідея.
 
Заради охорони популяцій рідкісних рослин, виявлених на Лубенщині, ГО «Київський еколого-культурний центр» має намір створити ботанічні пам’ятки природи.
 
Володимир Борейко здиваний, що досі ці місця не мають статусу заповідників. Каже, уже мав розмову з цього приводу з міським головою Лубен Олександром Грицаєнком і отримав від нього згоду. Фахівці готують відповідні документи, які має затвердити Полтавська обласна рада. 
 
— Ділянки унікальних рослин треба терміново зберегти для нащадків, щоб і вони милувалися їхнім чудовим цвітінням, — говорить Володимир Борейко. — Унікальне в екологічному плані місце — Лиса гора — скажімо, може стати популярним об’єктом зеленого туризму й поповнювати бюджет Лубенської громади. Адже, коли вона розцвітає шафранами, туди, щоб помилуватись цим дивом природи і зробити селфі, приїжджають багато туристів. 
Розквітає горицвіт.
Фото Ігоря ПИШНОГО.
 
А яке це диво — ковила! Сиротами покривається шкіра, коли ступаєш по м’якій степовій подушці, і усвідомлюєш, що це місце ще ніхто не розорював від створення світу!
 
Немов серпанком туману, казкова шовкова трава заколисує природу. Прикриєш очі — й ніби бачиш табуни диких коней-тарпанів, що мчать мов стріли, а їхні гриви від горизонту до горизонту обполіскують небо. І хочеться забрести, загубитися в цих нескінченних ковилах і потонути...
Червонокнижний шафран сітчастий.
 
За словами Володимира Борейка, за майже 20 років діяльності Київський еколого-культурний центр створив близько 540 об’єктів природних пам’яток культури у 20 областях України.
 
Дев’ять із них днями було узаконено рішенням Київської обласної ради, по кілька — Житомирської, Чернігівської, Черкаської рад. 
 
— Любителі природи, як-от Ігор Пишний, — велика сила, — зауважує Володимир Євгенович. — Саме завдяки таким ентузіастам, які виявляють унікальні куточки дикої природи й повідомляють нам про них, вдається зберігати заповідні місця у первозданному вигляді.