Молоді лідери: у наступному чемпіонаті в УПЛ гратимуть два клуби-новачки

11.06.2024
Молоді лідери: у наступному чемпіонаті в УПЛ гратимуть два клуби-новачки

Футболістам «Епіцентру» не вдалося вибити «Верес» зі складу учасників прем’єр-ліги. (Фото з сайту nkveres.com.)

Ідея з перехідними матчами, котру УАФ запозичила у західноєвропейських чемпіонатів, хоч і подовжила часові рамки вітчизняної прем’єр-ліги, однак додала інтересу змагальному процесу, що відбувається в низинах турнірної таблиці.
 
Так, були в українському футболі часи, коли, незалежно від підсумків регулярного чемпіонату, якісний склад учасників елітного дивізіону залишався незмінним. Проте нині в УПЛ передбачається можливість ротації одразу для чотирьох команд. 
 
За підсумками регулярного чемпіонату-2023/2024 напряму до першої ліги вирушили «Металіст-1925» та «Минай». Також понизитися в класі могли й «Верес» з «Оболонню» (13-та та 14-та команди УПЛ відповідно), однак їхнє протистояння в перехідному турнірі з третім та четвертим представниками першого дивізіону вітчизняного футболу — «Лівим берегом» та «Епіцентром» — завершилося на користь вищих за класом колективів.
 
«Ми готувалися, але хлопці, мабуть, через молодість, помилялися. Я подякував їм за сезон. У нас зовсім молода команда, молодий клуб. Головне, що ми змусили всю футбольну спільноту нас поважати. Рухаємося вперед, нічого страшного немає. Прикро програвати такий матч, але «Верес» заслужено переміг», — так оцінив невдалу спробу підвищитися в класі (перший поєдинок — 1:1; гра-відповідь — 1:3) головний тренер «Епіцентру» з Кам’янця-Подільського Сергій Нагорняк. 
 
У протистоянні «Оболоні» та «Лівого берега» напруги було значно більше. Після мінімальної поразки «пивоварам» у першій грі (0:1) «бережани» мали чимало шансів на реванш, утім у підсумку досвід вищої за рівнем команди дався взнаки.
 
«Команда розчарована цим результатом. Однак нам не соромно за чемпіонат, за плей-оф. Дещо вийшло, дещо ні, не вистачило просто майстерності. Розчарування тільки в тому, що пропустили гол, коли команда «Оболонь» була вдесятьох», — сказав після нічиєї (1:1) у повторному матчі головний тренер «Лівого берега» Віталій Первак.
 
Отже, в новому сезоні в прем’єр-лізі гратимуть лише дві нові команди — переможець першої ліги «Інгулець», котрий після річної перерви знову повертається до еліти, та віцечемпіон Д-1, «Карпати», для котрих пауза у виступах на найвищому рівні тривала чотири сезони. 
 
Нагадаємо, що після серйозних фінансових проблем львівський колектив мусив починати свій підйом до еліти практично з нуля. Нинішній сезон «біло-зелені» грали під орудою Мирона Маркевича, досвід якого допоміг «левам» швидко підвищитися у класі. 
 
«Своє завдання на сезон ми виконали. Але розуміємо, що для виступів у прем’єр-лізі треба якісно змінити склад. Наявна команда цей рівень не потягне», — резюмував очільник «Карпат».
 
Старт нового сезону в УПЛ розпочнеться на тиждень пізніше від раніше запланованої дати. На прохання головного тренера олімпійської збірної України Руслана Ротаня, команда котрого наприкінці липня змагатиметься на Іграх у Парижі, базовим днем для матчів першого туру УПЛ-2024/2025 зробили 10 серпня.
 
В УАФ та НОК України сподіваються, що клуби прем’єр-ліги відпустять на Олімпіаду свою майстровиту молодь. А щоб зробити їм це було легше, вирішено було й відкласти старт чемпіонату країни. 
 
При цьому в УПЛ відмовилися від проведення раніше анонсованого поєдинку за Суперкубок України, відтак у «Шахтаря» та «Динамо» так само будуть додаткові підстави поділитися своїми молодими лідерами з олімпійською збірною, хоча, як відомо, змагання на літніх Іграх не входять до календарного розкладу ФІФА та УЄФА.
 
Утім достойний виступ на дебютній Олімпіаді має велике значення для футбольної України. І для цього, як відомо, керівники вітчизняного НОК та УАФ підписали меморандум про співпрацю.