Тримаючи марку. Еліна Світоліна знову стала найкращою серед українок на Ролан Гарросі

11.06.2024
Тримаючи марку. Еліна Світоліна знову стала найкращою серед українок на Ролан Гарросі

Еліна Світоліна цьогоріч зупинилась за крок від чвертьфіналу. (Фото: Великий теніс України.)

Тенісний сезон-2024 є особливим, адже провідні спортсмени протягом літа двічі зіграють на ґрунтових кортах Парижа: спочатку — в рамках Ролан Гарроса, а потім — на Олімпіаді.
 
Цього разу в основній сітці «шолома» в одиночному розряді виступили одразу шість тенісисток нашої збірної, а у чоловічій частині змагань українське представництво було набагато скромнішим — в основі зіграв лише наш «парник» Денис Молчанов.
 
Як і рік тому, найкращою в одиночному розряді знову стала наша тенісна прима Еліна Світоліна. У 2023 році колишня третя ракетка планети поверталась до WTA-туру після декрету і здивувала багатьох, дійшовши до чвертьфіналу лише через два місяці після повернення до змагань.
 
Натомість цьогоріч Еліна зупинилась за крок до 1/4, поступившись за місце у вісімці найкращих одній із фавориток турніру, четвертій сіяній Оленій Рибакіній із Казахстану (4:6, 3:6).
 
Перед цим Світоліна перемогла екслідерку світового рейтингу Кароліну Плішкову (3:6, 6:4, 6:2), француженку Паррі (6:4, 7:6), а також узяла реванш у румунки Богдан за поразку в рамках Кубка Біллі Джин Кінг (7:5, 6:2).
 
А поборотись на рівних із Рибакіною, яка демонструє чи не найкращий теніс у кар’єрі, завадили проблеми зі здоров’ям.
 
«У матчі проти Олени мені було дуже важко. Звісно, мені хотілося б трохи краще скористатися тими шансами, які були. Але, на жаль, вийшло, як вийшло. Я відчуваю, що можу тримати високий рівень, я вже не так далеко від форми, щоб обігрувати представниць топ-5 рейтингу. У мене були тут непогані матчі, тому четверте коло — непоганий результат, зважаючи на те, що напередодні турніру я не почувалась добре. Але зараз треба зосереджуватись на своєму здоров’ї, адже я ще не почуваюсь на 100% готовою. Ще з Австралії мене турбує спина, і ми робимо все можливе, щоб мені було грати легше», — оцінила свій виступ Світоліна.
 
Проблеми зі здоров’ям завадили і Лесі Цуренко, яка знялась у першому колі проти хорватки Векіч за рахунку 5:6 у першій партії. Потім Векіч у другому раунді обіграла нашу Марту Костюк (7:5, 6:4), якій поки що не вистачає стабільності.
 
Однак після Ролан Гарроса саме Марта стане першою ракеткою України, адже Світоліна не захистила очки за минулорічний чвертьфінал. Також Костюк виступає і в парному розряді — в дуеті з румункою Рузе вона вже дійшла до третього кола.
 
До активу собі може занести турнір у Парижі Даяна Ястремська, яка вперше дійшла до третього кола, програвши там титулованій Коко Гофф (2:6, 4:6). До речі, Даяна вперше після півфіналу в Австралії виграла понад два матчі поспіль.
 
А от Ангеліні Каліній не вдалось подолати перше коло: не використавши матчболи у другому сеті матчу з колумбійкою Осоріо, у третьому вона змушена була достроково завершити боротьбу через травму.
 
Ще однією учасницею основної сітки стала Юлія Стародубцева, яка на другому «шоломі» поспіль пройшла кваліфікацію. Вийти до другого кола їй не вдалось: поразка іспанці Букші — 4:6, 1:6.
 
А в чоловічій сітці невдало зіграв Денис Молчанов — разом з австралійцем Смітом він у першому раунді програв братам Циципасам.
 
Тим часом в обох сітках турніру вже визначились чвертьфіналісти. Головні фаворити — Новак Джокович та Іга Швьонтек — продовжують захисти титулів, хоч і не без проблем. Новак на шляху до топ-8 пройшов випробування двома 5-сетовими поєдинками, а Іга відіграла матчболи проти японки Осаки.