Українські спортсмени працюють над збільшенням свого представництва на Олімпіаді в Парижі

11.06.2024
Українські спортсмени працюють над збільшенням свого представництва на Олімпіаді в Парижі

Ярослава Магучіх знову підкорила планку на гросмейстерській висоті два метри. (Фото з сайту sportarena.com.)

Україна буде представлена на літній Олімпіаді-2024.
 
Офіційне рішення про поїздку українських олімпійців до Парижа наша держава ухвалила після тривалих роздумів, обмірковувань та консультацій.
 
Від бойкоту на знак протесту проти допуску на майбутні Ігри окремих спортсменів із росії та білорусі було вирішено відмовитися.
 
«Ці ігри мають особливе значення для України, адже це можливість показати світові нашу волю та силу духу», — наголосив керівник НОК України Вадим Гутцайт.
 
Щодо участі представників росії та білорусі, котрих МОК, попри зусилля української та міжнародної спільноти, все ж допустив до Ігор-2024 у нейтральному статусі, то, за словами Гутцайта, зусиль України для досягнення протилежного рішення виявилося замало.
 
«Поки триває війна в Україні, ми проти їхнього допуску до Олімпіади. Однак наші аргументи не працюють. Але те, що було зроблено, — це перемога України. Ми два роки над цим працювали, і нам дещо вдалося. Жодної російської символіки на Іграх у Парижі не буде й кількість їхніх спортсменів, допущених до змагань, замість звичних 300+ зараз становить 30-40», — заявив Вадим Гутцайт.
 
Водночас в України за кількістю ліцензій, як каже президент НОК України Вадим Гутцайт, суттєвий недобір. Умови, в яких готуються українські спортсмени, жодним чином не сприяють їхнім максимальним результатам.
 
Проте кваліфікаційний відбір триватиме практично до старту Ігор, і більш ніж сотню олімпійців, за прогнозом очільника вітчизняного НОК, Україна все ж матиме у Парижі.
 
«Упевнений, що ліцензій буде більше. Але зараз маємо те, що маємо», — сказав Гутцайт.
 
А те, що вітчизняний спорт нині далекий від свого максимуму, продемонстрував виступ на олімпійському кваліфікаційному турнірі в Бангкоку українських боксерів.
 
Титулований боєць із Одещини, чемпіон Європи-2021 Юрій Захарєєв не зумів на цих змаганнях узяти перепустку на Ігри, поступившись уже на стадії 1/8 фіналу бронзовому призеру Ігор-2020 ірландцю Айдану Волшу (2:3).
 
В ФБУ заявили, що суддівство в цьому бою було дивним і на його результат подають до МОК протест. Примітно, що наразі у боксі Україна має лише одну олімпійську ліцензію, володарем якої є віцечемпіон Олімпіади в Токіо Олександр Хижняк.
 
Водночас найбільшу кількість індивідуальних перепусток до Парижа в складі олімпійської збірної України поки мають представники та представниці вітчизняної легкої атлетики.
 
Володарка однієї з них — майстриня стрибків у висоту Ярослава Магучіх — на старті літнього сезону зуміла порадувати своїх шанувальників черговим гросмейстерським здобутком. На етапі Діамантової ліги у Стокгольмі вона з другої спроби взяла 2,00 і стала переможницею цих змагань. 
 
«Олімпійський сезон я відкрила стрибком на два метри, що не ідеально, проте добре для початку. Це був мій перший старт, де я спробувала новий розбіг. Звісно, я тренувала його й раніше, але потрібно більше практики, й, упевнена, на чемпіонаті Європи все буде краще. Наступний старт у мене саме там, і я захищатиму титул чемпіонки Європи та прагнутиму показати кращі результати. Вірю, що буду готова стрибнути вище, ніж на два метри, адже я дійсно добре готова й у хорошій формі», — розповіла Магучіх.